KRÅKSTAD/SKI: Etter samferdselsministerens hastemøte med Bane Nor, Statens jernbanetilsyn og Jernbanedirektoratet tirsdag ettermiddag, ble det klart at han ønsker en ekstern gjennomgang eller gransking av problemene i Follobanen. Samtidig jobber man nå med å rette feilene.

LES OGSÅ: Planlegger for gjenåpning av Follobanen innen 1. februar

– Bane Nor har også gitt en plan for gjenåpning i løpet av januar måned, og jeg forventer jo at Bane Nor leverer på dette, sa Jon-Ivar Nygård til pressen etter møtet.

– Lang tid

I mellomtiden fortsetter pendlerne å forholde seg til en midlertidig løsning på togtilbudet. Fra mandag 9. januar blir det iverksatt et litt mer omfattende rutetilbud, hvor blant annet R21 igjen får halvtimesruter hele dagen.

Stengingen av Follobanen merkes spesielt godt for dem som tar toget langs Østre linje. I stedet for en kjapp tur gjennom Follobanen, må de reisende nå gå av på Ski stasjon og vente på neste tog, som altså går den gamle «melkeruta». ØB var innom Kråkstad stasjon i det toget ankom stasjonen rett etter klokken halv syv onsdag morgen. Da gikk en håndfull mennesker om bord, blant dem Judit Østby.

– Hvordan er det å komme seg på jobb om dagen?

– Det tar veldig lang tid. Å stå på toget nå i noen minutter, og så komme til Ski og stå ute og fryse og vente videre i tolv minutter, før man går på et fullstappa tog, for å komme seg til Oslo... Så det er ikke holdbart, sa hun til ØB før hun gikk om bord.

– Klaffer ikke

De samme passasjerene måtte, sammen med resten av de reisende på R22-toget, gå av på Ski stasjon for å ta et annet tog videre inn til Oslo. Og på perrongen på Ski stasjon var det godt med folk som ventet på å gå om bord på R21 fra Moss klokken 06:54.

Blant dem som akkurat gikk glipp av ombordstigingen, var Elise Bekkevold fra Hebekk, som pendler fra Ski til Oslo hver dag.

– Hvordan er det om dagen?

– Det er grusomt. Og så tar jeg buss fra Hebekk, og den klaffer jo ikke nå med toget som går herfra. Nå gikk det et tog akkurat for ett minutt siden, når jeg kom. Så det er litt dårlig med tid. Nå må jeg stå femten minutter og vente. Og jeg har aldri ventet så lenge på tog på morgenen før.

Mye venting

På spørsmål om hvordan Follobane-stengingen påvirker hverdagen, sier hun:

– Det blir jo veldig mye venting. Og jeg jobber på Vækerø, så jeg må også ut av Oslo igjen. Nå stopper jo alle togene i Oslo; de burde ha satt inn de gamle rutene når de ikke går gjennom tunnelen. For så dårlig som det er nå, det har det ikke vært før Follobanen. Jeg vet veldig mange som har hjemmekontor nå, de orker ikke pendle. For det er fulle tog, ikke sitteplass og veldig få tog som går.

– Har du noen tro på at de blir ferdig før 1. februar, slik som de snakker om nå?

– Ja, jeg håper jo det. Da jeg så på nyhetene i går, så ble jeg litt positiv. Jeg tenkte at nå har de i hvert fall funnet ut av grunnen. Og når de nå vet hva det er, så er det mye lettere å gjøre noe med det.

Kommer fra Langhus

Mange reiser også fra Langhus for å ta toget til Oslo fra Ski.

– Du står og fryser der også, for det er jo bare noen minibur det går an å varme seg inni, påpekte Hans Jørgen Lund, da ØB slo av en prat med noen av pendlerne som sto i minus 12 grader og ventet på et forsinket tog på Vevelstad stasjon tirsdag morgen.

– Hadde vi kjørt bil, hadde vi vært i byen nå, selv med kø. Bilen går akkurat når jeg sier den skal gå. Varmt er det også, og sitteplass til alle. Det er ikke noe nytt at alle disse problemene fremmer bilismen. Tålegrensen vår er passert. Sitter jeg i en bilkø, sitter jeg fortsatt inne i en varm bil i stedet for å stå her og fryse, sa Hans Jørgen Lund.

Mange ledd

I motsatt retning ventet Bojan Zegarac på toget til Vestby klokken ti over syv. Han har pendlet fra Oslo til Vestby i tre og et halvt år.

Han sier at problemene på Østfoldbanen for hans del ikke bare har mye å si for egen hverdag, men også får konsekvenser for mange andre rundt i landet.

– Jeg jobber med matvarer, og hvis jeg er forsinket på jobb, så de kommer ikke fram i tide til folk. Og de skal gjennom hele landet, til Rogaland, Troms, Trondheim. Det er mange ledd som blir påvirket, hvis situasjonen fortsetter sånn, dessverre.

– Har du noen tro på at de får åpnet Follobanen før 1. februar?

– Jeg har dårlig tro på det. Vi har hatt veldig mange lignende situasjoner før, og de har ikke blitt løst på en tilfredsstillende måte, tenker jeg.

For trangt

Smaalenenes Avis har tidligere spurt Banen Nor om hvorfor ikke toget fra Mysen/Rakkestad ikke går direkte mellom Ski og Oslo S på den gamle linjen utenom tunnelen.

– Ved ruteendringen i desember ble avgangstidene for Østre linje endret og tilpasset Follobanen, og det blir rett og slett for trangt om plassen når alle togene må bruke den gamle Østfoldbanen. Ruteendringen gjaldt hele landet, og det får for store ringvirkninger for togtrafikken blant annet på Oslo S hvis vi skulle gå tilbake til de rutetidene som gjaldt tidligere.

ØB var tirsdag ute og snakket med flere av pendlerne som sto og ventet langs Østfoldbanen nord for Ski; på Vevelstad, Oppegård og Kolbotn. Mer om hvordan de opplever situasjonen, kan du lese her:

Hoderystende latter fra togpendlerne: – Helt håpløst

– Nå er det verre enn noensinne

I en pressemelding tirsdag, skrev Bane Nor blant annet dette om situasjonen:

– Mange stiller spørsmålet om hvorfor Follobanen nå har stengt, hva som har ført til denne situasjonen og når strekningen kan åpnes. Som byggherre har Bane Nor et ansvar. Akkurat nå er vårt fokus å få Follobanen i gang igjen. Vi har som mål at det skal skje innen 1. februar. I mellomtiden vil vi ikke spekulere i hvorfor dette har skjedd, hva som har gått galt, og hvilke konsekvenser det kan få, hva det vil koste eller kommentere andre uavklarte spørsmål.

I dag er det møter mellom samferdselsministeren og flere jernbaneaktører. Samtidig må pendlerne ta til takke med buss for tog og den gamle Østfoldbanen. Der nede på skinnegangen, jobber imidlertid noen på spreng i sprengkulda for å få Follobanen i sving igjen. Les alt om Follobanen på øb.no