KLAR: Carl Fredrik Hagen fikk sin ilddåp som landeveissyklist i fjor, og går nå inn i 2016-sesongen som en langt mer erfaren rytter. Det, sammen med et imponerende treningsgrunnlag, gjør at 24-åringen ser topp-plasseringer i horisonten.
Atle Larsson

Carl Fredrik Hagen: – Jeg var læregutt i fjor, nå skal jeg ut i praksis

Av
Publisert

GUARDAMAR DEL SEGURA/SPANIA: I Spania er det gode forhold for syklister året rundt. Nettopp der finner vi Team Sparebanken Sør og Carl Fredrik Hagen som forbereder seg på sesongen som er like rundt hjørnet.

– Vi har kun en samling i utlandet med laget denne sesongen, for vi valgte å forlenge sesongen i høst i stedet, forteller Carl Fredrik Hagen.

I Guardamar – området er det relativt flatt, da går det ganske rolig for seg.

– Vi har bare hatt én hardøkt så langt, sier Hagen når vi treffer han midtveis i samlingen, før turen går nordover, der fjellene venter, og hans styrke virkelig kommer til sin rett.

– Vi får mange hundre høydemeter der, så det går fint med en uke i flatt terreng, sier Tårnåsen-gutten.

Allerede om drøye to uker starter sesongen for rytterne. Hagen gleder seg, og tar med seg masse lærdom fra sin debutsesong på landeveien.

– Jeg vil si at jeg var læregutt i fjor, i år er jeg ute i praksis. Jeg lærte veldig mye i fjor og føler meg mye tryggere nå når vet jeg hva jeg går til, sier han.

LES OGSÅ: Mengder med trening for Carl Fredrik Hagen

– Kynisk

For han sto på bar bakke før sesongstart i fjor. Han har egentlig måttet lære alt.

– Det viktigste jeg tar med meg blir det å bruke kreftene på å riktig sted og å være kynisk. Tåle at andre blir sure på meg, kjefter og smeller uten at jeg skal kjøre noe ekstra.

– Men det er lett å bli ivrig dersom man ligger i brudd med proffer, legger han til.

Som i Arctic Race of Norway i fjor. På sisterunden lå han i gruppe med Boasson Hagen.

– Edvald ropte kjør, kjør, kjør, forteller han.

Med et sterkt ønske om å ta igjen Astana-rytterne i front, gjorde Hagen nettopp det. Det skulle han få angre på. Med fem hundre meter igjen til toppen, før det bikket ned mot mål, smalt Boasson Hagen til.

– Da var jeg stokk stiv og det var kjørt. Hadde jeg vært kynisk der og tenkt; du får gjøre jobben du, du er jo proff, så hadde jeg kanskje spurtet med han i mål. Det kan jo være forskjellen på topp-fem- og topp femten-plassering. Det er veldig små marginer, sier han.

STOKK STIV: Carl Fredrik Hagen lot seg rive med på den siste etappen i Arctic Race of Norway. Det var et løp han lærte mye av. Her triller han utmattet over mål.

STOKK STIV: Carl Fredrik Hagen lot seg rive med på den siste etappen i Arctic Race of Norway. Det var et løp han lærte mye av. Her triller han utmattet over mål. Foto:

LES OGSÅ: - Jeg burde hengt med da Edvald slo til

Sikter mot toppen

For det er topp-plasseringer han sikter mot i 2016.

– Jeg var overrasket over at jeg hang såpass bra med i fjor. Jevnheten og stabiliteten var kanskje det jeg var aller mest fornøyd med. Jeg hadde én dårlig dag og det var i NM. Ellers hadde jeg gode bein i nesten alle løp. Det eneste som manglet var et topp tre resultat. Den siste finishen. Det er det som må komme i år, påpeker han.

Jeg var overrasket over at jeg hang såpass bra med i fjor.

Carl Fredrik Hagen

Sportssjef i Team Sparebanken Sør, Atle Kvålsvoll, er ikke i tvil om at det er mer i vente fra 24-åringen.

– Han tok det første året veldig bra. Den største utfordringen for han var taktomslag og maksfart, men han fikk kjørt mange gode ritt i fjor og hadde en veldig positiv utvikling. Det blir spennende å se hva han får til nå i år, når han stiller med helt andre forutsetninger, sier den tidligere proffsyklisten.

IMPONERT: Sportssjef i Team Sparebanken Sør, Atle Kvålsvoll, skryter av Carl Fredrik Hagen. Her briefer han teamet før en økt i fjellene i Benidorm-området.

IMPONERT: Sportssjef i Team Sparebanken Sør, Atle Kvålsvoll, skryter av Carl Fredrik Hagen. Her briefer han teamet før en økt i fjellene i Benidorm-området. Foto:

Knallhard konkurranse

Årets NM går i en paddeflat løype, noe som ikke passer 24-åringen i det hele tatt. For Hagens del ser han veldig frem mot de norske etappeløpene som Tour of Norway og Arctic Race of Norway. Etappeseier der er et klart mål.

Men han er også opptatt av å vise seg frem i de europeiske rittene, men konkurransen er knallhard.

Tour de Bretagne og Tour de Normandie holder et ekstremt høyt nivå er mye hardere enn de norske, for der er det kun kontinentallag, påpeker Tårnåsen-gutten.

Alle er på et høyt nivå, alle vil vise seg frem og alle vil ha proffkontrakt. I proffløpene kontrolleres det på en helt annen måte, mens i kontintentallagsløpene så støtes det og kjøres absolutt hele tiden. Det er aldri hvile å få, så varer det i tyve dager, sier Hagen.

Tungt terreng

Det er når det går oppover Carl Fredrik Hagen har sin store styrke. Det er i de aller tøffeste rittene han har de største sjansene. For noen spurter er han definitivt ikke. Hagen håper på støtte fra sine lagkamerater, og er selv svært komfortabel med å gjøre en jobb for andre.

