KOLBOTN: – Hyggelig og moro, sier han selv.

Men du verden, så fortjent. Midtstopperen går inn i sin 19. sesong i Lillestrøm. Han har vært i klubben siden overgangen fra Kolbotn i 1997, kun avbrutt av et treårig opphold i Liverpool. Han har opplevd svært mye i fotballkarrieren, men høydepunktet kom for en drøy måned siden. På Ullevaal stadion.

39-åringen ble helt sentral i cupfinalen. Han scoret i begge ender, og ble den store helten da Lillestrøm tok sin første pokal på ti år. Han kunne til slutt løfte kongepokalen. Som han gjorde ti år tidligere.

Mr. Lillestrøm. Med kapteinsbindet. Med sting i panna og en solid kul i bakhodet.

Og med en lykkerus han sjelden har kjent maken til.

– Det er vanskelig å komme unna dette cupgullet. Utrolig moro, svarer han på spørsmål om hans største øyeblikk i karrieren.

– Det var moro i 2007 også, men jeg følte dette var sterkere. Jeg var jo kaptein den gangen også, men jeg bidro nok enda mer nå, i et svakere lag. Det ble også spesielt for meg personlig. Jeg hadde vært syk i to uker i forkant, jeg hadde ikke fått trent, og følte meg egentlig helt jævlig før kampen.

– Så er det mange år siden jeg har vært med på å vinne noe, legger han til.

 

Går løs på ny sesong

En drøy uke før han fyller 40 år er han i gang med en ny sesongoppkjøring. Han er en av dem med flest eliteseriekamper gjennom tidene. Hva driver Frode Kippe?

– Jeg har lyst til å gjøre det jeg kan for å være med lengst mulig. Det blir tøffere og tøffere jo eldre du blir. Det krever mer. Mer hvile, bedre kosthold. Riktig type trening. Man må ta noen hensyn for å få kroppen til å fungere optimalt.

– Det er egentlig bare det at jeg trives veldig godt, både med gutta på laget og miljøet. Jeg får spille fotball, som jeg elsker. Jeg innser det mer og mer jo eldre jeg blir – hvor heldig jeg er som får holde på med det her.

– Det er rart å tenke på at det har vært så mange år og mange trenere også. Det å få tillit av alle er ikke gitt, fortsetter han.

– Det er egentlig bare det at jeg trives veldig godt, både med gutta på laget og miljøet. Jeg får spille fotball, som jeg elsker. Jeg innser det mer og mer jo eldre jeg blir – hvor heldig jeg er som får holde på med det her.

Frode Kippe

– Hvilken trener har du lært mest av?

– Arne har vært veldig viktig for meg karrieremessig, forteller Kippe.

Arne Erlandsen er nåværende hovedtrener i LSK. Det var han også fra 1998 til 2004. Han var assistent under Even Pellerud da Kippe kom til klubben i 1997.

– Han tok vare på meg da jeg kom, og defensivt har han fått på plass mye for min del.

– Tom Nordlie var også spesielt flink. Han var litt annerledes enn andre trenere jeg har hatt. Veldig spillende og sterk fotballfaglig. Det var spennende og lærerikt.

Forlenget karrieren

Erlandsen kom tilbake til LSK i 2016. Kippe tror det har forlenget karrieren hans på toppnivå.

– Han er jo en type som liker å ligge ganske lavt og kompakt med små avstander. Det passer meg ypperlig. Jeg må sjelden løpe i bakrom, så jeg slipper unna mange maksløp. Jeg får benytte de styrkene jeg har.

Styrker som fortsatt er mer enn sterke nok til å spille i Eliteserien med. Flere mente at cupgullet i desember hadde vært det perfekte punktum. Men Frode Kippe kan fortsatt bidra, og klubben vil ha ham med videre.

– Jeg har lyst til å bidra til å gjøre en ny god sesong i Lillestrøm. Jeg synes vi har et spennende lag på gang og vil gjerne hjelpe de unge som kommer opp nå. Så får vi europacupspill, som også er en liten gulrot og noe jeg ønsker å være med på.

Dermed går han inn i sitt 22. år som fotballspiller på heltid.

V-stilen tok knekken på krafthopperen

Men Frode Kippe, den yngre, han skulle bli skihopper. Eller kombinertutøver. Han var meget talentfull og vant uoffisielt NM for 13-14-åringer i begge disipliner. Når tiden var kommet til videregående skole søkte han på kombinertlinja på toppidrettsgymnaset.

Han feilet på opptaksprøven. Krafthopperens tid var omme. Store Kippe var rett og slett fysisk helt uegnet for v-stil.

Valget ble enkelt. Det ble fotball. En kan nærmest høre lettelsen helt fra Åråsen, 24 år senere.

– Jeg drømte egentlig aldri om å bli fotballspiller. Det var så fjernt for meg. Jeg spilte masse fotball, men derfra til å bli profesjonell spiller? Det var så langt dit at det brukte jeg ikke noe energi på, sier han.

For Frode Kippe var allsidig som ung, og drev med både hopp, langrenn, volleyball og friidrett.

– Jeg holdt på med alt mulig og var veldig glad i det, understreker han.

– Tror du det har hjulpet deg i karrieren?

– Det er vanskelig å si, men jeg tror du er bedre rustet. At man lettere unngår skader fordi man har bygd opp muskulaturen og kroppen på en litt annen måte. For det er liten tvil om at fotball er en belastningsutsatt idrett. Det er mye skader, og det å unngå dem er litt av nøkkelen, sier han.

– Jeg drømte egentlig aldri om å bli fotballspiller. Det var så fjernt for meg.

Frode Kippe

Kippe var ingen barnestjerne i fotball. Hans satsing på ski gjorde at han måtte se langt etter kretslag og lignende.

– Jeg trente ikke så mye fotball på vinterstid, og skulle du være med på noe slikt måtte man prioritere det.

Men da skiene ble lagt på hylla skjedde utviklingen i et heseblesende tempo. Som 16-17-åring spilte han for a-laget til Kolbotn i 3. divisjon.

– Jeg utviklet meg veldig og klarte å prege det laget ganske bra de årene jeg var der.

Trente med Glimt

Kolbotn-trener den gangen, Trond Schjølberg (nåværende trener i Grand Bodø, red.anm.), så potensialet og ordnet det slik at Kippe fikk et treningsopphold i Bodø/Glimt. Moss hadde følere ute. Ski forsøkte å hente ham.

– Ski var gode da, og spilte i 2. divisjon, påpeker Kippe.

Han ble i Kolbotn. Sommeren etter reiste han på et nytt ukesopphold i Bodø – og returnerte med et kontraktsforslag.

– Det var stort. Litt uvirkelig også. Jeg var 19 år og ville kunne leve av fotballen.

Men da ballet det på seg. Han prøvetrente med Skeid, Strømsgodset og Lillestrøm. Alle tilbød kontrakt. Hva gjorde utslaget?

– Magefølelsen. Lillestrøm har alltid vært et litt spesielt lag for meg. Jeg har vokst opp med det. Jeg har en eldre bror som alltid har vært ihuga LSK-supporter. Det var jo et slags stjernelag, som tok sølv året før med Ståle Solbakken, Frank Strandli og den gjengen der. Jeg skjønte at det kom til å bli tøft å spille meg inn, men jeg valgte å gå dit, og det er jeg glad for i dag.

Det er de nok på Åråsen også.

Fikk sjansen – grep den

Kippe fikk sjansen. Den grep han begjærlig. På kort tid hadde han gått fra en relativt anonym tilværelse på Sofiemyr stadion til en fast brikke i LSKs midtforsvar.

– Jeg klarte å etablere meg raskere enn jeg trodde i Lillestrøm, innrømmer stopperen.

Men sjumilsstøvlene var godt plassert på labbene. Halvannen sesong senere var han proff i Liverpool. En av klodens mest berømte klubber.

– Det var sykt. Det var stort å bare komme dit å trene med dem. Liverpool var også en klubb jeg hadde spesielle følelser for. Det var på en måte klubben min.

Frode Kippe

 

Agenten til Frode Kippe den gangen var Erik Solér. Han ordnet et treningsopphold i Liverpool for den lovende midtstopperen. Det var ikke uvanlig på den tiden. Langt mer uvanlig var det å komme hjem med kontrakt.

– Liverpool virket fjernt.

– Det gikk utrolig bra den uken jeg trente med dem, og jeg følte fikk vist ganske mye av meg selv. Synes jeg var fullt på nivå, men tenkte at det måtte mer til, legger han til.

