Gå til sidens hovedinnhold

Lar du ungene kjøre en slik, kan du miste lappen

Artikkelen er over 4 år gammel

Ståhjulinger er populært blant ungdom. Men ikke alle har lov til å bruke dem.

Er du ikke abonnent ennå? Prøv ØB+ og papiravisen i fire uker for kun 99 kroner

Sommeren er naturligvis høysesong for bruken av motoriserte ståbrett, enhjuling og ståhjuling. Etter at det i 2014 ble åpnet opp for å selge og bruke disse framkomstmidlene i Norge, har det bredt om seg i stadig større grad.

Alle selvbalanserende brett har en aldersgrense på 16 år.

Du skal imidlertid ikke oppholde deg lenge utendørs, for å se at det helt åpenbart er mange under denne alderen som bruker dette framkomstmiddelet.

Det mange ikke er klar over, er at konsekvensene kan bli veldig strenge. For foreldrene.

Må følge trafikkreglene

Det er nemlig eieren av brettet som har ansvaret. Personer under 16 får ikke kjøpt slike kjøretøy selv, dermed er det ofte foreldrene som gjør det.

– Vi ser jo at det syndes en del her. Både med at de som kjører er for unge, men også i forhold til trafikksikkerhet og regler. Flere av disse brettene går i 22 km/t, og det sier seg selv at det kan bli ganske farlige situasjoner av det på fortauet, sier politioverbetjent i trafikkorpset i Oslo, Finn Erik Grønlie til Broom.

Han peker på at de vanlige trafikkreglene gjelder også for disse kjøretøyene. Det skal ferdes hensynsfullt.

Politiet vil gripe inn

Grønlie tror ikke at det blir utbredt kontroll av ståbrett/ståhjuling, men at politiet vil ta enkeltsaker der og da, når de dukker opp

– Der vi ser at det skjer brudd, vil vi gripe inn. Da kan det bli anmeldelse, sier han.

Enn så lenge er det ikke egne regler for bruk av disse kjøretøyene. Grønlie påpeker at det i tilfelle vil være en oppgave for Vegdirektoratet å avgjøre.

– Det kommer nok også an på hvor stor pågang det blir på veiene.

Kan miste lappen

Etter at politimannen har gjort sin jobb, er det påtalemyndigheten skal ta saken videre.

Det er her en kan risiker å få en streng straff.

– Foreldre som kjøper et kjøretøy som har 16 års aldergrense, inkludert såkalt ståhjul eller ståbrett, risikerer i verste fall å miste lappen om de lar barn under 16 år bruke det. Men det handler i større grad om bøter og advarsler, påpeker jurist Bente Vengstad.

Det er mulig å få motorisert kjøretøy som regnes som leketøy også. Disse kan ikke kjører fortere enn 6 km/t og har en egenvekt på under 50 kilo. Da er det ikke 16 års aldersgrense.

 

Kommentarer til denne saken