Sjelden og smakfull soppfangst i Fålemarka

GULLFUNN: Sissel Ødegård Landfald med blomkålsoppen på 2,3 kilo.

GULLFUNN: Sissel Ødegård Landfald med blomkålsoppen på 2,3 kilo. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Soppen på 2,3 kilo som Sissel Ødegård Landfald og ektemannen Klaus Landfald plukket i Fålemarka sist torsdag, er ikke hverdagskost.

DEL

VINTERBRO: Ekteparet fra Vinterbro er ivrige sopplukkere. På tur i Fålemarka sist torsdag gjorde Sissel Ødegård Landfald og Klaus Landfald et ganske spesielt funn: en blomkålsopp på 2,3 kilo.

– Det er andre gang vi har funnet den, og det er 30 år siden sist. Den sto 50–60 meter fra der vi fant den forrige gang, forteller Sissel med stor entusiasme.

– Dere har lett etter den på samme sted siden den gang?

– Å ja, vi har vært der hvert år i håp om å få se den igjen.

Så blomkålsoppen ga mersmak den gang for 30 år siden?

– Ja, det skal jeg love deg. Det er en veldig god matsopp, erklærer Sissel.

Lærte om sopp på Ski gymnas

Soppelskeren fra Vinterbro forteller at hun og mannen Klaus traff hverandre da de begge var elever på Ski gymnas, der de gikk ut som russ i 1965. På gymnaset hadde de en lærer som het Jens Stordal, forfatteren av boka «Soppene i farger".

– Han skrev den boka, og den skapte en voldsom interesse hos oss, forteller sopplukkeren fra Vinterbro.

På selveste valgdagen serverte de kremet soppsuppe av blomkålsoppen. Det syntes de passet bra. Ellers bruker de sopp i sauser og stuinger.

– Vi lager masse av sopp. Vi plukker mye, mange kilo hver sommer!

LES OGSÅ: Kantarelljakten er i gang

Også funnet i Gaupesteinmarka

ØBs journalist har bare hørt om ett funn av blomkålsopp i Follo tidligere. Det var det Stein Kr. Martinsen i Naturvernforbundet i Ski so, fortalte om.

– Jo, jeg fant blomkålsopp i Gaupesteinmarka for en del år tilbake. Tror jeg har et bilde av den. Ja, det var vel i den analoge tiden for øvrig. Den var ikke fullt så stor som på bildet ditt, mer som en litt stor hodeskalle, minnet meg egentlig om en gjenglemt hjerne som lå der inntil furustammen. Jogeir Stokkland registrerte biomangfold for Ski kommune på den tiden. Jeg fortalte vel om funnet til ham og det er mulig han registrerte det. Jogeir anbefalte meg å spise soppen, men også sende inn en bit som belegg om jeg fant den igjen. Men har ikke sett den siden, selv om jeg har tittet på det samme stedet år om annet, skriver Martinsen i en mail.

LES OGSÅ: Sjekk denne sopp-appen

Artikkeltags