LANGHUS: Ole Viken i Follo HKs-trenerteam har benyttet sine kontakter fra den tiden han var fysisk trener i THW Kiel, for å få i stand treningsleiren. Sixten Kjernlie er med som støttespiller for at laget skal kunne dra. Til sammen gjør dette at Follo kan få boltre seg i den tyske storklubbens hule. Noen vanlig shoppingtur med høy bratwurst-føring blir det imidlertid ikke for Follo HK-gjengen.

– Det blir ingen kjære mor. Vi kommer ned etter ti timer i bil og skal trene nesten med en gang. Vi skal trene to ganger hver dag i de syv dagene vi er der nede, forteller Ole Viken. Han lover at spillerne ikke skal få bruke ball på hver trening.

– Morgenøkten blir en ren fysisk økt, mens det blir mer håndballrelatert med ball på kveldsøkten. Målet er å få opp grunnkondisjonen til en viss standard, på hele gruppa, og samtidig drive lagbygging slik at vi får en sammensveiset gjeng, sier Viken.

Det opplegget står i skarp kontrast til hva som skjedde foran fjorårets sesong, hvor laget knapt hadde en oppkjøring i det hele tatt. Både trener og spillerstall kom sent på plass i påvente av hva som skjedde med tidligere trener, Frode Scheie.

– En god oppkjøring er jo noe vi er helt avhengige av for å få spillerne i bra form frem mot seriestart, påpeker Viken.

Ingen luksus

Viken er ganske sikker på at turen er en stor inspirasjon for Follo-spillerne. Som å besøke Anfield eller Old Trafford for en fotballidiot. Spillerne blir imidlertid skuffet hvis de tror de kommer til helt annen håndballverden.

– Det er ikke nødvendigvis så fancy alt de trener med der nede heller, og det er jo ikke det det kommer an på. Håndball er håndball, og det går mer på viljen til å bli god enn hva slags fasiliteter man har.

– Hva er det som gjør at tyske lag blir så mye bedre enn norske?

– Det er nok en større rift om å få spille på topplagene. De har flere spillere, og større konkurranse. Samtidig er nok alternativene færre. Enten blir du håndballspiller, eller så blir du ingenting. Det er alt eller ingenting for dem som satser. Sånn er det nok med spillere fra mange andre nasjoner også, mener Viken.

Alt lagt til rette

Han forteller at det er THW Kiels svar på Jan Magnor, Oliver Thormählen, som har lagt ting til rette for Follo i Kiel.

– Han gikk av som oppmann i fjor, men har jo alt av kontakter. Han har ordnet hall, løpebane, mat og vann på trening. Alt ligger til rette for at vi skal kunne trene slik THW gjør, sier Viken.

THW Kiel, som er tyske mestere 20 ganger og har vunnet Champions League tre ganger, er mest sannsynlig på egen treningsleir når Follo HK er der. De hadde heller ikke vært aktuelle som noen sparringpartner for Follo, av åpenbare grunner. De røde skal imidlertid møte VFL Bad Schwartau. De holder til i 2. Bundesliga, og trenes av Torge Greve, en kjenning av Viken fra tiden hans i den tyske storklubben