– Ta godt vare på tennene dine

Vann er den beste tørstedrikken som finnes. Tannpleiere fra den offentlige tannhelsetjenesten markerte Verdens vanndag onsdag med stand på Ski ungdomsskole. Der kunne elevene teste pH-nivået i forskjellige typer leskedrikk.

Artikkelen er over 3 år gammel

Ikke noe slår vann når du er tørst.

DEL

SKI: Onsdag var det Verdens vanndag. Tannpleierne Marianne Grønbakk og Bodil Riise Dynna fra den offentlige tannhelsetjenesten markerte dagen med stand på Ski ungdomsskole. Det er viktig å nå ut til ungdommen med informasjon.

– Vi ser en del syreskader på tennene til ungdom. Derfor har vi en stand her som viser surhetsgrad og sukkerinnhold i forskjellige drikker. Elevene blir veldig overrasket over hvor mye sukker det er i Mountain Dew og Cola, sier tannpleier Marianne Grønbakk.

I foajeen delte de ut informasjonsmateriell, fluortyggis, tannkrem og klistremerker. Ikke minst var det stor oppslutning om spørrekonkurransen om hvor mange sukkerbiter det er i en halvannenliters flaske med Coca-Cola. Seks heldige elever vant hver sin drikkeflaske. Den skal brukes til vann...

100 liter brus i året

I 2011 drakk nordmenn nesten 500 millioner liter brus. Det utgjør mer enn 100 liter brus pr. nordmann. Måten du drikker på spiller en stor rolle for eventuelle skader på tennene. Ved store skader må tannlegen erstatte tapt tannsubstans med fyllinger eller kroner.

Drikker du brus eller sure drikker flere ganger i uken, kan du utvikle syreskader. Syre fra drikke kan gi skader som gjør at emaljen går i oppløsning og tennene mister sin opprinnelige form. Det er ikke lett å se slike skader selv, men du kan kjenne ising i tennene når du drikker noe kaldt eller varmt.

Melk og vann har nøytral pH-verdi, mens både brus, juice og iste er sur drikke. Ja, Pepsi Max er helt sukkerfri, men har lav pH-verdi og kan gi syreskader.

– Men ungdom er veldig flinke til å drikke vann. Og det står stort sett bra til med tennene deres, understreker Marianne Grønbakk.

Artikkeltags