FOLLO: Juletrenett og vedsekker skal ikke i plastinnsamlingen, fordi de kan kveile og snurre seg fast i maskineriet på sorteringsanleggene.

Grønn Punkt Norge skriver i en pressemelding at det kan føre til driftsstans. På generelt grunnlag anbefales det heller å kaste nettene i restavfallet.

Men for Follo, Nedre Romerike, og andre kommuner som leverer avfall til ettersorteringsanlegget på ROAF, så foreligger det et sett med helt spesielle regler.

– Her bør nettet klippes opp før det kastes, eventuelt leveres på gjenvinningsstasjonen, for å unngå ødeleggelser på ettersorteringsanlegget på Skedsmokorset, sier kommunikasjonssjef i Grønt Punkt Norge, Kari-Lill Ljøstad.

Driftsstans

Kommunikasjonsdirektør i ROAF, Camilla Delbekk, bekrefter at sorteringsanlegget deres sliter i møtet med juletrenettene.

– Har dette ført til driftsstans hos dere før?

– Ja, det har det. Derfor er det til stor hjelp om innbyggerne klipper opp nett før det legges i restavfallet, eller at de leverer det på gjenvinningsstasjonen, svarer Delbekk.

– Har dere inntrykk av at folk vet dette?

– Noen er klar over problematikken, men på langt nær alle. Derfor er det flott å få opplyst om denne utfordringen blant annet her. Vi opplyser så godt vi kan i flere kanaler nå før jul, men vi vet at vi dessverre ikke når frem til alle.

Plast i rest

Delbekk forteller at det er mange som tar med sekkene til gjenvinningsstasjonen.

– Er det andre ting som medfører spesielle regler for ROAF?

Innbyggerne i Follo, Østfold og Nedre Romerike kan kaste plast i restavfallet fordi fabrikken sorterer ut ulike typer plast som kan brukes på nytt. Det er godt å vite. Mens tekstiler gir de samme type utfordringer som vedsekker og nett.

Vi ønsker ikke tekstiler i restavfallet av denne årsaken. Ødelagte og hele tekstiler kan leveres til gjenvinningsstasjonen. Tekstiler kan selvsagt også leveres til ulike tekstiltårn plassert i nærmiljøet, sier kommunikasjonsdirektøren.