Gå til sidens hovedinnhold

Stortingspresidenten er hovedtaler i Ski mandag 7. juni under markeringen av unionsoppløsningen

Mandag 7. juni er det 116 år siden Norge ble løsrevet fra Sverige. På Waldemarhøy i Ski blir det en markering av unionsoppløsningen med stortinspresident Tone Wilhelmsen Trøen som hovedtaler kl. 18.

SKI: Foruten stortingspresidentens tale blir det åpningstale ved ordfører hanne Opdan i Nordre Follio, flaqggseremoni med det opprinnelige programmet i 1905, opplesning av kunngjøring om det norske flagget, salutt ved 1. Akershusiske Infanteri Brigade, musikk ved Finstad Gla'jazz, mens stortingsrepresentant Tine Linnestad fra Ski vil tale om flaggets historie.

Det blir bønn ved prost Sven Holmsen og kommandanten fremsier ønsket "Gud bevare fedrelandet" og det svares "Ja" fra offiserene og deretter "Ja vi elsker" som allsang,.

- Som flaggvakter er Inviterte offiserer som representerer Cyberforsvaret, Heimevernet, Oscarsborg festning og NROF- Follo. Besetninger med offiserer i galla stilte opp i 1905 og der det var mulig var stedets autoriteter tilstede, forteller Knut Falla, leder i Follo Historielag, som er en av mange foreninger som arrangerer markeringen i Ski mandag 7. juni.

I denne sammenheng er det interessant å vite hvordan unionsoppløsningen ble opplevd i Magasinleiren i Ski i 1905, leiren som i dag er omgitt av boligblokker.

- Det var full mobilsering i Magasinleiren her i Ski. Rundt omkring i leiren sto spisse stikketelt og det gikk soldater i uniform klare til kamp, og det var det rene norske fagget som var heist. Og så i Sverige brygget det opp til kamp, forteller knut Falla.

- Stor takk til forhandlerne i Karlstad. Den norske og svenske regjering fant etter lange forhandlinger veien frem til en fredelig avgjørelse med oppløsning av unionen. Ingen krigshandlinger ble utført og ingen falt!

Kommentarer til denne saken