Skrev maratonhistorie

Artikkelen er over 16 år gammel

21-år gamle Jan Billy Aas fra Kråkstad er historiens yngste løper med fem maratonløp på norsk jord, da han fullførte norgeskarusellens maratonløp i Bergen.

DEL

KRÅKSTAD: Totalt har Kråkstad-gutten løpt seks maratonløp i år. Jan Billy Aas er en av Follos aller beste mellomdistanseløpere i juniorklassen. Samtidig som han satser for fullt på baneløp, har han hatt en forkjærlighet for den klassiske og mest prestisjefylte distansen av alle løpsdistanser, nemlig maraton.
Jan Billy Aas løp lørdag sitt 10. maratonløp totalt. Tiden 3.45.26 var et godt stykke fra hans personlige rekord på 3,18, men likevel var det en svært glad løper som kom i mål i Bergen lørdag.
Et stort mål var endelig blitt nådd. Det gir han rett til Kondis (Den Norske Maratonklubbs) mest prestisjefylte trofé, 5-på norsk jord-troféet.
Han er trolig også den yngste norske løperen som noen gang har gjennomført 10 maratonløp totalt.
Fra neste sesong blir det fullt fokus på betydelig kortere distanser. Aas har hatt en enorm fremgang i år, spesielt etter at han kom under Henrik Solbus dyktige ledelse i sommer. Mens Aas i tidligere sesonger slet med å holde følge med veteranene på bane og i Follotrimmen, er han nå i en klasse for seg i forhold til disse.
Neste år håper han å kvalifisere seg til junior-NM på 5000 meter. Det bør være innen rekkevidden dersom fremgangen fortsetter for den talentfulle løperen.
Løpet lørdag var et av hans siste som medlem i Ski IL. Både han og unge Christoffer Gundersen har skrevet under for Ås IL, og blir å finne i den grønne og hvite Ås-trøyen fra 2004.
Jan Billy Aas var ikke ensom fra Follo i lørdagens maratonløp. Mens Stig A. Vangsnes fra Oppegård IL løp sammen med Jan Billy første halvdel, halvmaraton på 1,45,08, kom Birger Weydahl fra Kråkstad i mål på maraton med tiden 4,26,50.
Allerede torsdag blir Jan Billy Aas å se på hjemmebane i Jernbanens Vintertrim fra Ski Ishall. I det første løpet i Vintertrimmen ble han kun slått av kommende klubbkamerat Bjørn Håvard Evjen. Han satser på å gå helt til topps i den fem kilometer lange løypen.

Artikkeltags