KOLBOTN: Denne helgen er det mye som skjer på Kolbotn, med Eventyrfestival og moro. Men det er ikke bare show og lettbent underholdning. Tidlig lørdag ettermiddag var det også duket for en svært så høytidelig markering, når den store bysten av 150 års-jubilanten Roald Amundsen skulle avdukes.

– Endelig

Dette ble gjort av utenriksminister Anniken Huitfeldt og tidligere ordfører i Oppegård, Tore Haugen.

Og det var mange som hadde møtt opp for å få med seg begivenheten. Bysten er plassert på nedsiden av Jan Baalsruds Plass, ned mot Kolbotnvannet, men eventyreren skuer opp mot torget. Den er laget av kunstner Leon Roald, som under sin tale sa at han gjerne skulle ha laget den enda høyere.

– Nå kommer Amundsen endelig til Kolbotn. Dette er stort, sier Severin Breivik i Oppegård historielag, før han må løpe av gårde for å ta imot utenriksministeren.

– Han står jo ute på Svartskog der han hadde huset sitt, men nå kommer han mye nærmere der hvor folk bor. Det betyr at alle unge mennesker og nyinnflyttere til kommunen, de får nå et ordentlig og nært forhold til han, sier Ole Endresen, som er med i prosjektgruppen.

Tilstede var i tillegg blant annet representanter fra historielaget, komiteen som har sørget for at idéen er blitt realitet, kunstneren selv samt nåværende ordfører i Nordre Follo, Hanne Opdan (Ap).

– Ting klaffet

Steinar Karlsrud i Oppegård historielag er godt fornøyd med dagen.

– Jeg synes det ble veldig supert, og komiteen hadde gjort en veldig god jobb, sier han og legger til at det er mye som skulle klaffe. Ikke minst for å få med utenriksministeren.

– En ting som klaffet veldig bra, var at det ikke regnet i dag sånn som det gjorde i går. For nå var det jo mye folk her, og vi skjønner at det blir satt pris på, sier han.

Det var flere taler, hvor publikum fikk høre mer om tilblivelsen av bysten, og om de 20 årene polfareren var bosatt i Oppegård.

– Fristende

Utenriksminister Anniken Huitfeldt kom rett fra New York og skal videre til Japan søndag.

– Det er jo mye som skjer nå: Hvordan er det å kunne sette av tid til å være med på et sånn arrangement som dette?

– Det var så fristende da jeg ble spurt om å få lov til å være med på å avdekke denne bysten. For Roald Amundsen har betydd så mye for hele Norge. Så det å ære han og alt det han sto for, med nysgjerrighet, trua på seg sjøl og utforskning, det syntes jeg var en ære. Jeg kom fra New York i går, og reiser videre til Tokyo i morgen. Men jeg fikk kommet innom her i dag. Så det var flaks at det var i dag, sier hun.

– Hva synes du om bysten?

– Jeg synes den er helt fantastisk, sånt uttrykk og sånn hardførhet. Dette kommer folk til å se på i generasjoner, så det er veldig stort å få være med på.

Moderne

Kjell Solem og Gunvor Foldøy var blant dem som fikk med seg avdukingen.

– Jeg synes resultatet av arbeidet til kunstneren har blitt veldig bra. Det er et litt moderne uttrykk og et helt annet uttrykk enn skiløperstatuen som står nede på Uranienborg på Svartskog. Det er litt mer i vår tid, og det er et godt resultat.

– Roald Amundsen er jo en vi i Oppegård er velig glad for å ha. Vi synes jo at han er vår da, på Kolbotn.