SKI: – Det var meningen at jeg skulle slutte helt. Men i og med at jeg fikk overtalt Cato Mørk til å beholde lysbehandlingen i Ski, jobber jeg én dag i uken for å følge opp mine gamle pasienter, forklarer hudlege Gunnar Volden.

I 1997 åpnet han egen praksis i Ski, med driftsavtale med offentlig helsevesen. I 2010 overtok Cato Mørk praksisen. Mørk er professor ved hudavdelingen på Rikshospitalet, og ifølge Volden kanskje Norges aller beste hudlege i dag.

– Mørk hadde planer om å slå seg ned i Ski, men han trengte mye større lokaler enn det jeg hadde. Han trengte tre ganger så stor plass for å få inn en annen hudlege som jobber sammen med ham to dager i uken. I tillegg skal han ta imot kandidater som skal læres opp til å bli hudleger, sier Volden.

Les også: I Fol­lo må du ven­te i opp­til et halvt år for å kom­me til hud­le­ge

Hovedgrunnen til at praksisen ble flyttet, var at det ikke fantes egnede lokaler i Ski, enten i første etasje eller med heis.
Mørk overtok også drifts-avtalen med Helse Sør-Øst.

– Han fikk hjemmel på den betingelsen at han slo seg ned i Ski eller maks fire mil fra Ski. Skårer ligger vel akkurat fire mil fra Ski, slår Volden fast.

Cato Mørk har i dag en del pasienter fra Follo og Ski. Lysbehandlingen foregår fremdeles i Ski, og da er kravet at det skal være hudlege til stede en dag i uken. Tre-fire timer hver uke bruker Volden på sine gamle pasienter. Fordi han ikke har driftsavtale med det offentlige, er det ikke slik at pasientene kun betaler egenandelen på 307 kroner. Men når Volden bare tar tre-fire hundre kroner for en konsultasjon, blir det omtrent det samme. Skulle pasientene reise ut av Ski, går vinningen opp i spinningen.

– Det som er leit, er at folk ikke får bruker frikortet hos meg. I og med at de ikke får refusjon, må både barn og voksne betale hos meg. Hadde jeg visst at det var sånn, hadde jeg holdt tilbake en del av hjemmelen slik at barn og kronikere hadde sluppet å betale.

Les også: Mener Gahr Støre bagatelliserer ventetiden hos spesialistene

– Hvor lenge har du tenkt å stå på?

– Jeg tar ett år av gangen. Jeg må bare se om helsa holder seg og hvordan hodet fungerer. Men jeg har ikke lov til å drive lenger enn til fylte 75. Så jeg har igjen en del år!