Gå til sidens hovedinnhold

Luket ut livsfarlige kjøretøy i storkontroll på E6

Artikkelen er over 3 år gammel

Det var tidvis lange køer på E6 da det var storkontroll på Taraldrud kontrollstasjon torsdag kveld. Utbyttet er verdt det, mener både bilister og Statens vegvesen.

SKI: Biler uten lys, trailere med for tung last og èn fyllekjører var bare noe av fangsten veivesen, politi og tollere fikk vekk fra veien da de gjennomførte høstens første storkontroll i Follo.

I løpet av seks timer ble 4136 kjøretøy scannet av veivesenets superkamera ANPR (automatisk registreringsnummerleser). 1892 kjøretøy ble vinket inn på stasjonen for nærmere kontroll. Av disse var 192 tunge kjøretøy.

Kveldens versting må være et utenlandsk vogntog lastet med 35.000 liter flytende tjærelignende masse på 160 grader. Lasten i seg selv var ikke et problem, men det var nesten ikke bremser igjen på vogntoget.

- Han kjørte omtrent på stålet og fikk kjøreforbud, sier fagleder Erik Tangen.

En annen sjåfør rygget et godt stykke på E6, men ble innhentet av politiet.

Det blir flere kontroller

Slik adferd på veien kan få katastrofale følger. Hvert døgn passerer det omtrent 50.000 kjøretøy fordi Taraldrud, og det er kun i nordgående retning. Av disse er rundt 4600 tunge kjøretøy. Denne kontrollen var et samarbeid med 70 personer fra tre etater, noe Erik Wolff, seksjonssjef utekontroll, gjerne vil ha mer av.

- Trafikksikkerhet er alltid det viktigste for oss. Vi har mer aktivitet nå på høsten for å ha kontroll på hva som er på veien. Forsikringer og veiavgift må være betalt. Er ikke kjøretøyet i teknisk stand, blir det parkert. Vi vil ha vekk de som utgjør fare på veien, derfor er det veldig fint at politiet er med for å ta promillekontroll, sier Wolff.

Han vil ikke avsløre når eller hvor neste storkontroll er, men sier de har vært på Jessheim og har planer for flere kontroller framover.

Går EU-kontroll i sømmene

Et relativt nytt element er verkstedkontrollen. To personer kontrollerte 13 kjøretøy som nylig var godkjente i periodisk kjøretøy kontroll, altså EU-kontroll.

Behovet for ytterligere kontroll av nylig EU-godkjente biler har blitt tydelig for veivesenet. Nylig ble en lastebil parkert på Taraldrud. Det rant olje foran og bak, det var en sprekk i hovedrammen og den hadde dårlige bremser. Bilen var EU-godkjent kun 11 dager før den ble stoppet på Taraldrud.

- Etter storkontrollen blir tre verksteder fulgt opp for feilaktig godkjenning. I verste fall mister de godkjenningen, sier Aage Kristiansen, avdelingsingeniør i Statens vegvesen.

Godtar kø for sikkerheten

40 kjøretøy ble avskiltet på stedet, 18 fikk kjøreforbud og 95 fikk pålegg om utbedring av feil.

En lastebil fikk gebyr på 8.000 kroner for manglende bombrikke, en lastebilfører fikk 2450 kroner i overlastgebyr.

Det ble gitt 40 trafikkgebyrer for manglende førerkort, dokumenter og bilbelte. I tillegg er fire sjåfører anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort.

Politiet utførte 247 promillekontroller. Her ble en person tatt for påvirkning.

Er du fornøyd med resultatet av kontrollen?

- Det kommer jo an på hvordan man ser på det. Det er bra at mange har alt i orden. Noen vil mene at det ikke er bra å gi ut så mange pålegg som på torsdag, men det er godt å få fjernet disse fra veien, sier Kristiansen.

Det ble lange køer. Ble det kommentert av bilistene?

- Folk godtok det, og tempoet i kontrollen gikk jevnt. Noen kommenterte Nordbytunnelen, men de fleste syns det var greit. De bilistene som har alt i orden synes jobben vi gjør er verdt litt kø. Jeg snakker med bilister hver dag og de er glade for å få vekk farlige sjåfører de også, sier Kristiansen.

Kommentarer til denne saken