ÅS: Seks ambisiøse kvinnelige studenter ved UMB dannet høsten 2011 Collegium Alfa. De mente at de ville stå mye sterkere hvis de hjalp hverandre med å nå sine mål.Det er mange sosiale foreninger ved universitetet, men ingen karriererettet forening for kvinner. Til tross for de svært konservative og tradisjonsrike røttene til foreningslivet, ble de nye gitt en sjanse til å bevise hva de var gode for.


– Collegium Alfa er for jenter som vil gjøre hverandre gode, forteller leder Ylva Kolstad Jensen.

Foreningen ble dannet så sent som høsten 2011, og ble onsdag kveld 20 medlemmer.

– Collegium Alfa er et tverrfaglig forum hvor vi utveksler kunnskap. For å bli medlem må man igjennom en del opptaksprøver, men det er langt fra skrekkhistoriene man hører om. Her er det snakk om sosiale og faglige utfordringer, sier Maria Durucz.

Selv om foreningen kun er halvannet år gammel, har den gjort seg bemerket på UMB.
– Vi har sterke ambisjoner om ikke å bli borte som andre foreninger før oss, sier Maria.

Personlig egnethet

For å bli medlem bør du gå på en infokveld som arrangeres. Her kan du stille spørsmål, og ikke minst vise din interesse for foreningen.

– De som er interesserte i å bli med, kan søke. Så plukker vi i styret ut søknadene som vekker interesse. Du må du vise et engasjement for foreningen, ønske å bidra og lære samt ha en personlighet som passer inn i gruppen, forklarer Maria.

– Det betyr ikke at du skal være lik oss andre. Vi er en gjeng med sammensatte jenter med ulike personligheter, utdyper Ylva.

Når du har kommet så langt som til opptaksprøvene, blir det igjen å vise din personlighet og engasjement. Oppgavene går på sosiale og faglige utfordringer, og kreativitet og problemløsninger.

– Det er allsidigheten og bredden vi er på jakt etter. Og målet er at vi skal ha med alle de åtte instituttene, sier Maria.

– Vi tvinger ingen til å gjøre noe, og karakterene har ingenting å si. Oppførselen er viktig. Vi er på jakt etter blide og fornøyde jenter, sier Ylva.Utveksling

Foreningen møtes annenhver uke, hvor de av og til har eksterne foredragsholdere, eller de utveksler erfaringer seg i mellom.
Ved oppstart besto Colegium Alfa av seks jenter. I februar 2012 ble syv nye medlemmer tatt opp. To av dem var Ylva Kolstad Jensen og Maria Durucz som nå er henholdsvis leder og styremedlem. Onsdag kveld ble fem nye medlemmer tatt opp i foreningen.

– De som startet foreningen er i dag utvekslingsstudenter i blant annet Australia, USA og Tyskland. Og deres erfaringer gleder vi oss til å høre om når de er tilbake, sier Ylva. – Det er jo det som er hele poenget. Dele erfaringer.

Vil du vite mer om Collegium Alfa kan du gå inn her: http://www.collegiumalfa.com/

 

Travel start

Vårsemesteret i fjor ble travelt. Nettverksbygging stod øverst på listen, og Collegium Alfa inviterte de nærmeste foreningene på ulike bli-kjent-arrangement. Like viktig var det å komme i gang med kursing på jobbsøking, nettverksbygging og intervjuteknikk.

– Ved siden av et aktivt program er vi blitt venninner. Og vi har mye gøy sammen. Som jentegruppe utstråler vi trygghet overfor nye studenter, og vi plaprer ikke om problemer andre må ha, understreker Maria.

I foreningen er det medlemmer fra første til femteklasse.

– Vi har folk fra mange studieretninger, men har som mål å få med alle instituttene. Det er store forskjeller på studieretningene, og det er jo her vi skal dra nytte av hverandre, poengterer Ylva.