– Ingen vinner en krig mellom syklister og bilister

Lysten forsvinner: Episoder med syklister og bilister innblandet gjør at sykkelentusiast og ildsjel Henrik Østerman blir både lei og trist. FOTO: PER RØDAHL, VESTBY AVIS

Lysten forsvinner: Episoder med syklister og bilister innblandet gjør at sykkelentusiast og ildsjel Henrik Østerman blir både lei og trist. FOTO: PER RØDAHL, VESTBY AVIS

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

VESTBY: Garders fremste sykkel-ildsjel, Henrik Østerman, er trist og umotivert etter en hendelse med en trafikkfarlig situasjon under et ritt for noen dager siden.

– Ingen vinner en krig mellom syklister og bilister, sier han til Vestby Avis.

Hele 52 syklister deltok i rittet og på veien fra Ringvoll mot Såner skjedde en episode han gjerne skulle vært foruten. En bil kjørte forbi store deler av troppen på 50 syklister, men måtte bråbremse og legge seg inn igjen midt i sykkelgruppa da det kom møtende trafikk. Flere syklister fryktet en alvorlig ulykke og en syklist valgte å sende filmklippet til Follo-politiet.

- Herregud, nå går det galt, tenkte syklist som ble forbikjørt

– Jeg likte ikke at enkelte syklister reagerte som de gjorde og nærmest gikk til krig mot bilistene. Jeg er selv landeveissyklist og vet at det er en form for risiko med i bildet. Det gjelder å få til et samspill med bilistene, her som ellers i trafikken.

Startet med en vennegjeng

Østerman minnes tiden det hele startet med fast oppmøte ved Vestby kirke hver søndag.

– Det er vel en fire-fem år siden og vi var en vennegjeng med omtrent ti syklister. Kjørte en del rundt i Garder.

Han forteller at tilbudet for landeveissyklister er synkende.

– Det har vært mange konflikter mellom syklister og bilister og etter hvert ble det for stort ansvar å arrangere ritt.

Et treningsritt

Henrik Østerman tok etter hvert på seg jobben med å arrangere Garder Cup og interessen økte jevnt og trutt, ikke minst grunnet sosiale medier.

– Våre ritt er rene treningsritt og står ikke på noen terminliste, forsikrer han.

Rittet som skapte rabalder for kort tid, besto av hele 52 startende.

– Det er mange. Vi hadde to følgebiler og erfarne vakter i alle veikryss. Ellers er det sånn at de som ligger foran i feltet skal prøve å varsle om motgående trafikk.

Liten krig mellom sylister og bilister

Om bruduljene som skjedde underveis er han klar i sine reaksjoner og ikke så rent lite trist.

– Ja, som sagt liker jeg ikke at det nærmest ble en liten krig mellom syklister og bilister. Det er i så fall en krig som ikke vil få noen vinnere. Vi har unngått uhell mens vi har hatt disse rittene selv om det har vært liten klaring enkelte ganger.

Henrik Østerman forteller at snittalderen på rytterne er cirka 45 år, med andre ord, voksne folk.

Vi greier oss godt foruten unødvendige kommentarer hvor folk kaster seg over hverandre. Vi må fokusere på samspill, er det noe vi ikke vil ha er det uønsket oppmerksomhet.

Har mistet gløden etter bråket

Den engasjerte Gardermannen virker rett og slett trist og sier det går ut over motivasjon og glød.

– Begge parter bør kunne oppføre seg bedre. Det hele startet som en lek, vi ønsker ikke noe innspill til en samfunnsdebatt. Jeg føler at dette medfører mye ansvar og det er definitivt ikke like moro som før. Nå må vi satse på å senke skuldrene, begge parter må få tilbake gangsynet. Sunn fornuft er viktig, understreker en småtrist Henrik Østerman

Artikkeltags