RETUR: Den gamle storbryteren Lars Rønningen har vært trener i klubben tidligere. Nå er han tilbake for å forvalte de mange talentene i klubben. I brytehuset på Sofiemyr legges det igjen litervis med svette. OL i Tokyo i 2020 er et mål for mange.FOTO: Atle Larsson

Lars Rønningen: – Det sitter noe i veggene her

Av
Publisert

SOFIEMYR: Kolbotn har svært solide tradisjoner innen brytesporten. Nå kan klubben være på vei inn i en ny gullalder.

Forrige helgs ungdoms- og junior NM var ytterligere bevis på at KIL virkelig har noe stort på gang. Igjen. De reiste hjem fra Kirkenes med hele fire gullmedaljer. Sofia Aak (56 kg) tok gull i ungdoms-NM. Vegard Jørgensen (66 kg), Daniel Fischer (60 kg) og Sebastian Aak (74 kg) ble klubbens nyeste juniornorgesmestere. Ett sølv ble det også. Jørgensen beseiret klubbkamerat Rasul Abdulbaki i finalen i 66 kilosklassen.

Dermed kunne de hvite og blå stolt ta imot pokalen som beste klubb etter stevnet. En utmerkelse klubben fikk både etter fjorårets senior- og ungdoms NM, samt etter junior- og ungdoms NM i 2014. Medaljene håves inn og talentene er mange.

Bemerket

Foran disse i løypa ligger to relativt ferske seniorbrytere i Alexander Burger og Brage Ringheim. Begge har rukket å gjøre seg bemerket. Burger tok gull i fjorårets senior NM (75 kg).

Ringheim tok sølv i samme stevne (71 kg) og fikk sin debut i senior EM for et par uker siden. Der tapte han med minste mulige margin mot sterke Yunus Saban Özel. Tyrkeren, med medaljer i både VM og EM på merittlisten, tok kampens eneste poeng da Ringheim pådro seg en tredje advarsel.

– Jeg fikk jo ikke bank, sånn sett er jeg fornøyd, men jeg er misfornøyd med at jeg ikke tok noen poeng. Jeg hadde lyst til å få inn et kast, sier Ringheim.

– Jeg hadde ikke så store forventninger ettersom jeg ble kalt inn i siste liten. Jeg var ikke spesielt nervøs, men jeg merket at dette var litt større enn normalt, så litt nerver var det, innrømmer han.

U23 EM

Større forventninger har han når han i dag på ny stiller med flagget på brystet. Denne gang i U23 EM i Bulgaria. Greverud-gutten bryter i 71-kilosklassen med håp om medalje.

– Det er målet. Jeg ser på det som realistisk dersom jeg har dagen. Jeg har slått han som tok sølv i fjor, men alt kommer an på trekningen, sier han.

Ringheim har vært i klubben siden han begynte med bryting sammen med sin tvillingbror i seks-syvårsalderen. Da faren så en annonse om bryteskolen tenkte han det ville være en flott arena for to energibunter.

– Han mente at vi slåss så mye hjemme og sendte oss på bryteskolen for å få ut energien der, sier han og smiler.

OL-gull i 2020. Det er drømmen.

Brage Ringheim
LUFTETUR: Brage Ringheim gir treningskompis og kollega Alexander Burger en luftetur på trening på klubbens brytehus. I dag bryter tyveåringen i U23-EM i Bulgaria.FOTO: Atle Larsson

LUFTETUR: Brage Ringheim gir treningskompis og kollega Alexander Burger en luftetur på trening på klubbens brytehus. I dag bryter tyveåringen i U23-EM i Bulgaria.FOTO: Atle Larsson

Etter hvert ble det håndball på broren, men Brage holdt seg på brytematta.

– Jeg har gode kompiser her, Alexander (Burger) har jeg jo vokst opp sammen med. Det er ikke alltid det er like morsomt å dra på trening når du har vondt i hele kroppen, men gangene jeg blir lei kan jeg dra på trening bare for å møte kompisene mine, sier han.

Sikter mot Tokyo

Den gamle storbryteren og tilbakevendte trener Lars Rønningen har stor tro på flere av sine elever. Sommerens OL kommer for tidlig, men om fire år er det som kjent et nytt. Da i Tokyo. OL-deltageren fra 1984, 1988 og 1992 har stor tro på Kolbotn-deltagelse i 2020. Selv om nåløyet er meget trangt ser Rønningen på Tokyo som et naturlig mål.

– Vi har flere som er så gode at de kan klare det, men de må klare å knekke koden. Brage er en av dem som kan gjøre det.

– Forsen hans er at han har en rå eksplosivitet når han setter på turboen. Han mangler litt sparring og den siste biten av hardhet som de etablerte har, men han har fremtiden foran seg, sier Rønningen.

Brage Ringheim tenker i samme baner som treneren.

– OL-gull i 2020. Det er drømmen, sier en bestemt bryter.

Vi har flere som er så gode at de kan klare å kvalifisere seg til OL i Tokyo, men de må klare å knekke koden.

Lars Rønningen

Berømmer Bogdanovs

Rønningen er imponert over nivået på bryterne i klubben og tror en del av hemmeligheten er nettopp det at mange har trent sammen i flere år og fulgt hverandre oppover. Han har litt av æren selv også, som tidligere trener.

