SKI: Ventetid på CT, røntgen og ultralyd: null.

– På MR er det 35 til 40 dager ventetid. Ventetiden er litt lengre nå, fordi vi har folk under opplæring. Når vi er i full drift, blir ventetiden mellom to og tre uker.

Instituttsjef Gary Haraldsen ved Unilabs Røntgen Ski er strålende fornøyd. Etter åpningen 18. februar har radiologene og radiografene foretatt litt i overkant av 2000 MR-undersøkelser, 1200 røntgen, 550 CT og 350 ultralyd. Hode, nakke, skuldre, korsrygg og knær er gjengangere når pasientene kommer med henvisning fra fastlege, kiropraktor, tannlege eller manuellterapeut.

– Pasientene kommer primært fra Follo-distriktet, men også fra Indre Østfold og Moss. Vi har også noen pasienter fra Oslo syd, forteller Haraldsen.

Før Unilabs etablerte seg i Ski, måtte folk i Follo til Oslo eller Fredrikstad for å få tatt en MR. Da måtte du belage deg på minst to måneders ventetid. To til tre uker betyr at ventetiden blir mer enn halvert.

Unilabs Røntgen Ski skal utføre 60 prosent av alle undersøkelsene Helse Sør-Øst har tatt opp bestilling på i sykehusområde Akershus, Curator på Lillestrøm de resterende 40 prosent. Det betyr at det i Ski skal gjøres 16.000 MR, 12.000 CT, 36.000 røntgen og 7000 ultralyd per år.

– Vi har større kapasitet enn bestillingen fra Helse Sør-Øst, og den kapasiteten tilbyr vi til private pasienter, opplyser instituttsjefen.

Er du villig til å betale 2180 kroner for en MR-undersøkelse, ikke bare egenandelen på 218, får du time på dagen.

– På MR er etterspørselen større enn volumet vi har fra Helse Sør-Øst, så primært er det MR som blir etterspurt av selvbetalende pasienter, sier Gary Haraldsen.

– Så da blir det lengre ventetid for oss andre?

– Nei, vi har ledig kapasitet som vi bruker på private timer. Vi har apparatene og vi har ansatte. Ingen blir skjøvet ned på lista av selvbetalende pasienter. Til de private pasientene har vi ledig time i løpet av dagene eller morgendagen. men det blir ikke noen lengre kø. Den blir hellere kortere, fordi noen kjøper seg ut av køen ved å betale selv, enten fordi de har helseforsikring eller de ønsker en raskere røntgenavtale.

Unilabs Røntgen Ski har to MR-maskiner. Med full utnyttelse og åpningstid fra sju om morgenen til 22 om kvelden, kan hundre pasienter undersøkes hver dag, 25.000 pasienter i året. Per i dag er det 1800 pasienter som venter på MR-undersøkelse i Ski.

– Erfaringsmessig er det mellom ti og femten prosent av våre pasienter som ønsker privat time. Ved vår avdeling på Ski har foreløpig kun et fåtall benyttet seg av dette tilbudet.

– Hvem er det som er villig til å betale for å slippe å vente på undersøkelse?

– Det er alle type mennesker.

Ski sykehus har ikke MR

Akershus universitetssykehus Helseforetak Ski, mer kjent som Ski sykehus for folk i Follo, har en egen radiologisk avdeling. Her får pasientene tatt både røntgen, CT, men sykehuset har ikke MR. og ultralyd.

 – Vanlig røntgen har i praksis ingen ventetid; det er mest spørsmål om hva som passer pasienten, opplyser kommunikasjonssjef Geir Boye Lindhjem ved Akershus universitetssykehus HF.

For rutineundersøkelser er det cirka tre ukers ventetid på CT, mens enklere CT-undersøkelser uten kontrast har noe kortere ventetid. For ultralyd er ventetiden én til to uker.

– Akuttundersøkelser gjøres samme dag, selvsagt, påpeker kommunikasjonssjefen.

Kunne betalt seg inn

Selv én måned er for lenge å vente, mener bryteren fra Vestby som sliter med en idrettsskade.
Markus Aho (21) bosatt i Vestby står i boxer og t-skjorte og er klar for MR. Han har ventet i litt over en måned for å få undersøkt ryggen i Ski.

– Det er ikke bra. Egentlig vil jeg at det skal gå så fort som mulig; det vil vel alle. Sitter du hjemme hele dagen og bare har vondt i ryggen, blir en jo bare deprimert. Men man må jo bare ta det som det er, sier Aho oppgitt.

Nå håper bryteren å få svar på hva det som er galt. At han kunne fått time på dagen dersom han var villig til å bla opp 2180 kroner, visste han rett og slett ikke.

– Er det ekstra dyrt for drop-in? Det synes jeg ikke noe om, for det er diskriminerende. Da blir det sånn at bare de som er rike og har råd, kommer fort inn mens alle andre må vente, utbryter Markus Aho før han forsvinner inn i rommet der MR-trommelen venter.

I hjemlandet Sverige har han bare vært gjennom vanlig røntgen.

– Det gikk veldig fort; bare tre-fire dager, minnes Markus i dag.