OSLO/VIKEN: Torsdag inviterte Ruter til pressekonferanse, hvor de blant annet presenterte tall for året som gikk. Og tallene viser at mange har tatt kollektiven fatt igjen etter koronaen.
Vokser fortsatt
I Ruters område var det 341 millioner påstigninger i 2022; rundt 100 millioner mer enn begge de foregående årene. I Viken, som har hatt den største befolkningsveksten i Ruters område med 2,1 prosent mot Oslos 1,3 prosent, var det 89 millioner påstigninger i fjor. Det er en økning på 35 prosent fra 2021, men fortsatt tolv prosent lavere enn i 2019.
Også i 2023 ser man en videre vekst. I uke 9 var det 7,14 millioner påstigende (ikke inkludert tog) totalt i Ruters område. Det tilsvarer 97 prosent av trafikken i samme periode før pandemien.
Økningen i 2022 ser man på både buss (+32%), T-bane (+39%), trikk (+50%), tog (+58%) og båt (+36%).
– Det er veldig bra at vi nå ser en vekst på 35 prosent i Viken fra 2021. Så må vi jobbe videre for å få enda flere til å bruke kollektivtransport, og at flere kan la bilen stå, sier fylkesrådsleder i Viken Siv Henriette Jacobsen (Ap) i en pressemelding som ble sendt ut i forbindelse med pressekonferansen.

Nye rutetider for bussen: – Passer bedre med andre kollektivtilbud
– Nødvendig
For Viken har det vært grunnleggende å kunne opprettholde kollektivtilbudet gjennom en krevende periode.
– Satsingen vår har vært nødvendig for at så mange som mulig nå kan reise sammen igjen. Vi må sikre at alle innbyggere kan delta i samfunnet på en likeverdig måte. Inkludering og likestilling er en forutsetning for bærekraftige byer og samfunn, og for at den enkelte skal kunne leve et fritt og selvstendig liv, ser Jacobsen.
Oslo hadde 253 millioner påstigninger i 2022; en økning på 40 prosent fra 2021, men fortsatt 14 prosent lavere enn i 2019.
Ruter svarer: Derfor ble det kaos i trafikken mandag
Individuelle tilpasninger
Etter koronaen ser man at samfunnet har endret seg, og at folk har mer fleksibilitet i arbeidslivet. Konklusjonen er at kollektivtrafikken også må endre seg.
– Vi er blitt sikrere på at innbyggerne i Oslo og Akershus trenger enda mer fleksible tilbud. Derfor kommer vi i år til å teste fleksible billetter i hele Ruters område, og vi vil tilby individualisert bestillingstransport i nye og spennende løsninger, sier administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen, i pressemeldingen.
Ruter vil utvikle flere mer individtilpassede tjenester og ønsker at man skal kunne velge mellom ulike mobilitetsformer i Ruter-appen. I fjor ble leie av elsparkesykler integrert i appen, og nå kan kundene både finne og betale for elsparkesykler der.
I denne utviklingen står data om kundenes behov sentralt, og Ruter samler stadig mer data om kundene i sanntid. De forsikrer samtidig om at de samarbeider godt med Datatilsynet.
– Ruters kunder skal være sikre på at vi ivaretar data på en trygg måte.

Innbyggerne på Vevelstadåsen blir hørt – Ruter blir bedt om å gjøre endringer
Flere turer - mer rabatt
Snart lanseres også Ruter-tilbudet «Reis», der prisen på enkeltbilletter kan reduseres med 40 prosent, avhengig av hvor mye du benytter deg av tilbudet. Dette gjelder fra 16. april.
Bernt Reitan Jenssen er veldig fornøyd med hvor mange som reiser kollektivt.
– Dette er den første dagen på lenge, hvor vi kan si at vi har kommet oss helskinnet gjennom pandemien. Ikke nok med det, vi er heller ikke nede for telling. Vi er klare til å ta fatt på en spennende fremtid, sier han til Avisa Oslo.
Ruter gikk 85 millioner i minus i årsresultatet. Jenssen sier at dette ikke vil påvirke kollektivtilbudet i negativ grad.
– Vi omsetter for 11 milliarder, så dette får ingen konsekvenser. Poenger for oss er ikke å tjene penger, men å brukte pengene til å skape et bedre kollektivtilbud. Litt pluss og minus må til for at vi skal ha et forutsigbart tilbud, sier Jenssen.

Vil ha 510-bussen tilbake: – Det er ingen skam å snu