Vis varme med en gave av is

En begynnelse: Denne issokkelen ble ikke helt som ventet, så Kirsti Alnes skal jobbe videre med den. Foto Kari Kløvstad

En begynnelse: Denne issokkelen ble ikke helt som ventet, så Kirsti Alnes skal jobbe videre med den. Foto Kari Kløvstad

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Kirsti Alnes har hatt fryseboksen full av ballonger, former og melkekartonger med vann denne høsten. Så har hun listet seg ut tidlig om morgenen med is til Ås-barna. – Det fascinerer meg at du kan lage noe av “ingenting”, og en islykt er også en  fin gave å ta med bort, sier hun.

En lykt, blank og skinnende som en gullfiskbolle, står og stråler på trappen. Den er greit og enkelt laget av vann frosset i en ballong. Rundt om i hagen står andre varianter, og en lykt har fått plass på bordet inne. Men den har begynt å svette kraftig i peisvarmen.

Kirsti Alnes hadde verken adventpynt eller julegaver i tankene da hun startet isprosjektet sitt. Hun går tredje året på førskolelærerstudiet. Denne høsten er blitt brukt til å fordype seg i dagliglivets estetikk. Studenten fra Ås valgte uttrykksformen “Land art”, og bestemte seg for å gjøre noe med is. Og plutselig begynte det å skje noe merkelig på nattetid i tre barnehager i Ås.

Les også: Hold et øye med ballonglyktene

Ismysteriet

– Jeg ville glede noen og få noe til å skje. Is, vann og snø er flott metereale, som ikke koster noen, sier Kirsti.
Den tidligere bedriftsøkonomen, med tysk og internasjonal handel som spesialitet, mener hun har funnet sitt rette element. For kroppen har sagt fra at den ikke orker å sitte stille lenger.
Kirsti lurte først på om hun skulle sette islykter på stasjonen, men da ville hun ikke få reaksjoner. Hun bestemte seg derfor for barnehager.


– Jeg fylte fryseboksen med ballonger fulle av vann, laget lykter og listet meg ut med dem før klokken seks om morgenen.
Dette var før frosten kom.

Senere ble det også båter av is, byggeklosser om en del annet.

Avsløringen

Ryktene begynte å gå om ismysteriet. Hver torsdag dukket det opp noe nytt.
– Jeg torde ikke snakke med noen om det, bortsett fra familien har hjemme.
Etter fem uker ba studenten seg på lunsj i en av barnehagene.
– Da tok jeg frem ei iskylt og avslørte meg selv. Da fikk jeg mange klemmer fra dem som jobber der, sier Kirsti.
I forbindelse med fordypningsfaget fant hun ut at isen skapte engasjement på mange måter. For noen ble det veldig sosialt. De snakket mye om fenomenet og kontaktet også avisen. Andre brukte isen til å bygge med eller eksperimentere videre.
– På denne tiden var det ikke så kaldt, så jeg fant ut at litt salt kan brukes som lim, sier den kommende førskolelæreren.

Les også: Slik lager du islykter

Is som gave

Alle gaver du gir bort trenger ikke vare evig. Er du bedt bort, kan du ta med en islykt å sette på trappen, i stedet for å gi blomster eller vin. Barn kan ha stor glede av isblokker som byggeklosser, og disse er enkle å fryse i melkekartonger. Du kan jo også lage adventpynt til deg selv, råder ismakeren.

Ballonglykter

Noen lykter er laget i plastbøtter. Andre i randformer beregnet på desserter og baking.
– Men det er aller mest morsomt å fryse i ballonger. Jeg er fascinert av den runde fasongen, som får lyktene til å skinne som krystallboller, sier Kirsti.
Da gjelder det å følge med så lyktene blir passe tykke uten å fryse til kompakte iskuler.
– Men det går vel ikke så bra å sende isgavene i posten.
Kirsti Alnes ser for seg den dryppendde situasjonen og ler så hun rister. Dette er garantert ikke presangene som varer evig. Og det blir ingen ting å rydde bort.

Artikkeltags