Kippe satte seg på flyet hjemover. Han kom ikke ut av terminalbygget på Gardermoen før Solér var i den andre enden av telefonen. Liverpool ville hente ham. Så fort som mulig.

– Det var sykt. Det var stort bare å komme dit og trene med dem. Liverpool var også en klubb jeg hadde spesielle følelser for. Det var på en måte klubben min.

I januar 1999 flyttet han til Merseyside.

– Hva tenkte du da du signerte den kontrakten?

– Det var jo stort og spennende og vilt. Alt gikk så fort. Jeg tror jeg hadde sett annerledes på det om jeg hadde fått den kontrakten 7–8 år senere og jeg hadde jobbet lenge for å komme dit. Men alt føyk av gårde og plutselig bare var jeg der, forteller Kippe.

Motgang

Men så kom motgangen. For første gang tok han ikke det store steget han hadde gjort ved alle tidligere anledninger. Liverpool-manager Gerard Houlliers foretrukne stopperpar var Sami Hyypiä og Stéphane Henchoz. Bak dem en ung og fremadstormende Jamie Carragher og Djimi Traore. Som femtevalg på stopperplassen var Kippe et stykke bak i køen.

Det endte med to offisielle kamper for Liverpool på tre sesonger. Begge i ligacupen.

– Hva lærte du?

– Jeg fikk trent med fantastiske spillere. Jeg spilte b-kamper hver uke, med spillere fra a-stallen. Gode spillere. Jeg lærte noe hele tiden.

– På den tiden var Michael Owen den store stjerna. Han hadde et rykk og en avslutningsteknikk som var helt ekstrem. Så hadde jeg gleden av å se Steven Gerrards utvikling på nært hold. Pasningssikkerheten. Touchen. Vi var litt på samme sted da jeg kom, og spilte mye sammen. Det var imponerende å se hvilke steg han tok, og hvordan han blomstret med tillit.

Han ble leid ut til Stoke i to perioder. Der gikk han rett inn i midtforsvaret, men etter tre sesonger rant kontrakten hans ut i Liverpool, og eventyret var over.

Når jeg ser tilbake på karrieren nå har jeg nok litt mer ro i meg selv enn om jeg hadde sittet her i dag uten å ha fått prøve meg som proff i utlandet.

Frode Kippe

– Du angrer ikke på oppholdet?

– Jeg kan ikke bruke så mye energi på at jeg ikke lyktes. Det var en fantastisk erfaring, og jeg er utrolig glad for at jeg gjorde det. Når jeg ser tilbake på karrieren nå har jeg nok litt mer ro i meg selv enn om jeg hadde sittet her i dag uten å ha fått prøve meg som proff i utlandet.

– Er det noe du ville gjort annerledes i karrieren din?

Jeg hadde mulighet til å gå til Nederland og Heerenveen før Liverpool. Kanskje jeg burde startet på et litt lavere nivå, men jeg valgte å takke nei. Kanskje det hadde vært et bedre steg med en mellomvei for å komme videre?

– Jeg har ikke noe fasit i hånd, og det er umulig å si hva som ville skjedd da. Liverpool var et stort steg for meg, men samtidig fikk jeg spilt for Stoke og matchet meg på det nivået. Jeg fikk trent masse og fikk muligheten. Jeg måtte bare gjøre det, legger han til.

Retur til LSK

Han hadde mulighet på nest øverste nivå i England, men han og samboeren hadde fått sitt første barn, og valgte å returnere til Norge. Da var Lillestrøm et naturlig valg. Det var i 2002.

I 2018 er han altså der fortsatt.

– Jeg hadde et håp om å komme meg ut igjen etter at jeg kom hjem. Men det ble ikke sånn. Jeg har hatt muligheter i andre norske klubber, men det var lite aktuelt. Jeg har alltid likt meg godt i miljøet. De som jobber der, byen, spillerne. Det har vært høy trivselsfaktor. Jeg merket det veldig godt da jeg reiste utenlands. Jeg kjente på savnet av samholdet i Lillestrøm. Så har jeg selv hele tiden bidratt bra. Jeg har hatt veldig få eller dårlige opplevelser i klubben.

Nå han selveste Mr. Lillestrøm. Legende.

– Folk tror jo at jeg kommer derfra, forteller Kippe.

