Søppelsmuglingen og tyveriene på miljøstasjonene - taturligvis spiller det også en rolle at nordmenn flest vasser i penger og kaster fullt brukbart utstyr for så å kjøpe det nyeste nye

Av
DEL

MeningerDe siste ukene er det avslørt at hensatte hvitevarer og elektronikk (EE-utstyr) stjeles fra miljøstasjoner og smugles ut av landet. NRK har påvist noe av det som skjer i dokumentaren «Søppelsmuglerne».

Biler og bilvrak, proppfulle av varer, eksporteres med containerskip. For sikkerhets skyld dekkes vinduene ofte med papp for å forhindre innsyn. Vel fremme i fattige land i Afrika fjernes deler som kanskje kan selges og gi en liten inntekt. Dette arbeidet gjøres ofte av barn, under farlige forhold, og virksomheten fører til alvorlige forurensninger.

Nå ønsker elektrobransjen å sikre de hensatte varene. Således lover driftssjefen ved Elkjøp ved Vinterbro skjerpet overvåking. Det er forståelig. Men både bransjen og det offentlige har mye av skylden for at denne trafikken har fått utvikle seg :Bransjen lager produktene med innebygget slitasje, og slik at de blir uforholdsmessig dyre å reparere.

Staten gjør det desto mer ulønnsomt ved å kreve moms på reparasjoner. Er det vanskeligere å fjerne denne momsen enn det var å fjerne momsen på Teslaer?Transport og olje er altfor billig når noen kan tjene penger på å frakte ødelagte vaskemaskiner halve kloden rundt.Politiet burde reagere når biler og bilvrak står parkert i gatene med papp foran vinduene.

Etter politireformen har politiet som kjent ikke kapasitet, men antagelig kan droner brukes til dette. Og kanskje parkeringsvaktene burde begynte å taue vekk bilvrak – ikke bare når snøen skal ryddes vekk. Naturligvis spiller det også en rolle at nordmenn flest vasser i penger og kaster fullt brukbart utstyr for så å kjøpe det nyeste nye.

Pål Jensen, Ski

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags