I 1994 hadde jeg gleden av å lede Kolbotn sitt kvinnelag i fotball når laget rykket opp til det øverste nivået for kvinner i Norge. Der har Kolbotn vært sammenhengende i 27 år. I år står klubben, som er kjent for sitt gode utviklingsarbeid, i fare for å rykke ned.

Et viktig bakteppe for dette er poengtrekk pga elendige baneforhold og en baneeier; Nordre Follo kommune (Oppegård) som ikke har løftet en finger for å legge til rette for kvinnenes toppfotball. Slik var det også for 27 år siden. Kolbotns første kamp på øverste nivå, som var mot Sandviken, stod i fare for å bli avlyst pga elendige baneforhold. Slik har det dessverre vært på Sofiemyr i årtier. Motstanderlag gruer seg til kamper på Sofiemyr. Åsane var glad for at siste helgs kamp ble spilt på KFUM arena i Oslo.

To runder før sluttspillet er over, ligger laget på bunn med kun 2 poeng. Etter et ydmykende tap mot Åsane sist helg, tok styret grep og fristilte trenerteamet. Trenerne var på utgående kontrakt og hadde bare to kamper igjen å lede laget i. Håpet er at dette skal gi ny energi, og nok poengfangst, mot TIL 2020 (B) og Arna/Bjørnar (H), slik at laget kan legge bak seg to lag, og minst havne i kvalifiseringsspill mot vinner av 1. divisjon Øvrevoll Hosle. Klubbens styre har fått full støtte for dette grepet. Her må alt være prøvd ut. Mange års utviklingsarbeid står i fare for å briste.

Men hva om vi ser bak denne situasjonen. Kolbotn har levert gode sportslige resultater i 27 år, men de har aldri hatt drahjelp fra Oppegård kommune og nå Nordre Follo kommune. Baneforholdene for kommunes Toppserielag har vært gjennomgående elendige. Det samme kan sies om Toppserielaget Lyn i Oslo. De er en god utviklingsklubb,men har ingen kamparena som tilfredsstiller dagens krav.

Bergen ser ut til å kunne få tre lag på øverste nivå neste år. Det er ikke tilfeldig, men er et resultat av godt utviklingsarbeid i flere klubber,toppidrettsgymnaset på Tertnes og nå NTG, fusjonering mellom Sandviken og Brann, og ikke minst ved at det i byen er utviklet flere moderne anlegg for spill på det øverste nivået i norsk fotball; Åsane arena, Stemmemyren idrettsplass, Arna idrettspark og Varden amfi. I tillegg benyttes Brann stadion til enkeltkamper for Brann Kvinner.

Bakteppet er at strategiske idrettsplaner for Bergen kommune, er fulgt opp med midler over budsjettet, og at privat giver har stilt opp med betydelige beløp. Samlet er det brukt over 500 millioner kroner de siste 10 årene. Det er fremtidsrettede politikere, fagetater og idretten i Bergen som skal honoreres for å gi like muligheter for begge kjønn.

Dette er mangelvare østpå og i store deler av landet forøvrig. Mangel på strategisk idrettsplan, handlekraft og null bevilgninger, gjør at likestillingen er blitt segmentert. Kommuner, fylker, staten og idretten, synes å være fraværende i arbeidet med å prioritere likeverdige muligheter i praksis. Det er ingenting som kommer av seg selv.

Det er også i et slikt perspektiv nedturen til Kolbotn sitt Toppserielag må sees. Det er synd at gode utviklingsmiljøer skal forvitre pga manglende politisk handlekraft. Nå må Nordre Follo kommune vise handlekraft og ta kvinnene i Kolbotn på alvor.

Rune Titlestad, Trener for Kolbotn sitt kvinnelag i 1991 - 96 og idrettsdirektør i Bergen kommune 2007 - 2020. Nå pensjonist, Blomvåg