Trives i Oppegård

Det gjør han ikke. Med unntak av tre måneder den første perioden i Lillestrøm har Frode Kippe bodd i hjemkommunen hele tiden. Han vokste opp på Trollåsen. Nå er han bosatt på Oppegård.

– Jeg trives veldig godt her og har familien min her. Vi har marka, sjøen og tilgang til det meste. Det er greit å få en pause fra Lillestrøm. Det blir mye fotball der, enten det går bra eller dårlig. Her er det ikke så mange som bryr seg.

– Hva skal du gjøre etter karrieren?

– Jeg har ikke en fastsatt karriereplan. Men det er naturlig at det er innen fotballen. Jeg har tatt trenerkurs, trent lag, og jeg vet at Lillestrøm vil ha med meg videre. Det er vanskelig å finne noe som frister mer enn å spille fotball, men når du ikke kan spille selv har jeg fortsatt lyst til å være en del av miljøet, sier han.

Det er greit å få en pause fra Lillestrøm. Det blir mye fotball der, enten det går bra eller dårlig. Her er det ikke så mange som bryr seg.

Frode Kippe

Fotball blir veldig uviktig

Men selv om det meste har sentrert rundt fotball for Frode Kippe, har han også tatt viktig lærdom av hvor lite vesentlig fotball kan være. For noen år siden ble sønnen diagnostisert med lymfekreft. Han ble heldigvis frisk, men når livet ikke lenger er en lek, blir fotballen nettopp utelukkende det.

– Det snur opp ned på alt. Det kommer brått på og fotball blir veldig uviktig. Fotball har vært livet, så blir det bare satt på hold. Det var ikke noe tema. Da handlet det om å bruke tiden på familien og på ham, sier Kippe.

– Jeg håper jo at kroppen kan tåle fotball også etter at jeg ferdig som profesjonell spiller. Kolbotn har jo vært klubben min. Jeg skulle gjerne sett at de gjorde det litt bedre ...

Frode Kippe

 

39-åringen har opplevd ualminnelig mye på fotballbanen. Uten at han har satt noen sluttdato innser han at han ikke har voldsomt lenge igjen på toppnivå. Men han er ikke nødvendigvis ferdig når han henger skoene igjen i garderoben på Åråsen. Han har fortsatt en drøm.

– Begge guttene mine spiller fotball. Han ene spiller i Follo, og han andre går kanskje til Kolbotn. Hadde jeg fått muligheten til å spille sammen med de hadde det vært utrolig gøy.

– Jeg håper jo at kroppen kan tåle fotball også etter at jeg ferdig som profesjonell spiller. Kolbotn har jo vært klubben min. Jeg skulle gjerne sett at de gjorde det litt bedre ...

Uansett hvor og hvordan Kippes karriere ender. Han er årets idrettsnavn i ØB, men et av tidenes navn i norsk klubbfotball.

Og i Lillestrøm? Der setter de han vel snart på sokkel ...

Frode Kippe

Født: 17. januar 1978

Fra: Kolbotn

Bor: Oppegård

Sivil status: Samboer med Mona Holm, to sønner

Yrke: Fotballspiller, har også noen ledelsesfag på BI.

Klubber:

  • Kolbotn (- 1997)
  • Lillestrøm (1997-1998)
  • Liverpool, Stoke (lån) (1999-2002)
  • Lillestrøm (2002 - )

Meritter: 485 offisielle kamper for LSK, 399 eliteseriekamper, for klubben (femte mest i Norge). 8 A-landskamper. 21 U-landskamper, 1 mål. Cupmester i 2007 og 2017. Bronse U21-EM 1998.

Utmerkelser: Kniksenprisen for årets forsvarsspiller i 2007

Tidligere vinnere av Årets idrettsnavn i ØB

2017: Frode Kippe (Fotball)

2016: Sondre Guttormsen (Friidrett)

2015: Joachim Lindseth (Styrkeløft)

2014: Hilde Nakling (Dynamisk sportsskyting)

2013: Joachim Lindseth (Styrkeløft)

2012: Simen Smaadal (Boksing)

2011: Ingeborg Sverdrup Rønningen (Spyd)

2010: Follo FK (Fotball)

2009: Follo FK (Fotball)

2008: Follo HK (Håndball)

2007: Christian Andresen (Rally)

2006: Jonathan Nordbotten (Alpint)

2005: Henrik Bjørnstad (Golf)