Gå til sidens hovedinnhold

Tre Follo-representanter gjorde sin første avstemming

Artikkelen er over 4 år gammel

Stortinget møttes lørdag for å velge president og visepresidenter. For første gang siden 1972 ble en stortingspresident valgt med knappest mulig margin.

OSLO:  – Jeg er så spent. Dette er mitt første valg her på Stortinget, innrømmet Nicholas Wilkinson (SV) som var på sitt første konstitusjonsmøte på Stortinget.

Også de to tidligere ordførerne i Ski Tuva Moflag (Ap) og Anne Kristine Linnestad (H) var på sitt første konstitusjonsmøte på Stortinget. Nina Sandberg (Ap) fra Nesodden var også på plass i salen, men sitter noen seter bortenfor de tre andre.

Det var stor spenning i salen da Stortingspresident Olemic Thommesen (H) slo klubben i bordet, og konstaterte møtet for satt.

For ikke siden 1972 har det vært så stor uenighet på Stortinget om hvem som skal være stortingspresident.

Tradisjonelt har Stortinget stilt seg bak kandidaten som regjeringspartiet har foreslått. Men i år skjedde ikke dette.

– Etter den samstemte og kraftige kritikken som fremkom mot presidentskapet rett før sommeren, hadde det vært en anledning for flertallet å fremme en samlende kandidat til stortingspresident. Det kom mange oppfordringer, men partiet Høyre valgte å overhøre disse stemmene, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre fra talerstolen.

Han fremmet forslag om Eva Kristin Hansen (Ap) som stortingspresident.

Dermed var det duket for skriftlig valg.

Thommesen har fått kraftig kritikk for blant annet overskridelsen av ombyggingen av Stortinget. Det førte til at flere av partiene ønsket en annen president.

– Med det flertallet stortingsvalget ga, var SV innstilt på å stemme for en president fra Høyre. Det er ene og alene Høyre sitt ansvar at det ikke blir slik, sa SV-leder Audun Lysbakken.

Knapt flertall

Olemic Thommesen fikk knappest mulig flertall med 86 stemmer mot 80 stemmer for Hansen. Tre representanter valgte å stemme blankt.

Da 1. visepresident skulle bli valgt, foreslo Gahr Støre Eva Kristin Hansen. Heller ikke dette forslaget falt helt i god jord. Her valgte hele 22 representanter å stemme blankt. De resterende 147 stemte for Hansen.

På Stortinget er det totalt fem visepresidenter. Slik endte de fire andre valgene:

2. visepresident: Morten Wold (Frp)

3. visepresident: Magne Rommetveit (Ap)

4. visepresident: Nils T. Bjørke (Sp)

5. visepresident: Abid Raja (V)

Kommentarer til denne saken