Gå til sidens hovedinnhold

Elendig spesialisthelsetilbud i Follo

Artikkelen er over 8 år gammel

Når allmennlegene i Follo skal henvise videre til spesialister, sliter de med å finne noen som kan ta imot pasientene.

VINTERBRO: Spesialisthelsetjenesten i Follo sliter med lange ventelister. Befolkningen på rundt 130.000 må vente i flere måneder før de kan få hjelp av spesialist. Det er uholdbart, mener flere av allmennlegene i Follo.

I Follo er det tre gynekologer, to øyeleger, én hudlege, to øre-nese-hals-klinikker, én indremedisiner og én barnelege.
Samtidig er det flere spesialisttjenester som vi ikke har i regionen. Det finnes for eksempel heller ingen kirurg eller revmatolog i Follo. Dette er problemer allmennleger møter hver dag.

ØB vil sette søkelys på dette. Er det et stort problem? Eller må man bare regne med lang ventetid til spesialister i dag? Hvordan skal man få ned ventelistene? Er det for få stillingshjemler? Hvordan skal man få flere spesialister til Follo?

Send dine gode eller dårlige erfaringer til journalisten her

– Helt krise

– Det er spesielt øyeleger og hudleger som er et problem, sier Audun Zapffe, leder av allmennlegeutvalget i Ås kommune.

Gynekologer har også veldig lang ventetid på rutineundersøkelser.

– Men der går det greit når det haster, mener Zapffe.

Allmennlegen mener det er veldig spesielt at en hudspesialist i Ski flyttet praksisen til Romerike helt uten at Akershus fylkeskommune kunne gjøre noe.

– Det er helt krise på den fronten. Jeg må henvise mange av mine pasienter til Moss og Oslo. Men også der begynner det å bli lange ventelister, sier han.

Han mener dette problemet påvirker allmennlegenes hverdag.

– Den ene hudlegen vi har i Follo, drukner i henvendelser, og det er ikke noe moro for ham, heller, mener Zapffe.

Les også: Et halvt års ventetid eller time på dagen?

Lange ventelister

Også når det gjelder øyeleger sliter allmennlegene i Follo å henvise til lokale spesialister. I Follo er det to øyeleger. Vidar Gustavsen på Kolbotn og Ivar Jørgensen i Ski.

– I praksis er det kun Jørgensen som er øyelege i Follo. For Gustavsen tar ikke imot nye pasienter, og det har han ikke gjort på flere år. Det er særlig når det gjelder skader på netthinnen at man har behov for en øyelege raskt. Og det er et stort problem å få til ifølge Audun Zapffe.

– Jørgensen prøver alltid å finne en løsning, men det er ikke alltid det går. Alternativet er Øyesenteret i Oslo. Øyeavdelingen ved Ullevaal sykehus tar ikke imot pasienter som ikke har vært hos spesialist først. Så det blir veldig vanskelig å få hastepasienter til en spesialist, mener allmennlegen.

Sliter

Det er i hovedsak de to nevnte spesialisttilbudene der det er krise i i Follo. Men også når det gjelder gynekologi og revmatologi er det lang ventetid for pasientene.

– Det er veldig få private revmatologer i Norge. Så det er for mye forlangt å få en til Follo. Martina Hansen sykehus er spesialister på revmatiske plager tar heller ikke imot fibromyalgipasienter for diagnose lenger. De mener at vi allmennleger har kompetanse nok til å stille en diagnose. Men der mener NAV noe annet. Så også her har vi store problemer, beretter Zapffe.

Lite håp om bedring

– Hva skal til for å få ned ventelistene til spesialistene?

– Det burde i alle tilfelle vært én øyelege til her i Follo. Men også en hudlege. Det må gis driftstilskudd slik at det blir mer balanse mellom befolkning og antall spesialister, sier Zapffe.

Så lenge Akershus fylkeskommune ikke gir flere hjemler til spesialister, vil problemet bare bli større.

– Vi har heller ingen kirurg i Follo. Så når man har en pasient med en inngrodd negl eller en liten byll, har vi problemer. Poliklinikken på Ski sykehus er veldig bra, men har veldig lange ventelister, sier han.

– Stemoderlig

Zapffes kollega Tore Olai Høghjelle mener Akershus fylkeskommunen har sviktet når det gjelder spesialisthelsetilbudet i Follo.

– Akershus er stemoderlig behandlet i alle år. Vi har det dårligste tilbudet i hele fylket. Vi som allmennleger er veldig avhengig av spesialister, og når vi ikke har tilgang på dem, blir det ikke lett, sier Høghjelle.

Han mener et av problemene er at fylkeskommunen ikke har en klausul i avtalene med spesialistene om hvor de skal holde til. Og det er et stort problem.

– Det var en hudlege i Ski, også, men han flyttet praksisen sin til Romerike. Dermed er det én igjen. Og sist gang jeg sjekket, hadde hudlegen på Kolbotn en ventetid på 40 uker. Det er ikke holdbart, mener han.

Et av problemene ligger i at det er få politikere i fylket som er fra Follo og som står på for Follo i helsesaker, mener Høghjelle.

– Dermed støtter vi oss fort til tilbud i Oslo, sier han. Akershus fylkeskommune må nå se på behovet, og gi flere hjemler. Hvor vanskelig skal det være?

Snikinnføring

Når det er så vanskelig å komme til spesialist, er det mange som etter hvert benytter seg av bedriftsforsikringene og oppsøker private spesialister på eget initiativ.

– Det er å snikinnføre privat helsevesen i Norge, hevder Høghjelle.

Han mener Norge som er et så rikt land, bør bruke ressursene på en bedre måte.

– Det er ikke så ille her som i Afrika, hvor jeg var en tur i høst. Men vi i Norge har ressursene, og da må vi bruke dem på en god og bedre måte, poengterer han.

Kommentarer til denne saken