– Kontrollene er ønsket

Velkommen: Kontrollørene fra Statens vegvesen er hjertelig velkommen ombord i bussene som ble kontrollert på Støkken trafikkstasjon mandag.foto: Ole Kr. Trana

Velkommen: Kontrollørene fra Statens vegvesen er hjertelig velkommen ombord i bussene som ble kontrollert på Støkken trafikkstasjon mandag.foto: Ole Kr. Trana

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Sitter du i bussen uten belte, kan du forårsake andres død ved en ulykke.

DEL

ÅS: Statens vegvesen er i disse dager på jakt etter dem som ikke bruker belte i Ås.

– Sjåførene har blitt veldig flinke til å bruke belte. Slik var det ikke for noen år tilbake. Ved at sjåføren bruker belte, vil det også smitte over på passasjerene, mener John Reidar Westby i Statens vegvesen.

Westby var ansvarlig for kontrollen på Støkken trafikkstasjon ved E6 i Ås mandag. Ni personer var i arbeid. All tungtransport blir loset inn til trafikkstasjonen i Ås. Bare bussene ble stoppet.

Syv tjenestefolk fra Statens vegvesen entret bussene. Én tok seg av dokumentsjekk av sjåføren. De andre seks sjekket passasjerens bruk av belte.

Da ØB var på besøk mandag formiddag, har de så langt ikke avdekket noe ureglementert.

– Så langt ser det veldig bra ut. Vi har blant annet stoppet en Nettbuss med 47 passasjerer ombord. Alle satt forsvarlig fastspent, sier Westby.

Ikke alle busser blir kontrollert

Det er bussene som kjører langs E6 som blir kontrollert denne uken. Det vil si Flybussen, Timeekspressen, Helsebussen og turbusser.

– Vi har fokus på klasse 3-busser. Det vil si busser uten ståplasser. Det blir jo litt galt å bøtelegge folk som sitter uten belte, mens passasjerer som står slipper, sier Westby.

– Hvordan reagerer sjåførene på disse kontrollene?

– De er veldig fornøyd med at vi tar jobben med å kontrollere passasjerene. Jeg vet at sjåførene anmoder alle om å bruke belte. Det er ikke alle som hører. Da er det greit å ta en slik sjekk noen ganger, sier Westby.

Ikke siste gang det blir holdt kontroller

Statens vegvesen planlegger å avholde tilsvarende kontroller av busser tre ganger hvert år. Sist Statens vegvesen var på Støkken for å sjekke beltebruk i buss, var i uke 38 i 2016.

Westby forteller at de ikke er ute for å ta noen. De har informert om denne kontrolluken i god tid og ønsker med å få flest mulig til å bruke belte.

– Etterforskning etter alvorlige bussulykker, viser at passasjerer som sitter uten belte, kan være årsaken til andre passasjerers død, sier Westby.

Blir du avslørt av en ansatt i Statens vegvesen for ikke å bruke belte i bussen, vil du få et gebyr på 1500 kroner.

Artikkeltags