Gå til sidens hovedinnhold

Svanhild takker av etter 30 år. Nå er det Mona som skal bli sjefen

Foajeen i Kolben er full av barn, mens besteforeldregenerasjonen haster forbi for å rekke dagens foredrag i Seniorakademiet. Alltid i den største salen. I dag skal de høre på Kjell Magne Bondevik.

KOLBOTN: - Unnskyld at jeg er litt stresset i dag, det skyldes en programforandring. Egentlig skulle senterlederen på Kolbotn være dagens foredragsholder, men hun måtte melde forfall på grunn av sykdom. Den beskjeden fikk jeg i går kveld.

- Heldigvis så stilte Kjell Magne Bondevik opp, han har alltid noe interessant å by på. Nå skal han snakke om «Hans Nielsen Hauge, til inspirasjon og forargelse», sier Svanhild Sandaker Kvernaas. Hun har ledet Oppegård Seniorakademi i 30 år, men nå trekker hun seg tilbake.

Programforandringen var et illustrerende eksempel på hvor viktig det er at akademiet har et bredt kontaktnett og at lederen evner å snu seg raskt.

Les også

Disse eiendommene ble solgt i Nordre Follo i oktober

Fra pensjonist til senior

- Jeg er veldig glad for at det er du som skal overta etter meg. Hvis du ikke er våken hele tiden, kan noe gå galt, sier Svanhild Kvernaas (74) til Mona Wiger (66), som er den nye lederen for Oppegård Seniorakademi fra januar neste år.

Som leder for Folkeuniversitetet i Oppegård startet Kvernaas Seniorakademiet som en egen avdeling for 30 år siden. Dette var en av de aller første akademiene i Østlandsområdet for den eldre del av befolkningen.

Nokså stigmatiserende het det den gang Pensjonistakademiet. I dag passer det dårlig på gjennomsnittet av de nærmere 500 medlemmene, hvor mange går i ungdommelige dongeribukser og haster av gårde til onsdagsforedragene i Kolben. Akkurat den dagen er det god plass på SATS på Kolbotn.

Les også

Da Per Ulv så denne merkelige situasjonen, tok han opp mobilen og filmet katta og reven: – Overrasket over lyden

Gir glede til mange

- Hva har vært drivkraften gjennom alle disse årene?

Svaret kommer raskt og overbevisende. - At det gir glede til seniorene å oppleve nye foredragsholdere og nye temaer hver uke. Etter foredraget samles mange på kafeene på Kolbotn for kaffe og lunsj, og diskusjon om det som har vært dagens tema.

- Hvordan har det vært å skaffe foredragsholdere gjennom så mange år?

- Fra jeg var 67 år og bare har jobbet med Seniorakademiet har jeg gjort 200 forskjellige foredragsavtaler. Det er viktig at vi kan by på en bredde i temaene gjennom kultur, litteratur, politikk, historie, vitenskap og annet. Med årene er vi blitt tatt på alvor av både professorer og høgskoler slik at det aldri er vanskelig å få et ja fra foredragsholdere.

Les også

Mari Ann fant mors skjulte sider i en kaketine: – Ved å miste en nær over mange år, mistet jeg også litt taket på den jeg var glad i

Egen programkomité

- Jeg gjør ikke alt alene, vi har alltid hatt en egen programkomité som kommer med ideer til foredrag og så fordeler vi oppgavene. Komitémedlemmene er svært dyktige og viktige for å få et interessant og spennende program.

- Hvordan er oppslutningen om foredragene?

- Det er selvsagt avhengig av temaet. Men det er ikke uvanlig at salen er bortimot full. Og da snakker vi om 400 entusiastiske tilhørere, sier Svanhild Kvernaas. Som plutselig får det litt travelt med å sjekke opp at alt er i orden for foredragsholderen.

Klar til innsats

Tilbake sitter Mona Wiger, som tar over jobben etter Svanhild Kvernaas i januar neste år. Hun er i dag virksomhetsleder for rehabilitering og legetjenester i Nordre Follo kommune, en jobb hun slutter i et år før hun går inn i pensjonsalderen. For mange er hun også kjent som leder av Kullebunden Jazz gjennom mange år og tidligere politiker i Oppegård kommunestyret.

- Jeg har lenge tenkt å førtidspensjonere meg og da det dukket opp en mulighet til å overta ansvaret for Seniorakademiet, så var jeg klar. Det betyr at jeg får ansvaret for å legge opp foredragsrekken for neste høst, sier den nye «kosten» i Oppegård Seniorakademi.

Kommentarer til denne saken