Strålende OL-debut for Ferdinand Dahl på norsk jubeldag

ÅTTENDE: Ferdinand Dahl ble nummer åtte i søndagens  OL-finale i Bokwang Snow Park i Pyeongchang.

ÅTTENDE: Ferdinand Dahl ble nummer åtte i søndagens OL-finale i Bokwang Snow Park i Pyeongchang. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

PYEONGCHANG: Ferdinand Dahl endte på åttende plass i dagens OL-finale i slopestyle. 19-åringen imponerte kraftig i sitt andre av tre forsøk i finalen, men dommerne fant ting å trekke for, og Myrvoll-gutten endte opp med en poengsum på 76.40. Tidligere freestylekjører Andreas Håtveit mener OL-debutanten var marginer unna pallen.

– Han var så nærme. Han kjørte så rått på det øverste partiet og dommerne har jo sagt at de elsker stilen hans. Det gikk litt galt på den siste railen, men resten av runnet var helt sykt. Hadde han ikke sklidd av en halvmeter på den siste railen hadde det blitt pallen, sier han til Eurosport etter konkurransen.

– Jeg synes han ble veldig, veldig strengt behandlet, legger fristilsekspert Bastian Juell til.

– De var veldig strenge med han der. Det var kanskje det vanskeligste tekniske runet i hele dag, men det må klaffe over alt. Rails er like viktige som hopp, påpeker Håtveit.

Alt i alt en strålende OL-debut av juniorlandslagsutøveren.

– Han har så rask progresjon, at da vet vi at her er det noe spesielt på gang, sier Håtveit til TV-kanalen.

Øystein Bråten sørget for en stor norsk dag da han gikk helt til topps med 95 poeng. 22-åringen fra Torpo var en av forhåndsfavorittene, med flere pallplasser i verdenscupen denne sesongen og sølv i X-games forrige måned.

Klinket til i andre run

Dahl tok seg til OL-finalen i slopestyle etter å ha blitt nummer ti i kvalifiseringen natt til søndag, norsk tid.

Myrvoll-gutten fikk på ingen måte den best tenkelige starten på sin OL-karriere. 19-åringen fikk litt for høy fart ut av de aller første railene og mistet litt kontroll. Dermed var hans første run mer eller mindre ødelagt før det hadde begynt, og det handlet bare om å komme seg ned og forberede seg på forsøk nummer to på å kvalifisere seg til finalen.

Han hadde dermed press på seg for å levere i sitt andre og siste forsøk. Og han leverte. Dahl hadde en miss på den ene railen, men ellers var det nærmest feilfritt. Dommerne likte også mye av det de fikk se, og han oppnådde 89 poeng. Det holdt til slutt til en tiende plass i kvalifiseringen for Dahl og han var klar for finale.

– Han kjører altså så utrolig rent og stilfullt. Han har et ganske vilt run opp på toppen med railene. Han har vist at han virkelig kan. Han kom ut av fjorårssesongen med et godt resultat i Europa og er ordentlig i flytsonen, sa Bastian Juell, fristilsekspert på Eurosport, før finalene.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ: Ferdinand Dahl OL-klar: – Utrolig fett

Tre forsøk

I slopestyle er det den beste poengsummen av de to forsøkene som blir stående som tellende. 12 av 30 utøvere kvalifiserer seg til finalen. Øystein Bråten ble nummer fire i kvalifiseringen og best av de norske, mens Felix Stridsberg-Usterud og Christian Nummedal røk ut.

Det var et høyt nivå på kvalifiseringen. Aller best var svenske Oscar Wester som oppnådde 95,40 poeng i sitt andre forsøk. Poengsummen fra kvalifiseringen tas ikke med inn i finalen. Der får utøverne tre forsøk, og den beste poengsummen blir tellende.

Feilet i første

Ferdinand Dahl fikk heller ingen optimal start på finalen. Han mislyktes i starten og datt av tidlig på flere av railene. Ferdinand forsto selv at han ikke ville oppnå noe særlig og seilte ned i mål. Mange av finalistene feilet i sitt første run, men det gjorde ikke Øystein Bråten. Nordmannen klinket til med 95 poeng, og la press på konkurrentene fra start.

– Det sykeste jeg har sett

Andre forsøk gikk langt bedre for Ferdinand. Med høy teknisk vanskelighetsgrad, flott stil og vanvittige hopp fikk  han det norske kommentatorparet i Jonas Greve og Andreas Håtveit til nærmest å dette ut av bua.

– Det er det sykeste jeg har sett, han er så vill, ropte Håtveit så høyt at flere nabolag må ha våknet.

Det så ut til at han lå an til å få en svært høy poengsum, men han ble straffet strengt av dommerne for et par feil underveis, og han endte på 76,40 poeng og inn på en da foreløpig femteplass.

Da alle hadde kjørt to runder lå Dahl på 6. plass, mens Bråtens 95 poeng fortsatt holdt til ledelse

Han hadde vist at han hadde det inne, og konkurrentene fulgte nok godt med når 19-åringen staket seg ut til sitt siste forsøk. Dessverre for Ferdinand misset han i starten av railpartiet. Dermed ble han stående med sin poengsum fra andre forsøk.

Ingen klarte å tukte Bråtens første run, dermed kunne 22-åringen juble for OL-gull.

Resultater

Finale, slopestyle, OL PyeongChang:

1. Øystein Bråten, NOR, 95.0

2. Nick Goepper, USA, 93.60

3. Alex Beaulieu-Marcha, CAN, 92.40

--

8. Ferdinand Dahl, NOR, 76.40

Kvalifisering, slopestyle, OL PyeongChang:

1. Oscar Wester, SWE, 95.40

2. Andri Raettli, SUI, 95.00

3. Alex Beaulieu-Marcha, CAN, 94.20

--

4. Øystein Bråten, NOR, 93.80

10. Ferdinand Dahl, NOR, 89.00

14. Felix Stridsberg-Usterud, NOR, 84.20

28. Christian Nummedal, NOR, 29.20

Ferdinand Dahl

Juniorlandslaget, Freeski

Fra: Myrvoll, Oppegård

Født: 17. juli 1998

Klubb: Ingierkollen Rustad Slalomlubb

OL: Nummer åtte i slopestyle i OL i PyeongChang.

Verdenscup: Debut: 14.01.2017, Font Romeu, Frankrike (slopestyle). 3. plass (Big Air), Voss 24.03.2017, 2. plass (slopestyle), Font Romeu, Frankrike, 23.12.2017. 2. plass (slopestyle), Mammoth Mountain, USA, 13.01.2018.

Artikkeltags