KRÅKSTAD: Merk deg datoen lørdag 14. juli 2018. Da er det tid for Team Ronny og Jan Billys jubileumsmaraton i Kråkstad. Det er ikke bare de to som skal løpe. Her blir det 420 meter på den nye løpebanen, minimaraton på 4,2 kilometer rundt Kråkstad sentrum og kirken, halvmaraton og maraton.

– Er det mange som har meldt seg på maraton allerede?

– Ikke offisielt, men det er nærmere hundre som sier de skal komme, kan Jan Billy Aas fortelle ett år før start.

LES OGSÅ: Team Ronny og Jan Billy har 50 maraton på fire år som mål

Tanken var at de to skulle stå for arrangementet alene, forhåpentlig med gode hjelpere. Nå har både Kråkstad idrettslag, Ski-løperne og Ski kommune meldt sin interesse.

– Da blir det et mye større arrangement enn det vi hadde planlagt. Her blir det hoppeslott og andre aktiviteter for barna mens de voksne løper. Arrangementet er åpent for alle, om du er liten eller stor, understreker Jan Billy.

De har allerede bestemt at en tredel av det deltagerne betaler i startavgift, uavkortet går til Barnekreftforeningen.

Grugleder seg

Det er ikke hver dag man arrangerer sitt eget maraton. Ett år før starten går, er begge spente, men forventningsfulle.

– Jeg grugleder meg litt. Jeg ønsker jo at det skal være et løp deltagerne tenker på med glede etterpå, ikke at de husker det fordi de løp feil på grunn av dårlig merking eller noe sånt. Blir det mye vær, er det ikke noe vi får gjort noe med, slår Jan Billy fast.

– Jeg har løpt i snøstorm, jeg, minnes Ronny.

Maraton nummer 50 og 100

Jan Billy og Ronny Kristiansen er kolleger på SFO ved Hebekk skole. De er begge glade i å trene, og Jan Billy er en erfaren maratonløper. Han løp sin maraton nummer 50 da han var 29 og 351 dager. Da Ronny løp sin første maraton nærmest ved en tilfeldighet, erklærte Jan Billy at dersom kollegaen ville, skulle Jan Billy være mentor og sponsor slik at Ronny kunne slå hans egen rekord.

Når Ronny etter planen skal løpe sin maraton nummer 50 i Kråkstad 14. juli neste år, er han 29 år og 149 dager.

– Så han slår meg med cirka 200 dager, sier Jan Billy med et smil.

Underveis i prosjektet har også Jan Billy plusset på maratonløp til sine meritter. Jubileumsløpet blir derfor hans maraton nummer 100. Det vil si: han gjør unna løpet dagen før den store dagen, slik at han kan være i Kråkstad fra morgen til kveld. Det er greit å ha litt styring og kontroll når en arrangerer sitt eget maratonløp.

Per nå har Ronny 43 maratonløp bak seg og mangler sju, mens Jan Billy har løpt 92 og mangler åtte. Det skal ikke være noe stort problem. Bare i 2016 løp eldstemann 31 maraton, yngstemann 28 – inkludert sju av åtte maraton i Bergen.

LES OGSÅ: Ronny løp sitt maraton nummer 26 i helga. Nå har han bare 24 maraton igjen

Maraton i Gaupesteinmarka

Løypa for Team Ronny og Jan Billys jubileumsmaraton går i grove trekk slik: Start ved idrettsplassen på Kråkstad, over jernbanen, opp Sørumveien og inn i skogen til «Potetkjelleren», gjennom Jørgenrud, 200 meter på Tomterveien og inn mot Granerud, til Vientjern og inn mot Breimosen, tilbake til Vientjern og over jernbanen ved Skotbu stasjon, Asperudveien ned til E18 og gangveien langs E18 tilbake til Kråkstad.

– Hovedsaken er at løpet skal gå på hjemmebane, slår Ronny fast.

– Håper det blir buss for tog neste sommer også, for da står bommene over jernbanen åpne! kommer det kjapt fra Jan Billy.

Løp maraton for å spare kroppen

Sist helg løp de Unionsmaraton på Rømskog-Høland. Det vil si: Jan Billy skulle egentlig bare løpe halvmaraton. Men så var ikke formen helt på topp.

– Det høres kanskje litt rart ut, men ja. Jeg løp maraton for kroppens skyld. Hadde jeg løp halvmaraton, hadde jeg kjørt høyere tempo og ville blitt mer støl, forklarer han.

Det samme løpet står på programmet neste år, som det aller siste før jubileumsmaraton i Kråkstad.