KRÅKSTAD: – Jeg er imponert over den gutten. Og så er han like blid, enten det går fort eller ikke, erklærer manager Jan Billy Aas (34).

Maratonprosjektet

Team Ronny og Jan Billy er to kamerater som også er gode kolleger på Hebekk skole. Jan Billy løp sin maratonnummer 50 da han var 29 år og 351 dager gammel. Da kompisen Ronny slengte seg på Kreftløpet fra Ås til Manglerud og kom i mål uten at det så ut til koste ham all verdens, fikk Jan Billy en idé: Dersom Ronny var interessert, stilte Jan Billy opp som manager, sponsor og heiagjeng i alle fall de første 25 maratonløpene. Hvis Ronny fremdeles var med, var målet at han skulle slå Jan Billys egen rekord med god margin.

Nå er de ferdig med de første 25.

– Jeg er glad for at jeg er halvveis: Og i og med at kroppen begynner å bli bedre, er jeg blitt glad i å løpe. Så det gjør ingenting at det er 25 maraton igjen, sier Ronny med et smil.

Skadeavbrekk

Les også: Team Ronny og Jan Billy skal løpe 50 maraton på fire år

Noen ristet nok litt på hodet da de leste om Team Ronny og Jan Billy i ØB i fjor sommer. 50 maraton på fire år sliter på selv en ung og veltrent kropp. Det gikk bra. I alle fall i begynnelsen.

– Jeg gjorde åtte maraton, og det gikk helt greit. Så gjennomførte jeg en trening jeg ikke skulle gjort, for jeg har en gammel prolaps i ryggen. Så løp jeg maraton nummer ni, og da måtte jeg ta fire måneder pause, forteller Ronny.

– Han satte ny pers i det løpet, legger Jan Billy til.

– Det var ei løype som passet for meg, det var derfor det gikk så bra, forklarer Ronny.

Men skaden satte en foreløpig stopper for maratonprosjektet til Team Ronny og Jan Billy.

Fant frem løpeskoene

Først 24. oktober i fjor var Ronny igjen klar for å løpe maraton. Da han stilte til start, gjorde Jan Billy det samme. Til tross for at han tidligere samme år uttalte til ØB:

– Jeg er ikke ferdig med maraton, men nå må jeg vente noen år. Nå har jeg fått et nytt prosjekt.

Les også: Jan Billy (21) løper mot ny rekord

Da begge var i mål etter å ha løpt 42 kilometer i Fredrikstad i oktober i fjor, var det Jan Billys maraton nummer 53. Siden da har han løpt 21 maratonløp. Helgas start i Hornindal blir hans maraton nummer 74 i rekken. Og altså Ronnys 26.

Og siden har det gått slag i slag.

– Vi lå fire måneder bak planen, nå ligger vi ett år foran. Om Ronny ikke er helt frisk, er han i alle fall ivrig, konstaterer manageren og løpekameraten.

– He-he. Jeg satte ny pers da jeg løp tre maraton på ni dager. Pluss Follotrimmen, kommer det fra sidelinjen.

7. mai gikk turen til Bergen, 14. mai til Drammen og 16. mai til Ålesund.

Sponser kameraten

Jan Billy er manager for Ronny, den som legger opp hvilke løp de skal delta på og ordner med logistikken når gutta skal på tur. Han er også sponsor for maratonprosjektet. Det er ikke så mye penger de har å rutte med, så det er ikke så mye som minner om luksus når de reiser Norge rundt for å løpe maraton. .

– Vi har et budsjett på 100.000 kroner. Nå er vi halvveis og har brukt 48.000 kroner og har 2000 til overs, sier Jan Billy med et smil.

Det blir ofte tog eller buss eller å haike med kjentfolk som skal samme vei.

Team Weydahl fra Kråkstad har ofte tilbudt både skyss og overnatting. Det er dem Ronny og Jan Billy haiket med til Hornindal for å delta i lørdagens maraton.

Det vil si: skysskaren skulle på hyttetur fire timer før Hornindal, men kjørte dem helt frem mot litt bensinpenger. Deretter ble det to netter i medbragt seksmannstelt i Hornindal, fra fredag til søndag.

– Vi har i hver fall hvert vårt rom! kommer det kjapt fra Ronny.

– Hva gjør vi ikke for å fullføre prosjektet! Vi har hatt mye moro underveis, slår Jan Billy fast.

Arrangør i Hornindal er Inge Asbjørn Haugen, mannen som har løpt flest maraton i Norge. I fjor løp han maraton nummer 500 i sitt eget løp.

Les også: 21 år gamle Jan Billy satt ny maratonrekord

Så hvordan ligger Ronny an i maratonprosjektet som kameraten Jan Billy har dratt i gang? Målet var jo at Ronny skulle løpe 50 maraton i god tid før han fyller 30, og på den måten slå Jan Billys egen rekord. Helgens maraton i Hornindal ble altså nummer 26 i rekken. Da gjenstår 24 løp for å komme i mål.

– Planen er å være ferdig innen Ålesund maraton nyttårsaften 2018. Om Ålesund får æren eller om det skjer før, er et spørsmål. Det er Ronny som er blitt så ivrig!