– Det er ikke lett å si om dette er ekte profiler, men vi tror det er spam eller robotangrep, sier Vilde Alette Monrad-Krohn, kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Opera & Ballett, til Avisa Oslo.

Under Facebook-arrangementet til Nøtteknekkeren har Operaen oppfordret publikum til å passe seg for roboter som utgir seg for å være ekte personer, for å selge falske billetter.

Lett gjort å bli lurt

Monrad-Krohn forteller at det er sofistikerte roboter og man kan fort bli lurt til å tro at det er ekte. Hun viser til flere helt like meldinger på Nøtteknekkeren-arrangementet på Facebook med ordlyden «Jeg skulle gjerne ha fått dratt på forestillingen, men jeg kan ikke komme meg over grensen fra Sverige for da må jeg i 10 dagers karantene.».

– En eldre dame som ikke er rutinert på internett, skjønner ikke nødvendigvis at det er spam, sier Monrad-Krohn og legger til at de har fått flere henvendelser av kunder som tilhører den eldre garde, om hvordan de skal skaffe seg billetter til de digitale gratisarrangementene.

Geo-blokkert land med mye spam

Operaen har geo-blokket de landene hvor det kommer mest spam fra som Bangladesh, India og Singapore.

– Det har lettet noe av trykket, men vi opplever fortsatt en god del spam, opplyser Monrad-Krohn.

Før geo-blokkeringen fikk Operaen hundrevis av spamkommentarer i løpet av den første halvtimen da arrangementet Barberen i Sevilla ble lagt ut på Facebook. Disse meldingene dreide seg ikke bare om billettsalg, men også falske lenker til forestillingen ble lagt ut. Nå opplever de omtrent ti-tyve spam meldinger i løpet av én dag i forkant av en forestilling.

– Det er store spørsmålet er om det er reelle mennesker eller ikke. Det blir publisert tre eller fire kommentarer på samme tid fra forskjellige personer. Jeg tror ikke det er ekte mennesker men falske profiler eller roboter, forklarer kommunikasjonsrådgiveren.

Videre forteller hun at det er veldig vanskelig å drive med digitale arrangementer da de må være innom kommentarfeltet flere ganger i døgnet for å sørge for at spam kommentarer blir slettet.

– Det er helt vanvittig uheldig, publikummet vårt blir usikre på om det er trygt for dem å kommunisere med oss og vi håper at Facebook kan ta grep, forteller Monrad-Krohn.

Nøtteknekkeren vises gratis på NRK søndag kveld.