Gå til sidens hovedinnhold

Strammer inn regler – åpner for bruk av koronasertifikat lokalt

Statsminister Jonas Gahr Støre, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl deltar. Også assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og FHI-direktør Camilla Stoltenberg er til stede.

Regjeringen gir kommunene mulighet til å ta i bruk koronasertifikat innenlands i Norge, opplyser regjeringen. Statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol deltok på en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag. I forkant av pressekonferansen ga Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet regjeringen sine anbefalinger knyttet til bruk av koronapass.

- Vaksinen har ikke stoppet pandemien. Den beskytter ikke 100 prosent. Vi er over i fasen med normal hverdag med økt beredskap, og jeg støtter kommunene i det, sa statsminister Jonas Gahr Støre innledningsvis.

- Vi har hatt flere nye smitterekorder i det siste. Deriblant i Tromsø og Trondheim. Regjeringen følger derfor situasjonen dag til dag. Smittetallene er ikke så viktig som før, fordi vaksinene beskyttergodt mot alvorlig sykdom, la han til.

Han snakket derfor om nye tiltak som innføres.

- Vi gjør endringer nasjonalt. Vi strammer inn reglene for når vi skal teste oss, og at vi må gjøre mer for å beskytte de eldre. Vi innfører også koronapass lokalt. Det betyr at byer som Tromsø kan innføre dette, sa statsministeren.

Han understreket hvor viktig det er å holde næringslivet i gang.

- Jeg forstår at nedstenginger kan føre til usikkerhet og permitteringer. Næringslivet har lite å gå på 1,5 år. Derfor er vår jobb å sikre balansen mellom arbeidsplasser og folkehelse, sa Støre.

Statsministeren snakket om at koronapasset vil bli brukt til å lempe på koronatiltak.

- Vi vil også se på om det blir nødvendig å bruke koronapass på utesteder, kino og serveringssteder. Men dette må vi se mer nøye på, fortalte Støre.

Utvide bruken for koronapasset

Statsministeren snakket om at koronapasset vil bli brukt til å lempe på koronatiltak.

- Vi vil også se på om det blir nødvendig å bruke koronapass på utesteder, kino og serveringssteder. Men dette må vi se mer nøye på, fortalte Støre.

Statsministeren sa også at flere eldre har ikke smarttelefon, og at det derfor må lages praktiske løsninger for dem også. Støre var også klar på at alle over 18 år vil få tilbud om en tredje vaksinedose.

- Vi planlegger for at alle under 65 år vil få tilbud om en tredje dose til neste år, sa statsministeren.

Kommunene er allerede godt i gang med å tilby alle over 65 år en tredje vaksinedose mot covid-19. Nå står helsepersonell for tur.

Støre nevnte også flere eksempler på arbeidssteder som har gjort tiltak for å få flere til å vaksinere seg.

- Det heier vi på. Vaksinen er vår viktigste våpen i kampen mot pandemien, var Støre klare beskjed.

- En plikt

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) fortalte at det vil bli mye mer testin i tiden fremover.

– Dersom du er uvaksinert og bor sammen med en som får påvist korona, må du teste deg hver dag med selvtest eller annenhver dag med PCR-test i sju dager. Testplikten gjelder helt til det har gått sju dager etter siste gang de hadde nærkontakt. Dette er ikke bare en anbefaling, men en plikt, sa helseminister Kjerkol.

Hvis den som bor sammen med en smittet er vaksinert, anbefales det to tester (selvtest eller PCR-test) i samme periode. Det anbefales også at alle under 18 år som bor med en som er smittet, følger det samme testregime som for uvaksinerte.

Hvis du bor med en som er smittet, bør du være hjemme til du har fått negativt svar på den første testen.

Kjerkol kom også med strengere tiltak rettet mot uvaksinert helsepersonell.

- De vil få en klar beskjed om å teste seg jevnlig og de må bruke munnbind, var dne klare beskjeden fra helseministeren.

Hun hadde også forståelse for at sykehusene er bekymret for at situasjonen er presset, men poengterte at det er vanlig med økt belastning på sykehusene i vintersesongen.

Kjerkol minnet avslutningsvis om at pandemien ikke er over.

- Vi andre må brette opp ermene igjen for helsepersonellet. Dere som ikke har vaksinert dere, bør brette opp ermene nå. Da hjelper vi fagpersoneller, pasienter og pårørende denne vinteren, sa hun.

Kjerkol minnet avslutningsvis om at pandemien ikke er over.

- Vi andre må brette opp ermene igjen for helsepersonellet. Dere som ikke har vaksinert dere, bør brette opp ermene nå. Da hjelper vi fagpersoneller, pasienter og pårørende denne vinteren, sa hun.

Regjeringen vil tilby tredje vaksinedose til alle over 18 år

Alle over 18 skal få tilbud om en tredje vaksinedose, en såkalt oppfriskningsdose, opplyser regjeringen.

Opplysningen kom på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Folkehelseinstituttet (FHI) har planene klare for å gi en tredje vaksinedose til alle mellom 18 og 64 år, men så langt avventet en beslutning fra regjeringen.

Kommunene er allerede godt i gang med å tilby alle over 65 år en tredje vaksinedose mot covid-19. Nå står helsepersonell for tur.

Mer enn 2.000 nye smittetilfeller for andre gang denne uken

Det siste døgnet er det registrert 2.006 koronasmittede i Norge. Det er 472 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 1.573 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1.222, så trenden er stigende. Det er andre gang på en uke at smittetallet er over 2.000. Tirsdag var det ny toppnotering med 2.126 nye tilfeller. Forrige topp var 1. november, da med 1.973 tilfeller, viser tallene fra Folkehelseinstituttet.

Regjeringen har altså innkalt til koronapressekonferanse fredag klokken 12. Der deltar blant annet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

I forkant har Helsedirektoratet gitt regjeringen anbefalinger knyttet til bruk av koronapass innenlands. Men det kommer ingen råd om nasjonale nedstengingstiltak.

– Vi har ikke anbefalt noen nasjonale nedstengningstiltak nå, men vi har i våre råd til regjeringen fokusert på forsterket smittevern, TISK (testing, isolasjon, smittesporing og karantene), grensekontroll, samt koronasertifikat, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NTB torsdag.

Han vil ikke utdype konkret hva anbefalingene går ut på. Men helseminister Kjerkol har blant annet gitt Helsedirektoratet i oppdrag å vurdere bruken av koronasertifikat innenlands i Norge. Dette arbeidet er nå ferdig og overlevert regjeringen.

Over 180 sykehusinnleggelser

Torsdag var 184 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før.

I alt 50 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 26 på respirator. Det er to færre på intensiv og to flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Ved midnatt natt til fredag var det utført 8,1 million koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 224.302 personer testet positivt.

Nær 8.000.000 vaksinedoser satt

Til nå har 4.216.803 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.766.521 personer har fått andre dose.

Til sammen er 948 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

59,1 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 22 dødsfall i Norge.

Kommentarer til denne saken