Bruker mobilen for å finne fram

 *** Local Caption ***  Det er flest unge som bruker mobilen for å finne veien. De voksne og eldre bruker for det meste GPS i bilen.

*** Local Caption *** Det er flest unge som bruker mobilen for å finne veien. De voksne og eldre bruker for det meste GPS i bilen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ungdom tyr til mobilen, mens de eldre velger GPS.

DEL

Finner man ikke fram dit man skal, benytter annenhver nordmann seg av GPS i bilen eller digitale karttjenester på mobilen. Det er flest unge som bruker mobilen, mens de godt voksne og eldre bruker GPS. Men fortsatt er den gode, gamle kartboka mye brukt. Og det er noen som fremdeles stopper og spør etter veien.

Sommeren er for mange den tiden på året hvor vi legger ut på biltur til ukjente steder. 4 av 10 nordmenn sier at de skal feriere i Norge med bil eller bobil i sommer. Nå finnes det mange teknologiske hjelpemidler for å finne veien dit man skal.

Ifølge en undersøkelse YouGov har utført for Gule Sider sier 48 prosent sier at benytter GPS i bilen, og 41 prosent av digitale karttjenester på mobilen hvis de ikke finner fram. Mens 63 prosent av unge mellom 18 og 34 år bruker digitale karttjenester i mobilen, og 38 prosent GPS i bil, er forholdet stikk motsatt blant de over 55 år. Her sier 53 prosent at de benytter seg av GPS i bilen og bare 17 prosent av digitale karttjenester.  Også blant de i aldersgruppen 35-54 år er det flere som benytter GPS i bilen enn digitale karttjenester på mobilen.

– GPS-utstyr i bilen er relativt kostbart sammenlignet med karttjenestene man kan benytte på mobil. Jeg tror økonomi spiller en rolle her. De over 35 år er godt etablerte med god økonomi og har derfor biler som er godt utstyrte, mens de unge som ikke har like god økonomi heller velger å gå for de mobilbaserte løsningene. Det er smart av dem, fordi digitale karttjenester på mobil ofte er like gode som kartene i de fastmonterte eller integrerte GPS-ene, sier Håvard Atle Skaug, produktsjef i Gule Sider.

28 prosent benytter seg fortsatt av kartboka. De yngste minst, og de over 55 år mest.

Det finnes også dem som liker å spørre folk om veien. Her er det imidlertid forskjell på menn og kvinner. Mens 4 av 10 kvinner gladelig stopper fremmede for å finne riktig kjørerute, gjelder det kun 3 av 10 menn.

–Mange synes nok det er et nederlag å spørre fremmede om veien, sier Skaug.

Undersøkelsen viser også at 6 av 10 bruker digitale tjenester på mobilen for å finne fram til serverings- og overnattingsteder. Her er de yngste de ivrigste brukerne. 75 prosent mellom 18 og 34 år gjør dette, mens kun 33 prosent av de over 55 år gjør det samme. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken