Gå til sidens hovedinnhold

Strømprisen og markedets velsignelse

Så har vi den høyeste strømprisen i manns minne. E24 melder i skrivende stund at prisen på strøm i Norge nærmer seg 120 øre per kilowattime. I rene penger betyr dette 2.000 kroner mer i måneden for en gjennomsnittlig husholdning i Sør-Norge til vinteren, sammenlignet med fjoråret, ifølge avisa. De fleste forstår at dette ikke er bra.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Noe av det mest forunderlige med den høye strømprisen er imidlertid at ingen spør hvordan i all verden vi som samfunn endte her? Det er som med boligmarkedet. De sosiale konsekvensene blir bare verre og verre.

I SV tror vi folk har fått nok av marked for en stund nå.

Både boligmarkedet og strømmarkedet bør reguleres slik at folk kan kjøpe seg et sted å bo, og samtidig klare å betale strømregninga.

Når det gjelder strøm hører vi den ene analytikeren etter den andre greie ut om markedets fortreffelighet, og at det går både opp og ned i denne verden. Men ingen sier at hele systemet er feil, og at det rammer svake grupper på helt uakseptabelt vis. Det er ingen som snakker om at Norge har så store fornybare ressurser at det fremstår som meningsløst at strømmen skal være så dyr nettopp hos oss med alle de fossefallene vi har.

Nå er det valg, og for mange av oss er årets valg et verdivalg. SV er vel ikke det eneste partiet som har fått nok av markedets fortreffelighet, og alle dets apologeter som vil ha oss til å tro at det markedsstyrte samfunnet er det eneste mulige i vår tid. Det finnes nemlig andre og mer rettferdige måter å gjøre dette på.

Kommentarer til denne saken