Nå må du ha med deg pass for å reise på harrytur

Norge innfører strengere grensekontroll. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Norge innfører strengere grensekontroll. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

ØSTLANDET: Sverige klarer ikke lenger å håndtere den enorme strømmen av flyktninger til landet. For å unngå de samme problemene i Norge, innfører Regjeringen økt grensekontroll og ID-kontroll fra torsdag morgen.

Det betyr at du må ha med de gyldige ID-papirer når du reiser, om det så kun er for å handle billig juleribbe hos søta bror.

- Ja, vi anbefaler at man har med seg pass. Men for eksempel sertifikat og bankkort med bilde regnes som gyldige ID-dokumenter, sier pressevakten i Politidirektoratet til ØB.

Får nordmenn som har glemt pass, trøbbel på grensen?

- Kontrollørene vil utøve skjønn, sier pressevakten.

Følger nøye med

Sveriges statsminister Stefan Löfven sa tirsdag at landet ikke lenger kan håndtere flyktningsituasjonen, og at de vil iverksette tiltak for å redusere tilstrømmingen av flyktninger.

Den svenske regjeringen innfører midlertidig oppholdstillatelse for alle utenom kvoteflyktninger og strammer samtidig inn retten til familiegjenforening.

– Vi kan ikke vente til det samme skjer i Norge. Derfor har vi allerede satt i gang en rekke tiltak, men vi må også følge nøye med på hva andre land gjør og handle raskt, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Ta med deg passet

Det beste reisedokumentet er pass, skriver Politidirektoratet i en pressemelding.

Folk som ferdes i grensenære områder i Østfold og Hedmark må også være forberedt på å vise gyldig ID.

Det samme gjelder folk som reiser med ferger til Norge fra Sverige, Danmark og Tyskland. Fergeselskapene har plikt til å kontrollere ID for reisende til Norge. Andre lands statsborgere som skal reise til Norge må også være forberedt på å fremvise gyldig ID.


For nordiske borgere som skal ta ferje til Norge og ikke har med identitetspapirer skal politiet utvise fleksibilitet, men direktoratet ber om forståelse fra publikum for at det kan by på problemer å ikke ha med gyldig ID. Det betyr at det kan ta lengre tid å komme gjennom kontrollen uten ID.
 

Hensikten med økt kontroll er å hindre at personer uten nødvendige reisedokumenter kommer inn i Norge. I går iverksatte Sverige flere tiltak for å begrense asyltilstrømmingen, noe som kan bety økt tilstrømming til Norge. Den økte kontrollvirksomheten vil i første omgang vare i 10 dager. Politiet får støtte fra tollvesenet til å gjennomføre kontrollene.

Artikkeltags