Stadig flere vårtegn i Nordre Follo og Ås - nå er sommerfuglene her

UTE PÅ VÅRTUR: Denne sommerfuglen er ute og flyr nå i dag, den 12. februar. Det er ikke vanlig

UTE PÅ VÅRTUR: Denne sommerfuglen er ute og flyr nå i dag, den 12. februar. Det er ikke vanlig Foto:

Den varme vinteren får mange effekter der ute i naturen. Ikke bare blomstene har kommet, nå er også sommerfuglene her.

DEL

NORDRE FOLLO/ÅS: At klimaet vårt er i endring, er det ingen tvil om, og klimaendringene har sine effekter også i vår region.

Vi har opplevd den varmeste vinteren i manns minne, og snø er det lite av. Naturen oppfører seg annerledes enn den har pleid.

Sommerfugl

Vår leser Sofie Rosseland har i dag sendt oss et bilde av en "gjest" som ikke er helt vanlig på denne tiden av året, nemlig en sommerfugl.

– Jeg så denne sommerfuglen på Myrvoll i dag, på vei hjem fra skolen! Det er fremdeles februar, noen som har misforstått litt., skriver Sofie til oss.

Blomster

Både løvetann og også blåveis har kommet.

– Tenkte å sende dere bilde av en sjenert liten løvetann! For min del er det hvertfall årets første. Funnet i Ås, skriver leser Susann Zana til oss i dag.

Hun er ikke den eneste som den siste tiden har funnet vårblomster midt i februar.

Snø husker vi vel knapt nok hva er, men at blåveisen skulle komme så tidlig som i år, hadde kanskje ingen ventet seg.

Vår leser Odd Kvernaas har sendt oss et vårlig bilde av en blåveis - nå i februar. Han skriver:

- Hei på dere! Her er jeg, som årets første på Svartskog. Tar du kyststien fra Svartskog Kolonial, finner du meg ved Gråsten, på vei til Sjødalstrand.

Østlandets Blad takker så mye for bildene, og tar gjerne imot flere vårtegn på epost, selv om det er bare tidlig i februar. E-posten du bruker er tips@oblad.no

Varm januar

Selv om februar har gitt os en liten smak av vinter med litt snø her og der, har det ikke vært mye vinterføre å skryte av. Slik var det også i januar.

Hver eneste dag fra og med 1. nyttårsdag til vi gikk inn i februar ble det målt plussgrader på feltstasjonen på Søråsjordet i Ås. Januar 2020 er den varmeste januar som er målt i Ås siden startet i 1874.

Med en middeltemperatur på 3,3 plussgrader går årets januar inn i historien som den varmeste som noen gang er målt i Ås. De eldste offisielle målingene går 145 år tilbake i tid.

– Det var naturlig at ved opprettinga av Norges landbrukshøgskole kom en tidlig i gang med værobservasjoner. Første nedtegnelser har vi over nedbør fra 1863, men dessverre har årene fra 1863 til 1873 gått tapt, så de offisielle målingene er fra 1874, opplyser avdelingingeniør Signe Kroken ved Institutt for realfag og teknologi ved NMBU i Ås til ØB.

Tilbake til januar 2020 og middeltemperaturen på 3,3 grader. Går vi ett år tilbake, var middeltemperaturen minus 4,1 grader. Selv det var mildere enn normal temperatur for januar måned som er 4,8 minusgrader. Første nyttårsdag i fjor ble det målt 6,9 grader. Derfra og ut måneden gikk det bare nedover - eller i alle fall krøp gradestokken nedover. I fjor krøp kvikksølvet over null grader i 11 av 31 dager. I i år? 31 av 31 med plussgrader! Faktisk var det hele 21 dager som det ble målt 5 plussgrader eller høyere.

I januar i fjor var det også elleve dager som var kaldere enn minus ti grader. I januar i år er det ikke registrert en eneste dag under ti minusgrader.

– For Ås var det altså den varmeste januar vi har målt. Månedstemperaturen for hele landet lå 6,1 grader Celsius over normalen. Måneden er dermed den nest varmeste januar-måneden i en serie som går tilbake til 1900. Regionen Østlandet registrerte den varmeste januar-måneden med 8,1 grader over normalen. Bare januar 1989 var varmere for hele Norge, med 6,2 grader over normalen. Rangeringen i Ås er omvendt: Januartemperatur fra 1989 la på 2,8 grader; den kommer altså på en andre plass. Nedbørmengden for hele Norge var også en rekord, den våteste januar som ble registrert siden 1900. Dette er ikke tilfelle for Ås. Selv om det var våtere enn normalverdien, ligger januarnedbørsummen "midt på treet" og det fantes mange enda mer nedbørrike januar-er før, kan førsteamanuensis Mareile Wolff ved Fakultet for realfag og teknologi fortelle.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken