FROGN: Elevene på Toppidrett Fotball ved Frogn videregående skole har trukket gulloddet. Om kort tid drar gjengen til Spania for å se og lære av laget som mange betegner som verdens beste – Barcelona.

– Det kommer til å bli en stor opplevelse. Denne turen blir både spennende og lærerik, mener Malene Wilhelmsen (17).

– Jeg satser på å bli værende igjen i Barcelona etter denne turen, legger Samale Wais (16) til, og følger opp med et stort glis.

Hva som kreves

Opplegget som venter i Spania virker unektelig spennende. Avreise er fredag, og allerede dagen etter sitter de på tribunen når Lionel Messi og co. møter Celta Vigo på Camp Nou. De neste dagene skal også Barcelonas aldersbestemte lag følges, samt at Frogn-elevene skal overvære akademitreninger til Espanyol.

– Vi har hatt Toppidrett-faget i syv år, men aldri vært på noen studietur. Det ville vi gjøre noe med nå, sier Kjetil Elvebakken, fotballansvarlig på skolen.

– Dette er mer en studietur enn treningsleir. Vi ønsker at elevene skal få et innblikk i hva som kreves for å bli god, og hva de beste ungdommene i verden gjør, forteller han videre.

Snaue 30 elever blir med sørover, og de skal også i aksjon på fotballbanen selv. De skal blant annet møte et akademilag fra klubben Lloret.

Med i reisefølget er DFI-trener Frode Birkeland. Han tror de unge jentene og guttene får en overraskelse når de ser hvor høyt nivået er.

– Jeg tror de får en aha-opplevelse. Å se fotball på tv er ikke det samme som å se det live. Man får et helt annet inntrykk av tempoet og nivået, mener Birkeland.

Idrettslunsj

Det er liten tvil om at ting blir lagt til rette for å utvikle seg som idrettsutøver på Frogn vgs. Foruten studieturen som venter, går prosjektet ”Idrettslunsj” sin gang på skolen.

Opplegget ble startet opp i fjor, og går i korte trekk ut på at elevene som satser på idrett og skole får to sponsede varmlunsjer i uken. De betaler kun 20 kroner for en varmlunsj, mens de øvrige elevene får det samme til 40 kroner.

Målet er at ungdommene skal ha fokus på et sunt kosthold som gjør de opplagte både på trening og skolebenken.

– Vi kjører samme opplegget som i fjor.  Jeg synes prosjektet har fungert kjempebra, men det tar tid å opparbeide et bevisst fokus på kostholdet, sier Elvebakken, før han selv blir rost av Birkeland.

– Jeg tror ikke elevene her vet hvor heldige de faktisk er. Med det opplegget han har fått laget, får de et innblikk i hva det innebærer å drive med toppidrett, mener Birkeland.