– Jeg må få berømme Bagir Bogdanovs. Når han kom inn løsnet det med teknikken. Våre brytere er mer tekniske enn mange andre takket være den modellen de har jobbet etter de siste årene, forteller han.

– Bagir har trent meg fra jeg var liten og den som har lært meg å elske bryting, påpeker Brage Ringheim.

Nå er det altså den svært meritterte Lars Rønningen tilbake som trener. Den doble europamesteren har mye å lære bort.

– Det jeg kan ta med inn er erfaring pluss tøffhet og hardhet, sier han.

Gullalder

Rønningen-brødrene var sentrale da klubben tok imponerende fjorten internasjonale mesterskapsmedaljer på herresiden mellom 1985 og 1994. (Jon Rønningen 8, Lars Rønningen 4, Klaus Mysen 1 og Stig Arild Kleven 1). I tillegg til disse hadde klubben en lang, lang rekke utøvere på skyhøyt nivå i sine rekker. Det lar seg vanskelig kopiere, men klubben kan stå foran en ny gullalder.

– Etter hvert, ja. Det er en ung gruppe. Vi har to seniorer nå som virkelig kan markere seg i årene fremover. Får vi én som kan markere seg ordentlig, en spydspiss, da kommer de andre etter, påpeker han.

– Vi som trenere er heldige som har sånne utøvere. Det kommer også flere yngre bak, som blomstrer på stevner, sier femtiåringen og speider utover mattene i brytehuset på Sofiemyr.

– Det må da sitte noe i veggene her?

– Det sitter noe i veggene her, konstaterer Lars Rønningen.

Kolbotns NM-medaljer 2014-1207

2017:

Senior NM:

 • Sølv: Sofia Aak (58 kg), Håvard Jørgensen (66 kg), Joakim Rusvik (98kg)
 • Bronse: Thomas Rønningen (59kg), Vegard Jørgensen  (71kg), Brage Ringheim (75kg)

Junior NM (Kolbotn kåret til beste klubb):

 • Gull: Håvard Jørgensen (74kg), Sebastian Aak (84kg)
 • Sølv: Sofia Aak (59kg)
 • Bronse: Lily Morken (55kg), Rasul Abdulbaki (66 kg)

Ungdoms NM:

 • Gull: Julie Dalsbotten (52kg), Sofia Aak (60 kg)
 • Bronse: Marius Dalsbotten (54 kg)

2016:

Senior NM: (Kolbotn kåret til beste klubb)

 • Gull: Daniel Fischer (59 kg), Vegard Jørgensen (66 kg), Brage Ringheim (71 kg) og Alexander Burger (75 kg)
 • Sølv: Sofia Aak (58 kg), Ine Barlie (75 kg) og John Harald Foss Fjeldbu (80 kg)
 • Bronse: Håvard Jørgensen (66 kg), Sebastian Aak (71 kg), Martin Dalsbotten (80 kg)

Junior NM (Kolbotn kåret til beste klubb)

 • Gull: Daniel Fischer (60 kg), Vegard Jørgensen (66 kg) og Sebastian Aak (74 kg)
 • Sølv: Rasul Abdulbaki (66 kg)

Ungdoms NM, kvinner fristil

 • Gull: Sofia Aak (56 kg)

2015:

Senior NM: (Kolbotn kåret til beste klubb)

 • Gull: Alexander Burger (75kg) og Ruben Toftdal (80kg),
 • Sølv: Thomas Rønningen 59kg og Brage Ringheim (71kg)
 • Bronse: Håvard Jørgensen (59kg) og Martin Dalsbotten (80kg)

Junior NM: (Kolbotn kåret til nest beste klubb)

 • Gull: Håvard Jørgensen (60kg)
 • Sølv: Daniel Fischer (60kg), Vegard Jørgensen (66kg), Brage Ringheim (74kg) og Hilmar Widerberg (96kg)

Ungdoms NM (Kolbotn kåret til beste klubb):

 • Gull: Håvard Jørgensen (58kg), Daniel Fischer (63kg) og Olegs Dubrovs (76kg)

2014:

Senior NM

 • Sølv: Martin Dalsbotten (85kg)
 • Bronse: Sebastian Aak (59kg)

Junior NM (Kolbotn kåret til beste klubb)

 • Gull: Håvard Jørgensen (50 kg), Daniel Fischer (55kg), Vegard Jørgensen (66kg) og Alexander Burger (74kg)
 • Sølv: Sebastian Aak (60kg)

Ungdoms NM (Kolbotn beste klubb)

 • Gull: Håvard Jørgensen (50 kg), Daniel Fischer (54 kg), Sebastian Aak (58 kg) og Hilmar Widerberg (100kg)
 • Sølv: Sofia Aak (52 kg)
 • Bronse: Lars Bjørndal (69kg) og Anders Heggen (50 kg)
BAR TUNGT: Kolbotn kapret en rekke medaljer i ungdoms- og junior NM. Foran f.v. Rasul Abdulbaki, Vegard Jørgensen og Sofia Aak. Bak f.v. Daniel Fischer, Lars Rønningen og Sebastian Aak.FOTO: Privat

BAR TUNGT: Kolbotn kapret en rekke medaljer i ungdoms- og junior NM. Foran f.v. Rasul Abdulbaki, Vegard Jørgensen og Sofia Aak. Bak f.v. Daniel Fischer, Lars Rønningen og Sebastian Aak.FOTO: Privat

 

Artikkeltags