SKI: Mandag er det duket for en skikkelig folkefest i Ski i forbindelse med åpningen av Follobanen. Som ØB har skrevet tidligere, går det første toget allerede søndag morgen. Men mandag morgen blir det stor ståhei i Ski; først med kong Harald, kronprins Haakon, statsministeren og flere prominente folk som ankommer Ski stasjon med tog fra Oslo. Og deretter med full folkefest i Ski sentrum.

Gratis stand

Det er Ski sentrumsforening, Nordre Follo kommune og Østlandets Blad som sammen har tatt initiativ til folkefesten. Blant annet har de invitert folk til å stille opp gratis på stand for å selge ting, på det som ligger an til å bli en ganske så stor markedsplass i Idrettsveien og på torget. Også byens restauranter deltar i feiringen på sin måte. I tillegg blir det aktiviteter for barn, gatekunst, kulturliv, nissetog og mye liv og røre i sentrum.

Det er ikke hver dag det er duket for folkefest i Ski. Men i august var det stor stemning og mye folk da den nye stasjonen ble offisielt åpnet. Nå gleder Nordre Follo kommune seg igjen til å se folkeliv i sentrum.

– At vi bruker 37 milliarder kroner på at Oslo-folk kun skal bruke 11 minutter på reisen hit til oss, må jo feires skikkelig, påpeker Mette Sjølie Skrikerud, spesialrådgiver næring, kultur og lokalsamfunn i Nordre Follo kommune, i en pressemelding.

– Vi får tidenes julepresang, dette vil vi markere med liv og røre i sentrum. For å få til dette må folk bli med og benytte seg av dagens tilbud, sier Tone Aurlien Karlsen, assisterende programleder for Program utvikling av Ski sentrum, Nordre Follo kommune.

Har ventet lenge

Også for næringsforeningen blir dette en stor dag.

– Denne dagen er noe vi har ventet på lenge, og den betyr mye for Ski som by. Follobanen har i mange år gitt økt attraktivitet for Ski, men det er nå virkningen virkelig vil komme. Ekstra moro er det når så mange aktører blir med næringslivet på festen, sier Stian Ulvøy, daglig leder i Folloregionens næringsforening.

– Trenger en skikkelig fest

Konstituert ansvarlig redaktør i ØB, Anders Nordheim Dahl, er ikke i tvil om at åpningen av Follobanen gir god grunn til en skikkelig feiring i Ski. Han er stolt av at ØB er med på laget denne dagen.

– Nå håper jeg at folk møter opp og lager tidenes fest sammen i byen vår. At alt som kryper og går av mennesker tar turen, og at kreative sjeler bidrar til at de som kommer får et tilbud og en fest vi kommer til å huske de neste tiårene. Det er mørke tider, og nå trenger vi en skikkelig fest. Den skal vi lage sammen, sier han.

Les også

Kom igjen, folkens! Nå skal vi lage liv og røre

Alt mulig

Men det blir ikke folkefest uten folka. Og dette er en gyllen mulighet for den enkelte innbygger til å bidra til at det blir en vellykket dag. Alle lag og foreninger, pluss privatpersoner oppfordres til å kjenne sin besøkelsestid og melde seg på til den store dagen. Butikkene i gågata i Ski og andre steder i sentrum, samt Ski storsenter, markerer dagen med å trekke ut på gata, i tillegg til julemarkedet.

Det skal være gratis å stille med egen bod for salg. Blir trykket i gågata for stort, vil kommunen åpne for at også øvre torg kan benyttes til bodplasser. Her er det bare å ta kontakt med kommunen for å vise din interesse.

Hvis du har en gatemusikant i magen, eller er tryllekunstner eller noe i likheten er det også fint om du melder deg på. Alle er velkommen til å bidra med det de har lyst til.

LES OGSÅ: Norges største og dyreste førjulsgave ruller snart ut fra Ski – her får du en sniktitt

Når skjer det?

Festen i Ski arrangeres den 12. desember 2022 mellom klokken 14.00 og 19.00

Du kan lese mer om arrangementet, og vise din interesse også på Ski sentrumsforenings Facebook-side: https://nb-no.facebook.com/skisentrum/. Følg også med på kommunens nettsider og på øb.no for mer informasjon. Alle som skal være med og skal ned på den store dagen, oppfordres også til å bruke emneknaggen #skisentrum for å vise frem folkelivet i Ski denne dagen og i dagene før.