HJEMMEBANE: Joar Flynn Jensen er vel hjemme i Ski etter 24-timers løpet i Athen forrige mandag. Her, på løpebanen på Ski stadion er 51-åringen stadig å se løpende intervalløkter. Lengde? Fire ganger fem tusen meter.
Atle Larsson

Evighetsmaskinen Joar

Joar Flynn Jensen er ultraløper. Den Ski-bosatte 51-åringen løp nylig et 24-timers løp i Athen. Der løp han over 24 mil. Ja, du leste riktig.
Publisert

SKI: Det er mange spørsmål som dukker opp. Det aller første er hvordan er det i det hele tatt mulig?

For mange av oss løper. En del løper halv- og helmaraton. Svært få løper ultraløp. Naturlig nok, for seks maraton på rappen er bokstavelig talt milevis unna noe for den jevne mosjonist.

Men det var også der han begynte for under ti år siden. Joar, en helt vanlig mann i starten av 40-årene, konstaterte at vektpila beveget seg mot nordøst og formpila pekte rett vest.

Korte joggeturer ble starten. Det var først når han flyttet til Ski at formen ble god. Da fant han en vinterrute forbi Felleskjøpet, via Da Vinci-broen og hjem til Hebekk igjen.

– Plutselig kunne jeg løpe turer på halvannen time, og jeg forsøkte meg på en halvmaraton. I 2009 meldte jeg meg på et maratonløp. Der oppdaget jeg et kjempebra miljø, med unge og gamle som heiet hverandre frem, forteller Flynn Jensen.

LES OGSÅ: Joar smadret VM-kravet

Maraton, og videre

Men han skulle raskt videre. Han meldte seg på et sekstimers løp med en innlagt maraton-måling. Der skulle Joar sette pers, noe han klarte og var godt fornøyd med, men etter litt sjokolade og drikke bestemte han seg så for å fortsette å løpe litt til. Avtalen han gjorde med seg selv var et par kilometer til. Det ble en time.

– Jeg merket at dersom jeg holdt et rolig tempo ville jeg klare å løpe i seks timer, sier han, om det som ble hans siste maraton, og første ultraløp.

Det ble også overgangen fra mosjon til toppidrett.

Jeg merket at dersom jeg holdt et rolig tempo ville jeg klare å løpe i seks timer

Joar Flynn Jensen

Store treningsmengder

Nå er all trening fokusert på langdistanse og han legger ned ganske utrolige mengder.

51-åringen jobber i Oslo og bor i Ski. Mandag løper han de tre milene hjem fra jobb, tirsdag går han av toget på Kolbotn og løper halvannen mil hjem. Onsdag er det duket for intervalløkta, som foregår over 4 x 5 km. Torsdag er det igjen løpetur fra Kolbotn og inngangen til helgen feires med en langøkt på fem mil. Lørdag er fridag, før treningsuken avsluttes med to og en halv mil på søndag.

Et 24-timers løp bryter deg ned. Det er en ekstrem påkjenning.

Joar Flynn Jensen

– Med så store mengder må jo skaderisikoen være stor?

– Det er det første folk tenker, men jeg har knapt nok hatt skader. Jeg har et godt treningsgrunnlag og løper stabilt. Leddene er styrket gjennom mange mil. Jeg løper ikke i rykk og napp, men sakte og rolig. Jeg tror treningen jeg driver med nesten uten unntak av det gode. Jeg er nesten aldri skadet, og nesten aldri syk og er nødvendigvis i god form, sier han.

– Men et 24-timers løp bryter deg ned. Det er en ekstrem påkjenning, fortsetter han.

Mental idrett

For det var dette løpet i Athen forrige mandag da. Ett helt døgn i relativt rask bevegelse. Joar hadde et veldig klart mål. VM-kravet på 230 km.

Konsentrasjon var viktig. Ikke la seg rive med av egne ambisjoner. Ikke åpne for hardt. For all del ikke gå på en smell.

Han valgte dermed bort musikken på øret den første delen. Han startet med lydbøker. Når to var gjennomlyttet var han halvveis.

– Da begynte trøkket å melde seg. Det ble natt og jeg kjente at herfra og ut blir det et annet løp. Da satte jeg på musikken.

For ultraløp kan være like mentalt, som fysisk krevende.

– Det er i stor grad en mental idrett. En smerte tidlig i løpet kan oppleves som mye verre enn en som kommer mot slutten, forklarer Ski-løperen.

