NORDSTRAND, OSLO: – Jeg har sendt en forespørsel til Helse Sør-Øst der jeg skriver at jeg jobber her, har ledig kapasitet og vet at det er dårlig med hudlege i Follo, med søknad om et driftstilskudd. Da får jeg rett til refusjon, forklarer hudlege Bjørn Eriksen Bondevik.

I 1997 åpnet han privat praksis i Oslo, og de siste seks årene har han holdt til på «låven på Nordstrand». Du må faktisk gå opp låvebroen for å komme inn til hudklinikken.
Den erfarne hudlegen har mange pasienter også fra Follo. En av dem sendte ham et avisutklipp der ØB omtaler mangelen på hudleger i Follo.

Skal du ha undersøkt en føflekk der det ikke er mistanke om kreft, må du fort vente i et halvt år for å få time hos Follos eneste hudlege med driftsavtale.

Hos hudlege Bondevik er ventetiden én uke. Men siden han ikke har driftsavtale med Helse Sør-Øst, må pasientene betale prisen han fastsetter. En enkel konsultasjon koster 950 kroner. Det er tre ganger så mye som egenandelen du betaler hos en legespesialist med driftstilskudd fra det offentlige.

– Hvis jeg ikke tar den prisen jeg tar, må jeg legge ned, for det koster flesk å drive en slik klinikk, forklarer Bondevik.

Likevel er det ikke de rike og fine som kommer hit.

– Det er helt vanlige folk. Det er ikke mange Porscher og Mercedeser som stopper utenfor, bedyrer Bondevik.

Men prisen skremmer mange.

– Åtte av ti som ringer hit med henvisning, sier de må ringe til noen andre når de får høre at de må betale full pris.

For å sette søkelyset på mangelen på hudleger i Follo, og samtidig teste markedet, tar hudlege Bjørn Bondevik sats og kommer med følgende tilbud til pasienter fra Follo: Alle som tar kontakt de to første ukene i juni, skal få første konsultasjon og en kontroll til samme pris som egenandelen, altså 307 kroner per gang.

– Da kan du få time neste uke, lover hudlegen på Nordstrand.

– Tror du det blir mange søkere dersom Helse Sør-Øst lyser ut ledig hjemmel som hudlege i Follo?

– Ikke mange, men for noen vil det være interessant. Det er ikke slik at legene rømmer sykehusene.

Selv vil han gjerne vært sammen med andre spesialister i Ski.

– Jeg ser for meg en eller flere dager i uken i Ski. Jeg har jo ikke lyst til å legge ned her på Nordstrand, for her har jeg opparbeidet en fast pasientgruppe.

Les mer om den prekære situasjonen i spesialisthelsetjenesten her