SOFIEMYR: For en snau måned siden ble det klart at hele det sportslige apparatet gir seg i klubben ved sesongslutt. Aleksander Olsen har vært Kolbotn-trener i tre år.

Nå er det slutt, med to kamper igjen av sesongen.

– Min periode hadde uansett vært ferdig etter dette året, men jeg var fullt motivert til å maksimalisere mot slutten. Sånn ble det ikke, og nå heier jeg på Kolbotn ut året, sier Aleksander Olsen.

Vil snu hver stein

– Det har vært hektisk møtevirksomhet i Kolbotn Fotball Kvinner etter Kolbotn-Åsane-kampen 16. oktober. Klubben ønsker å snu hver eneste stein og har sett på muligheten for å gjøre noe ekstra, med formål om å få mer energi inn i de siste kampene av nedrykkssluttspillet, for å hente de poengene vi må ha.

I denne vanskelige situasjonen har klubben kommet frem til at den beste løsningen var å fristille sportslig ledelse og trenerteamet, skriver Kolbotn i en pressemelding.

Oppturer og nedturer

Sesongen for Kolbotn har vært preget av både oppturer og nedturer. I Toppseriens grunnspill gjorde laget en meget sterk prestasjon med 5. plass, kun ett poeng bak 4. plassen som ville gitt deltakelse i Toppseriens sluttspill.

– I nedrykkssluttspillet har derimot resultatene uteblitt. I de gjenværende kampene vil vi benytte interne trenerressurser som vil lede laget i de gjenværende kampene. Hvem som får det formelle hovedtreneransvaret ut sesongen, vil vi informere om i løpet av kort tid. Kolbotn har en meget god spillerstall og vi har stor tro på at de kan klare seier i de to siste kampene, heter det videre.

Aleksander Olsen, Marius Overmo og Stian Tjernås Dahl ønsker spillere og støtteapparatet masse lykke til i kampen om å få de nødvendige poengene for fortsatt spill i Toppserien.

Tidligere Kolbotn-spiller føler med dem

Kolbotn slo Vålerenga 3–1 i siste kamp i grunnspillet. Brann måtte jobbe for å vinne 2–1 i begge kampene i grunnspillet. Nå står de hvite og blå med ryggen mot veggen.

– Det må være utrolig surt for Kolbotn, som samlet så mye poeng i grunnserien, og så er det syv kamper som avgjør om de rykker ned eller ikke. Jeg føler med dem, og er veldig overrasket over at de har havnet i den situasjonen, sier Brann-spiller Marit Bratberg Lund til TV2.

Hun har selv lang fartstid på venstrebacken for Kolbotn.

27 år i det gode selskap

Kolbotn har 27 år bak seg på øverste nivå i norsk fotball og har tatt tre seriegull. Etter 0-1-tapet mot Åsane søndag er det fare for at eventyret nærmer seg slutten.

Klubben rykket opp til daværende 2. divisjon i 1991 og ble nummer tre i den første sesongen på det nivået. Høsten 1994 rykket Kolbotn opp til daværende 1. divisjon.

22. april 1995 spilte Kolbotn første kamp på elitenivå. Laget ble nummer seks i debutsesongen.

I 1996–1999 ble det fire strake fjerdeplasser.

Siden det har Kolbotns toppserielag vunnet tre seriegull, tre sølv, fire bronsemedaljer og ett NM-gull i perioden mellom 2000 og 2011, og er i tillegg ett av to norske lag som har nådd semifinalen i europacupen.

De tre seriegullene kom i 2002, 2005 og 2006.

Ligger dårlig an

Kolbotn må vinne begge sine gjenstående kamper for å ha mulighet til å redde plassen i Toppserien direkte. I tillegg må en del resultater gå Kolbotns vei.

I øyeblikket er det fem poeng opp til både LSK Kvinner og Røa over streken, men bare to opp til Avaldsnes som ligger på kvalikplassen som gir en ny sjanse mot vinneren av sluttspillet i 1. divisjon.

– Hvis vi gjennomgår et nedrykk, vil det ha store konsekvenser for oss. Vi er en utviklingsklubb i vår region, og når man er i en sånn situasjon, må vi som klubb og styre ta grep. At flaggskipet vårt eventuelt forsvinner, er selvfølgelig veldig skadelig for klubben, sier styremedlem Monica Ottesen til NRK.

Får låne ham ut sesongen

Det blir en gammel kjenning som leder Kolbotn mot TIL 2020 på Alfheim søndag. I siste runde kommer nedrykkingssluttspillets serieleder Arna-Bjørnar på besøk.

Klubbens J15-trener Tresor Egholm blir midlertidig hovedtrener ut sesongen.

Kolbotn Fotball Kvinner har en samarbeidsavtale med Wang Toppidrett Oslo. Avtalen åpner for at Wang kan benytte seg av Kolbotn-trenere og Kolbotn kan benytte seg av trenere fra Wang- systemet etter avtale. Kolbotn har henvendt seg til Wang med ønske om å låne sportssjef Tresor Egholm ut sesongen, skriver Kolbotn på sin egen nettside.

– For oss er det helt naturlig å henvende oss til det profesjonelle miljøet i Wang slik situasjonen er nå. Vi er veldig takknemlig for at Wang har gitt sportssjefen permisjon for å bistå klubbens A-lag ut sesongen. Kolbotn kjenner Tresor Egholm godt og vi er svært fornøyd med løsningen, sier daglig leder Henning Stubberud i Kolbotn Fotball Kvinner.

– Vi er trygge på at spillerstallen er god nok for Toppserien og vil gjøre det vi kan for å beholde plassen der, sier Tresor Egholm.