– Vi vet jo hva som er styrkene og svakhetene til de forskjellige i laget, og alle er jo innforstått med at noen dager kjører vi for én og andre dager for en annen, så er det bare å hjelpe til mest mulig når du skal det.

– Jeg håper jo at jeg skal bli kjørt for en del i de tøffe løpene, men jeg er også veldig glad i å hjelpe til når det er harde avslutninger. Jeg vet jo med meg selv at jeg har ingenting i en massespurt å gjøre. Det er ikke et sted jeg skal være i det hele tatt, sier han.

Kjøresterk

Sportssjef Kvålsvoll tror kjørestyrken til Hagen vil hjelpe han langt frem.

– Han må male i stykker folk og kjøre fra solo i tungt terreng. Vi har ikke veldig mange løp med fjell der han får vist spisskompetansen sin. Kontinentalløpene blir ofte avgjort med brudd, men han er så kjøresterk at han trenger han ikke å sortere så mye. Han kan være med på mye, og da er sjansen for å være der større også. Utmattelsesløp, som Tour de Bretagne, er fint for ham. Et løp som Tour of Norway har blitt tøffere de siste årene og det fortsetter i år, forteller Kvålsvoll.

Han viste i fjor at han kunne være med å matche de beste i tungt terreng. Hadde han vært litt mer kynisk på egne vegne kunne han gjort det bedre i enkelte ritt, men han gjorde en kjempejobb for laget, og det blir han bedre av på sikt, fortsetter sportssjefen.

LES OGSÅ: Tilbake på terrengsykkelen - går for NM-gull

LES OGSÅ: Carl Fredrik Hagen suveren i NM

LES OGSÅ: Carl Fredrik Hagen til topps i Birken

På hjemmebane

Nettopp Tour of Norway blir ekstra spesielt for Carl Fredrik Hagen. Femte og siste etappe går på hjemmebane. Med start i Drøbak kjører ikke syklistene rett ut av Follo som for et par år siden. Nå går turen opp Sundbybakken til Ås og videre mot Hobøl og så Son og videre nedover Østfold.

– Jeg gikk bare rundt og gliste i mange timer når jeg så løypene. Jeg kan ikke huske å ha vært så glad på mange år. Det er også kult at det går opp Sundbybakken. Det er en veldig hissig bakke, sier han.

Med nærmere 25 prosent stigning på det bratteste vil nok bakken komme som en overraskelse for enkelte, uten at Hagen tror at noe blir avgjort der.

- Nå har den vel fått ny asfalt, så den er litt snillere, men man må tråkke x-antall watt for å komme opp. Den er brutal, men den kommer tidlig i etappen og jeg tror ikke den vil ha noe å si for resultatet, sier han.

– Du blir ikke så ivrig at du legger deg i front og blir reiseleder?

Hehe, nei. Jeg tror mye er avgjort i sammendraget i Tour of Norway når vi kommer til Drøbak. Drømmen er at jeg har hatt veldig gode dager før det, og målet er å sitte med uten å tape tid på den etappen, sier han.

 

Store treningsmengder

At Carl Fredrik Hagen legger ned et voldsomt stykke arbeid for å bli best mulig på sykkelener det liten tvil om. Fra november til mars ligger han på 110–120 treningstimer i måneden. Årlig 1100 timer, pluss.

Jeg vet ikke om det er noen syklister i Norge som trener mer enn Carl Fredrik Hagen.

Atle Kvålsvoll, sportssjef Team Sparebanken Sør

– Jeg vet ikke om det er noen syklister i Norge som trener mer enn ham, totalt sett. Det er et tak der også, men han tåler veldig mye, sier Kvålsvoll.

– Jeg har bygget opp en base siden jeg var 15 år og tåler det, men timer er ikke alt. Fokuset er kvalitet i gjennomføringen og at hver eneste økt har et formål, enten det er rolig langtur; styrke eller intervall, forklarer Hagen.

– Han ønsker alltid å bli bedre og er med å sette standarden på trening. Han er tillitsmann i gruppen og er en viktig mann på mange måter. Han er strukturert og voksen. En toppidrettsutøver på alle områder, er Atle Kvålsvolls beskrivelse.

KLAR: Carl Fredrik Hagen fikk sin ilddåp som landeveissyklist i fjor, og går nå inn i 2016-sesongen som en langt mer erfaren rytter. Det, sammen med et imponerende treningsgrunnlag, gjør at 24-åringen ser topp-plasseringer i horisonten.

KLAR: Carl Fredrik Hagen fikk sin ilddåp som landeveissyklist i fjor, og går nå inn i 2016-sesongen som en langt mer erfaren rytter. Det, sammen med et imponerende treningsgrunnlag, gjør at 24-åringen ser topp-plasseringer i horisonten. Foto:

Fakta - Carl Fredrik Hagen

Navn: Carl Fredrik Hagen

Født: 26. september 1991

Fra: Tårnåsen

Team: Team Sparebanken Sør

Aktuell: Vant norgescupen i terrengsykling maraton i 2013 og 2014.  Satset fra 2015-sesongen som landeveissyklist med Team Sparebanken Sør.

Hadde noen ritt på terrengsykkelen i 2015 og gikk til topps både i Birkebeinerrittet og i NM terreng maraton (Helterittet).

Er en utpreget klatrer, og kåret til årets klatrekonge 2014 i rittet som går fra Gressbanen til Tryvann.

Satset for fullt som terrengsyklist først fra 2013-sesongen. Er tidligere langrennsutøver og har NM-medaljer i Duathlon og VM-gull i vintertriathlon i U23 på CVen.

Artikkeltags