Gå til sidens hovedinnhold

Stortinget enige om det nye Politi-Norge

Artikkelen er over 5 år gammel

Færre og større politidistrikter, ny kultur og bedre ledelse. Slik vil det nye Politi-Norge se ut.

SKI: Antall politidistrikter reduseres fra 27 til 12, og Asker og Bærum blir en del av Oslo politidistrikt, ifølge politireformen som ble lagt fram søndag. I tillegg blir Finnmark ett distrikt.

For Follo politidistrikt blir det ingen endringer i forhold til tidligere foreslått politireform. Follo, Romerike og Østfold blir slått sammen. Det nye politidistriktet vil bestå av 38 kommuner, ha en utstrekning på 8.806 kvadrat kilometer og innbefatte 691.841 innbyggere.

- Dette er en gladnyhet for Follo politidistrikt, mener leder i Akershus Høyre, Hårek Elvenes. Han er stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen.

Han mener dette vil bli et lite politidistrikt med korte avstander, noe som gagner regionen.

 - Follo politidistrikt har allerede gjort en god del i forkant, så de er allerede godt rustet. Fordelen med sammenslåingen blir hovedsakelig at grensene blir borte og at man får et mer effektivt politi, sier Elvenes.

Han ønsker ikke å mene noe om hvor hovedsete til politidistriktet skal ligge. Det mener Elvenes får bli opp til Politidirektoratet å avgjøre.

En som imidlertid vil mene noe om beliggenheten er Gunvor Eldegard. Hun har sittet på Stortinget for Ap siden 2005.

 - Jeg mener geografien tilsier at hovedsetet for politidistriktet bør bli Ski. Det ligger i sentrum av distriktet. Ny politistasjon har de også. Her ligger alt til rette for at det skal bli Ski, mener hun.

 - Det som har vært viktig for Ap er at kommunene skulle involveres mer. Noe vi har fått til. Alle endringer skal avtales med kommunene. Det vil også bli opprettet en egen styringsgruppe. Det som blir viktig er å jobbe med kulturen innad i politiet. Det er viktig å få bukt med ukulturen som vi vet finnes, sier Eldegard

Nærpolitireformen ble lagt fram søndag. Regjeringspartiene Høyre og Frp, samt Venstre, KrF og Arbeiderpartiet stiller seg bak den.

– Beredskap og sikkerhet er så viktig at vi ikke kan la politisk uenighet komme imellom. Her må alle dra i samme retning, sier Elvenes

Kommentarer til denne saken