SKI: Lørdag løp Ronny Kristiansen (26) fra Kråkstad fjellmaraton på Beitostølen. Målet er å gjennomføre 50 maraton innen nyttår 2018. Kameraten Jan Billy Aas er med som sponsor, manager og «heiagjeng»

Ronny Kristiansen har kjent Jan Billy Aas (32) så å si hele sitt liv. I to og ett halvt år har de også vært kolleger på Hebekk skole. La oss starte med Jan Billy. Han var 19 år da han løp sitt første maraton. Det var i Tromsø i juli 2001. Tiden var 4 timer og 29 minutter.

Les også: Jan Billy var 29 år og 351 dager gammel da han løp som maraton nummer 50

Startet med Tromsøbrua

– Det var på grunn av Tromsøbrua jeg begynte med maraton. Jeg hadde bare tenkt å løpe ti kilometer. Samtidig hadde jeg en drøm om å løpe over Tromsøbrua, og 10-kilometeren gikk ikke over broen. Ikke halvmaraton heller; den gikk bare én gang over broen. Da ble det maraton, da. Og så ble jeg bitt av basillen, forteller Jan Billy med et smil.

I fjor løp han sin 52. maraton i Paris. Nå tar han en pause for å konsentrere seg om løpekarrieren til Ronny.

– Jeg er ikke ferdig med maraton, men nå må jeg vente noen år. Nå har jeg fått et nytt prosjekt, slårJan Billy fast.

Team Ronny og Jan Billy

Det nye prosjektet går kort og godt ut på at kompis og kollega Ronny Kristiansen skal slå hans egen rekord ved å fullføre 50 maraton i god tid før han fyller 30 år.

Ronny løp en maraton i 2009, men det teller ikke i dette prosjektet. For ham startet det med Bergen maratonkarusell i februar i år, fortsatte med Påskeharemaraton fra Ski til Sandvika i mars, Holmestrand maraton i april og tre maratonløp så langt i mai.

Denne helgen sto Beitostølen og maraton nummer sju for tur.

– Jeg sitter med kalenderen, Ronny vet ikke hvor han skal løpe. Han bare løper, kommer det kontant fra Jan Billy.

Kreftløpet utløste idéen

Idéen til prosjektet ble født i november i fjor. Da løp Ronny Kreftløpet fra Ås til Manglerud sammen med blant annet initiativtaker Nina Eggerud. Ronny hadde tatt en joggetur på tre mil uka før, uten mat og drikke, og det gikk bra. Så da slengte han seg med på Kreftløpet.

Jan Billy tok det som en kosetur, og hoppet på i Ski.

– Da så jeg at her var det noe å bygge videre på. Jeg tenkte at når Ronny løper så lett, i november som det er så kaldt, har han noe. Han har ikke direkte løpekropp, men han er veldig allsidig og har god kondis. Han var et talent i sprint, og så er han vanvittig myk. Jeg tenkte at det var ikke noen vits i at han bare det ene løpet, så dette skal jeg jammen være med på å sponse, om jeg så skal bli fattig av det, erklærer Jan Billy.

Målet er først 25 maraton

Jan Billy kom opp med et forslag Ronny ikke klarte å si nei til: Dersom han var interessert, ville Jan Billy være med på å sponse i hvert fall de første 25 maratonene.

– Planen er 50 maraton, men de 25 første er de viktigste, understreker Jan Billy.

Hvis Ronny ikke har fått nok etter 25, er neste mål 50 maraton slik at han slår Jan Billys egen rekord.

– Det er tøft, det er derfor jeg gjør det. Og for at Jan Billy vil være med og hjelpe meg. Jeg har en fordel i at jeg har drevet med løping før, det har hjulpet utrolig mye. For da har jeg teknikken inne, forklarer Ronny.

Så nå er Jan Billy både sponsor og manager, og har satt opp en plan for hvordan de skal komme i mål med prosjektet. I år står 18 maraton på programmet.

– Pluss Follotrimmen, som ekstra. Det har jeg alltid vært med på, det er veldig sosialt.

Da mangler sju maraton for at Ronny skal nå de første 25.

– Det blir i løpet av neste år. Det er det som blir de dyre turene. Til maratonene som står på lista i år, går det tog, og tog er relativt billig. Fly har vi ikke råd til, ikke med to stykker, så da må vi finne på noen annet. Jeg er ikke millionær, men jeg har lyst til å se dette prosjektet i mål, slår Jan Billy fast.

Han har ennå ikke lagt noen plan for de sju løpene som mangler for å nå 25. Tanken er at Nyttårsløpet i Ålesund 2016 skal bli maraton nummer 25.

..og så 25 maraton til

– Så neste år blir litt roligere?

– Ja, da får jeg trent litt mer, sier Ronny og trekker på smilebåndet.

Etter de 25 første skal Team Ronny og Jan Billy gjøre opp status, og se om de går for 25 til.

– Det endelige målet er at Ronny skal løpe Nyttårsmaraton i Ålesund i 2018 som det 50. løpet. Det er halvannen måned før du fyller 30. Og da slår du meg, sier Jan Billy til løpekameraten.

Og hva blir tiden i søndagens maraton i Drammen? Ronny mener han kan klare å komme i mål på under fire timer. Det er ikke Jan Billy opptatt av.

– Han får ikke lov av meg å løpe fort. Klarer han å løpe på fire timer og kose seg, er det greit for meg. Det viktigste er at han fullfører, om han så skal bruke hele dagen. Så lenge du løper rolig og kontrollert, er det det du tjener på. Skader kan du vente med til etter at du er ferdig med prosjektet, påpeker sponsor og manager Jan Billy Aas.