TROLLÅSEN, OPPEGÅRD: – Vi kan ikke bare bygge ut fastlegeordningen; vi må også bygge ut spesialisthelsetjenesten, påpeker Follos eneste hudlege med driftsavtale med Helse Sør-Øst.
Da Morten Nyrud begynte som allmennlege i Oppegård i 1980, var han en av seks allmennleger i kommunen. Fire år senere åpnet han praksis som hudlege. I dag er han fortsatt den eneste hudlegen i Follo med driftsavtale. Antall fastleger har økt til 21.
Vi må få flere hudleger i Follo
– I alle ukeblad og tabloidaviser står det masse om helse. Folk er mye mer opptatt av helse enn tidligere. Helse er vår tids nye religion. Samtidig er det blitt flere allmennleger, og da skulle en tro at det blir mindre behov for spesialistleger. Slik er det ikke. Jeg vil komme med påstanden at jo flere allmennleger det blir, desto større blir etterspørselen etter spesialister. Går en pasient til legen med et problem i dag, vil de gjerne ha gjort noe med det. Hvis allmennlegen ikke har tid eller klarer å løse problemet, blir pasienten henvist videre. Det er kjempeflott at primærhelsetjenesten bygges ut. Men spesialisthelsetjenesten må bygges ut i takt med allmenntjenesten, understreker Nyrud.
Norske myndigheter har også kjørt mange kampanjer om hvordan holde oss friske.
– Da jeg begynte på 80-tallet, var det ingen som snakket om solkrem eller føflekkreft. Myndighetene har senere kjørt kampanjer, og nå vil annenhver pasient at jeg skal undersøke føflekker. Hver gang tv sender noe om føflekkreft, øker ventelisten min.
– Er det positivt eller negativt at flere vil undersøkes?
– Det er for så vidt bra, men kapasiteten er ikke utbygd for denne pågangen. Vi må bygge ut spesialisthelsetjenesten parallelt med fastlegeordningen.
– Hvor lenge må jeg vente for å få time hvis det ikke er mistanke om kreft?
– Da må du vente lenge. Kanskje et halvt år. Vi prioritere så godt vi kan; vi ser på nye pasienter hver dag som trenger hjelp. Vi har minst ett tilfelle av nyoppdaget hudkreft om dagen.
Les også: Har ikke samvittighet til å pensjonere seg
Kolbotn hudlegekontor består av hudlegen, to sykepleiere og en legesekretær. Mellom 40 og 50 pasienter er innom til sårskifte, allergitesting, lysterapi, mindre operasjoner eller konsultasjon hver dag. Fordi Nyrud har holdt på så lenge, har han mange faste pasienter.
– Mange må behandles en gang i uka, en gang i måneden eller flere ganger i året. Jeg ønsker først og fremst å ta meg av de pasientene jeg har. Har du kronisk sykdom som for eksempel eksem eller psoriasis, er det gjerne noe du må behandle med jevne mellomrom. Da er det en fordel at lege og pasient kjenner hverandre. Jeg jobber mange timer overtid hver dag, og det har jeg gjort siden jeg startet. Nå blir det litt for mye og pågangen har aldri vært så stor eller ventelisten så lang.
Nyrud ser bare én løsning:
– Vi må få flere hudleger i Follo.
Les også: Mener Gahr Støre bagatelliserer ventetiden hos spesialistene
Les flere saker hvor ØB setter spesialisthelsetjensten under lupen