FAGERSTRAND: - Vi må nok bare innse at det brukes doping også i Follo, sier leder Arild Dregelid i Frogn Idrettsråd etter antidopingseminaret torsdag kveld.
Godt og vel 20 personer hadde møtt opp da Einar Koren fra Antidoping Norge (AN) trappet opp på klubbhuset til Fagerstrand IF for å snakke om bevisstgjøring og forebygging av doping. Han er prosjektleder og rådgiver i avdeling for folkehelse og myndighetskontroll AN. Det han fortalte om var beregnet like mye på skole, idrettslag og kommunale etater som trenere og aktive utøvere.
LES OGSÅ: Bekymret for “Paradise Hotel-generasjonen”
Fagerstrand og Frogn Idrettsråd sto sammen om initiativet, og klarte ikke helt å legge skjul på skuffelsen over at ingen fra de østre regioner av Follo hadde funnet veien til klubbhuset ved Myklerudbanen.
Det hadde heller ingen verken fra nærliggende Nesodden IF eller viktige kommunale etater gjort. Vel, med et par hederlige unntak da.
Ikke forbudt
Doping kan være så mangt. Men det mest vanlige, og noe av det mest alvorlige, i dagens ungdoms- og idretts-Norge, er nok anabole androgene steroider (AAS), gjerne bare omtalt som anabole steroider.
La oss like godt slå det fast med en gang: Det er ikke forbudt – ennå – verken å erverve, besitte eller bruke anabole steroider. Problemet oppstår når man bruker det i idrettssammenheng, enten ved å trene som medlem av et idrettslag, spille en fotballkamp eller stille opp i et mosjonsløp eller andre konkurranser.
Dessuten er det nå et lovforslag ute til høring, om AAS skal bli forbudt ved lov her til lands. Da blir det med en gang en politisak, og langt alvorligere.
Koster 50 millioner
- Hva gjør så klubben hvis en av dens 17-åringer skulle teste positivt? Han har ikke drept noen, og han skal fortsatt bo og leve i nærmiljøet, bemerker Koren.
Kanskje har han vært uheldig og kjøpt et kosttilskudd som ikke var rent. OK, det er utøverens ansvar og det er uvørent gjort. Men det kan skje nesten hvem som helst.
- Kanskje lager vi bare et større problem dersom han kastes ut av klubben, antyder Koren. Og det er nettopp derfor han mener alle idrettslag og -klubber bør ha en antidopingansvarlig.
Og – bare for å ha tatt med det også – skulle en 17-åring falle utenfor, droppe ut av videregående og ikke “komme inn igjen” i det gode selskap til han dør i en forventet levealder av rundt 83 år, ja så vil han ha kostet det norske samfunnet den nette sum av 50 millioner kroner.
Det kan jo både private og kommunale etater ta seg tid til å tenke litt på.
- Finnes over alt
Men er ulovlige dopingmidler et problem i idretts- og ungdomsmiljøene i Follo i dag? Einar Koren fra AN sier det slik:
- Vi har sett at gutter helt ned i 13-årsalderen er registrert som brukere av AAS. Dette kan kanskje høres fjernt ut, men det er det ikke. Det finnes over alt, i nesten alle miljøer. Det er utrolig viktig å være klar over problemet – og over konsekvensene.
Det går på livet løs, slår Koren fast.
Deretter viste han den sterke filmen “Fra muskelmann til funksjonshemmet”, der vi møter danske Ditlef med norsk mor som er fullstendig ødelagt av AAS, men som nå jobber med antidoping både i Norge og Danmark.
Kanskje litt naiv
Leder Arild Dregelid i Frogn Idrettsråd er enig.
- Vi må bare innse at dette nok finnes også i idrettsmiljøer i Follo. Vi vet lite om omfanget, men må jo regne med at det forekommer, sier Dregelid. Han synes de tre timene både var lærerike og en fin bevisstgjøring av problemet, og hva man kan gjøre for å forebygge.
Knut Bjerke i Skaubygda IL og løpsleder for Skaubygdaløpet sier det slik:
- Dette er jo et meget aktuelt tema, og jeg er kanskje litt for naiv når jeg ikke tror dette er noe stort problem her. Uansett har det vært en lærerik kveld og et bra opplegg.
- Jeg har tro på at idrett, skole og politikerne i kommunene kan samarbeide mer for å forebygge dette, sier Dregelid.
Han henviser i den sammenheng til opplegget med Rent Idrettslag gjennom AN som et fint verktøy for å bevisstgjøre både trenere, ledere og aktive.
For å se hva dette går ut på, kan du logge deg inn på RentIdrettslag.no. Her ligger en mal for hvordan man kan få status som “Rent Idrettslag”.
Ås IL, Soon Cykleklubb, Follo Sykkelklubb er eksempler på lokale klubber som kan legge ut på hjemmesiden sin at de er et “Rent Idrettslag”, men flere vil ta grep for å kunne fronte seg som et rent idrettslag.
Leder i Ski IL Alliansen, Atle Guttormsen, kan berette at han i dag har sent ut mail til samtlige lag i alliansen der han ber om at de setter i gang dette arbeidet. Målet er at alle lag i Ski IL Alliansen skal være "rene" før påske.