Denne artikkelen er laget av elever ved Drømtorp videregående skole.

Du ser det på filmer, du ser det i TV-serier, og man hører stadig om ubehagelige historier om det paranormale og det overnaturlige. De unge i dag har også fått mer interesse for det: De elsker skrekkfilmer og hører på podkaster om temaet.

Men hvorfor er det så interessant?

Vi har kontaktet flere kilder som kan gi oss litt ulike svar.

Etablert for ti år siden

På en grå torsdag ettermiddag møtte vi gruppen «Norwegian ghost hunters» på Café Sjarm, der hilste vi på medlemmene Geir (36), Sara (26) og Miriana (27).

For 10 år siden ble «Norwegian ghost hunters» etablert av lederen Geir, etter å ha hørt alle historiene fra folk han kjente.

Uten noe spesielt forhold til det paranormale, eller noen tanker om hva han egentlig skulle tro, startet han «Norwegian ghost hunters» for å undersøke og prøve å oppleve ting som han hadde hørt i andres historier.

– Jeg begynte egentlig med det før jeg visste hva det var. Jeg kastet meg bare ut i det for å finne mer ut om det. Så ble det til at jeg startet et team, og så har jeg fått med meg flere og flere etter hvert.

Det er mye man opplever når man gjør jobb som dette, et av de andre teammedlemmene, Sara svarer på spørsmålet vårt som alle har fått i hvert fall én gang:

– Tror du personlig på det paranormale?

– Jeg tror at jo mer du holder på med dette her, jo flere rare opplevelser får du. Det er mye man ikke klarer å forklare. Mye av jobben vår går ut på å prøve å finne en logisk forklaring på ting, men ofte så klarer vi rett og slett ikke det. Da begynner man å lure litt.

Det siste medlemmet i Norwegian ghost hunters, Miriana, forteller oss om en hendelse som hun aldri kommer til å glemme.

– Vi hadde ett oppdrag på et nedlagt mentalsykehus i Dale. Der syns jeg det var veldig spesielt, det var plutselig dører som smalt i etasjen under oss. Det var jo ingen i bygget fordi det var mye knust glass, men vi hørte ikke noen som løp ut eller noen som lo eller noen ting. Det syns vi var litt spesielt, for det var ikke særlig trekk der heller.

Prøver å dokumentere

Jobben til de i «Norwegian ghost hunters» er å gjøre oppdrag for å undersøke det paranormale

– På noen oppdrag så lager vi videoer, for å vise hva vi driver med, mens andre oppdrag er veldig private, der folk ikke vil at vi skal gå ut med noen ting.

På offentlige oppdrag pleier de å dele seg opp i mindre grupper, slik at de ikke forstyrrer hverandre. Ulike oppdrag krever også ulikt utstyr.

Else Marie Nerland som jobber i Norsk Parapsykologisk Selskap har mye erfaring med det paranormale og overnaturlige, hun sier det fortsatt er vanskelig å bevise.

– Norsk Parapsykologisk Selskap er en forening for dem som er interessert parapsykologi, foreningen er åpen for alle som kanskje er nysgjerrige og nye til dette, eller vil dele sine paranormale erfaringer, sier Else Marie Nerland

Else Marie Nerland forteller om de månedlige foredragene Norsk Parapsykologisk Selskap holder.

– Vi har rundt 200 faste medlemmer som drar på våre foredrag, og de fleste av dem er eldre. Disse har vært medlemmer i alle år og har interesse for den forskningen som er på dette temaet.

– Men det kommer stadig flere yngre som oppsøker oss, fordi de er nysgjerrige.

Else Marie forteller også at nå som det er mer aksept rundt dette med det paranormale og overnaturlige, tør yngre å stå frem med opplevelser de har hatt eller hørt om.

Det er også mange som ikke er åpne for tanken for det overnaturlige.

– Darwin sa at «nå tror vi jo at mennesker er bare blitt til ved en tilfeldighet», man ville ikke høre om en Gud, man ville ikke høre om noe overnaturlig.

Dette var en stor kamp på slutten av 1800-tallet ved universitetet i Kristiania. Vitenskapen vant denne kampen – da holdt man fast på at det som ikke kan måles og veies, det eksisterer ikke.

– Det er viktig å forstå historien for å skjønne hvorfor folk ikke er åpne for det overnaturlige.

– Som leder av dette selskapet kan ikke jeg komme å si at jeg har sannheten. Jeg er åpen for at alle har sin egen erfaring, og egne meninger. Vi har jo ikke noe budskap, vi er bare et selskap som formidler forskning og paranormale fenomener.

– Folk bør være mer åpne

Stellan Hjerpset-Østlie (17) er en engasjert ungdom som går på Drømtorp videregående skole. Vi starter med å spørre han om han tror på det paranormale og det overnaturlige:

– Ja, det gjør jeg. Jeg tror på det fordi vitenskapsmenn og forskere i alle mulige rapporter som er publisert om det overnaturlige, eller om laget mellom himmel og jord, det har verken klart å avkrefte eller bekrefte det.

Selv om Stellan ikke har opplevd noe paranormalt selv så tror han fortsatt på det etter alle historiene han har hørt. Han syns det er viktig å være mer åpen det uansett.

– Jeg tenker at hvis du utelukker alt med engang, så kommer du hvert fall ikke til å finne ut av noe som helst.

SE VIDEO:

Denne videoen er laget av elever ved Drømtorp videregående skole.