SKI: Et brev ligger i postkassen. Det er Kreftregisteret som på vennlig vis minner meg om at det er gått mer enn tre år siden sist jeg tok celleprøve av livmorhalsen. Dette er en prøve som alle kvinner anbefales å ta med jevne mellomrom.

Å ta celleprøve fra underlivet er en enkel affære som fastlegen gjør innen de tilmålte ti-femten minuttene som er satt av til hver pasient. Og fastlegen min er en mann jeg har stor tiltro til og kunne lagt livet mitt i hendene på – bokstavelig talt.

Likevel kvier jeg meg for å gjøre det hos fastlegen. Med årene er det blitt en vane å be om henvisning til gynekolog når celleprøven skal tas. Så også denne gangen. Brevet fra Kreftregisteret kom i sommerferien i fjor, og i begynnelsen av august sender fastlegen min henvisning til samme gynekolog som jeg har gått til tidligere. Etter noen dager kommet svaret: Time 7. mars 2013.

Seks måneder senere sitter jeg i gynekologstolen og spriker. Tilfeldighetene gjør at en kollega er ute i samme ærend. Fastlegen hennes anbefalte sin pasient å kontakte gynekologisk klinikk på Ski sykehus, for der er ventetiden kort. Da kollegaen min ringte, fikk hun tilbud om time to uker senere. «Men forresten, kan du komme i morgen? Da har vi fått en avbestilling», sa den blide damen på Ski sykehus.

Dette diskuterte jeg med min gynekolog. Hvorfor er det sånn at noen venter i et halv år, andre i to uker for å få time til samme, enkle undersøkelse?

– Kanskje fordi da vet du hvem du kommer til? foreslo gynekologen.

Jo mer jeg tenker over det, jo mer tror jeg hun har rett. Det er en grunn til at jeg ikke tar celleprøve hos fastlegen min og heller ikke begynner å ringe rundt til andre gynekologer for å jakte på kortere ventetid. Ved en såpass intim undersøkelse er det vel så viktig at gynekologen er en lege du stoler på og slapper av hos som om hvor lang tid du må vente for å få time.

Så om tre år kommer jeg nok til å be fastlegen om en ny henvisning til samme gynekolog.