Gå til sidens hovedinnhold

En headbanger på trenerbenken

Artikkelen er over 12 år gammel

For Dan Eggen kom musikkinteressen før interessen for lærkula. Årets Kolbotn-trener fremstår ikke som noen komplett fotballidiot.

LA MANGA: Eggen er medeier i plateselskapet Black Balloon Records, og er stor tilhenger av black metal. Men det var fire gutter fra Liverpool som først vekket årets Kolbotn-treners interesse
- Jeg var og er stor Beatles-fan, og har vært det siden jeg var fem år. De 15 første platene i samlingen min var med The Beatles. Senere ble det 80-talls mainstream rock, og kvalitetsrock som Stones og The Who, forteller Eggen. Interessen for black metal fikk han gjennom en yngre bror.
- Lillebror var metalfreak, og min smak har utviklet seg gradvis. Først med band som Iron Maiden, Black Sabbath, AC/DC også videre. Senere i mer ekstrem retning, sier Eggen.

Headbanger på You Tube

Eggen var ikke snauere enn at han som proffspiller i Alaves, hjemmehørende i Vitoria - Spania, kjørte opp til San Sebastian for å få med seg en konsert med det amerikanske black metal-bandet Pantera. Oppvarmer denne kvelden var norske Satyricon. En historie som ender med at Dan Eggen havner på scenen sammen med Pantera, noe som er foreviget og lagt ut på You Tube. Der kan en headbangende Eggen oppleves.
- Hva skjedde?
- Det er en lang historie. Året før hadde jeg gått glipp av konserten. Denne gang kjørte jeg tidlig og var på plass da lyd og scene ble rigget opp. Satyricons lydmann, inviterte meg med backstage for å hilse på bandet. De presenterte meg for Pantera som en fotballens Michael Jordan. Pantera mente de kunne dra nytte av meg, og jeg fikk komme på scenen under en låt hvor Satyr fra Satyricon var med. En slik sjanse kunne jeg ikke la gå fra meg, mener Eggen.

Innholdsrik karriere

Eggen dro egentlig til Danmark som 20-åring for å gå på skole. Det endte med at han kom med i danske Frem. Ole Mørk var trener, og flink med yngre spillere. Det ble starten på et proffeventyr. Eggen har vært innom Danmark, Spania, Frankrike og Skottland. Frem, Brøndby, Celta Vigo, Alavès, Le Mans og Glasgow Rangers. Han har scoret seiersmål på Anfield, spilt på de største stadionene i Europa, og vært med å slå Brasil i Marseille, men på spørsmål om hva som er det største han har opplevd som profesjonell fotballspiller svarer han slik:
- Jeg sliter med å finne noe enkelt høydepunkt, selv om det å score seiersmål mot Liverpool og slå Brasil i VM var stort. For meg er hele forløpet som profesjonell fotballspiller det største. Det daglige, med trening i uken og kamp i helgene, selve livet som fotballspiller, sier Dan Eggen.
- Er det et godt liv?
- Det er det ultimate, men det har mange minuser også. Det er knallhard jobbing, og med skuffelser, skader og nervøsitet frem mot kamp hver helg. Det å slippe dette nervepresset foran hver kamp er noe av det jeg gledet meg mest til å slippe da jeg la opp, sier Eggen, som har pådratt seg en vond hofte som resultat av en lang proffkarriere. Det gjør at han neppe blir å finne på noen fotballbane igjen.

Ingen fasit

- Hva vil du gi som råd til en ung spiller som vil til utlandet. Er det klokt?
- Nå dro ikke jeg ut som veldig ung, men man skal ikke utelukke at det er en god vei å gå. Jeg kan ikke si om det er klokt eller ikke. Det er veldig individuelt, og man skal ikke undervurdere vennekrets og skolegang, mener Eggen, som har trivdes i alle klubber han har vært.
- Den eneste klubben jeg ikke var helt fornøyd i var Glasgow Rangers. En flott klubb med masse hyggelige folk, men jeg spilte lite og var egentlig bare turist, sier Eggen.