Det ble natt, og jeg kjente at herfra og ut blir det et annet løp. Da satte jeg på musikken.

Joar Flynn Jensen
Joar Flynn Jensen, Ultraløper for Ski IL.

Joar Flynn Jensen, Ultraløper for Ski IL. Foto:

Hvorfor?

Akkurat her må vi ta en liten avstikker. Vi har vært innom hvordan, men ikke hvorfor Joar, og de andre blir, og er, ultraløpere. Hvorfor de helt frivillig utsetter seg selv for en så vanvittig mental og fysisk påkjenning det er å løpe i et døgn i strekk. Det ligger som nevnt voldsomme treningsmengder i bunn for å i det hele tatt være i stand til å stille til start.

For å illustrere: Flynn Jensen sliter ut seks-syv par kvalitetssko i løpet av året.

– Det er en fin følelse når du bare kan løpe og løpe uten å bli sliten, beina bare går og tankene flyter med. Slik er det meste av treninga. Før konkurranser må jeg ta ned treningsmengden, og da lengter jeg allerede tilbake til turene langs veien eller gjennom Hebekkskogen, forklarer han.

Det er en fin følelse når du bare kan løpe og løpe uten å bli sliten, beina bare går og tankene flyter med.

Joar Flynn Jensen

Konkurranser er en annen skål. Det er her de største fysiske og mentale utfordringene virkelig melder seg. Her står man ansikt-til ansikt med seg selv og egne grenser. Det trigger Ski-løperen. Det å vinne over seg selv er en større seier enn de fleste.

– I løpet av en konkurranse blir det mange nedturer og tunge stunder, men enda flere oppturer og seiere mot meg selv. Jeg utfordres av å ligge på grensen og presse meg selv og overkommer smerten som i all hovedsak er mental. Så skal det også sies at midt i all smerte og motgang som det kan være gjennom et 24-timersløp er også opplevelsen av støtte og samhold blant konkurrenter og support størst, sier Flynn Jensen.

Årsbeste – i verden

Tilbake til Athen.

Joar var godt forberedt, i hode og kropp. Han var fullt konsentrert om seg selv og å holde seg til sitt eget budsjett for å nå 230 kilometer. Noen timer i 11 km/t, noen i 10 km/t og en del nede i 9 km/t. Han vet ganske nøyaktig hvilken hastighet han holder. 

Ikke én gang kikket han opp på tavlene for å se hvordan han lå han, hvor fort han løp, hvor langt han hadde løpt. Han bare løp. Som en finstemt metronom.

Kampen sto mellom Joar og Joar. Pallplasser var helt uaktuelt i et sterkt konkurransefelt.

Han hadde undervurdert seg selv. 17 timer ut i løpet fortalte en annen deltager at Flynn Jensen faktisk ledet løpet.

– Hæ?, var responsen, men han hadde hørt riktig.

Han, som har så god kontroll på eget tempo, hadde feilberegnet litt. Det gikk raskere enn han trodde. Raskere enn alle andre, skulle det vise seg.

– Først da begynte jeg å tenke på at jeg faktisk kunne vinne, forteller han.

Hvilket han også gjorde. Det ble seier for Ski-løperen i Athen. Det hadde han definitivt ikke sett for seg. Det gikk milevis bedre enn han hadde drømt om, igjen, bokstavelig talt.

– Det overgikk all forventning. En utrolig glede og et adrenalinkick uten sidestykke. Jeg takket de som hadde støttet meg underveis og ringte hjem til familien på Hebekk, sier han om minuttene etter målgang.

For ikke bare ble det seier. Han satte årsbeste i verden og smadret både VM-krav og egen pers. Resultatet var det fjerde beste av en nordmann noensinne.

Tilbakelagt distanse? 243.596 meter.

Det er egentlig kun ett dekkende ord.

Wow!

LES OGSÅ: Smadret VM-kravet

Joar Flynn Jensen

Navn: Joar Flynn Jensen

Fra: Mo I Rana, bosatt i Ski

Født: 1965

Idrett: Ultraløp

Klubb: Ski IL Friidrett

Aktuell: Vant nylig et 24-timersløp i Athen med en distanse på 243.596 meter. Det var på det tidspunktet årbeste i verden og milevis foran VM-kravet.

Trening: Løper mellom 15 og 18 mil i uken

Artikkeltags