Daniel (11) er Redd Barna-ambassadøren fra Ski

Artikkelen er over 4 år gammel

– Regjeringen kunne gjort mer for de glemte barna i verden, mener Daniel Rishaug Kjos (11).

DEL

OSLO: Sjetteklassingen fra Hebekk skole er nylig blitt Redd Barna-ambassadør og hans første oppdrag var overlevering av en rapport til Venstres leder Trine Skei Grande.

Hvert år lager Redd Barna Barnometeret som de gir til lederne for alle de politiske partiene i Norge. Barnometeret er en rapport hvor Redd Barna prøver å finne svar på om regjeringen er på parti med barna, og om de oppfyller barns rettigheter, i Norge og resten av verden.

– Trine sa hun synes det er fint at de fikk en karakter på det de hadde gjort. Hun var enig i det aller meste. Regjeringen har fått tre røde kort, seks gule og ett grønt, sier Daniel etter møtet.

STAS: Daniel i stortingssalen.

STAS: Daniel i stortingssalen.

Tre røde kort

Daniel forklarer videre at et av de røde kortene fikk de fordi regjeringen sender tilbake for mange barn til de landene de kommer fra, og her hadde Daniel en god del spørsmål til Venstre-lederen.

– Hadde hun likt å bli sendt tilbake til et land i krig hvor hun ikke kjente noen? Hun svarte at hun ikke hadde likt det, sier Daniel Rishaug Kjos.

Det andre røde kortet fikk de fordi barn i Norge ikke kan klage på brudd av egne rettigheter.

– Hvorfor har ikke vi barn klagerett når Finland, Tyskland og mange andre land har det? undrer Daniel.

Det siste røde kortet handler om at regjeringen ikke bidrar til god nok utvikling i verden.

– Norge har ikke en egen utviklingsminister en gang. Det burde vi absolutt hatt. Han eller hun kunne passet på at det gikk bedre. Visste du for eksempel at Norge selger våpen til Jemen? sier Daniel.

16 ambassadører

I år har Redd Barna gått nye veier for å sørge for at også barn i Norge blir hørt. De har derfor opprettet en barneambassadørgruppe, bestående av 16 barn fra hele landet. Disse ambassadørene skal i nærmeste fremtid overrekke og utfordre de ulike partilederne med hvorfor ståa er som den er og høre hva de mener deres parti ville gjort annerledes for å være på parti med barna. Daniel var førstemann ut.

– Jeg er ambassadør for Redd Barna. Jeg søkte om å bli det, og regner med å være det i de neste tre årene, forteller han.

Daniel og de andre ambassadørene skal gjøre en viktig innsats i forbindelse med Redd Barnas kampanje som handler om de mest marginaliserte barna i verden. Kampanjen startet i år og varer til 2018.

Han fikk naturligvis en prat om Pokémon Go på slutten, og fant ut at Trine er på level 19, mens han selv er på level 18.

- Jeg syntes det var utrolig gøy å møte henne og gleder meg til å jobbe videre med Redd Barna, sier Daniel.

Artikkeltags