KIRKEBYGDA Martin Børsjø (17) er en av “Prosjekthusets” suksesshistorier. Han kom til Prosjekthuset for fem år siden, og har gått fra en gutt med strykkarakterer på ungdomsskolen til firere på videregående.

Martin Børsjø (17) fra Ytre Enebakk kom til Prosjekthuset som 12-åring. Siden den gang har mye skjedd med den viltre gutten.
– Jeg har vært med siden 6. klasse, og Prosjekthuset har hjulpet meg masse. Spesielt i matte og i holdninger, forteller han.
Martin kommer inn døren med luen trukket langt nedover ørene og med to piercinger i underleppen. Førsteinntrykket 17-åringen gir, er ikke det man forventer av en som har snudd livet sitt til det bedre.
Etter flere år i opposisjon mot det meste, har Martin klart å snu et dårlig utgangspunkt til det bedre.
I høst begynte Martin på restaurant- og matfaglinjen ved Frogn videregående skole, og gjør det veldig bra.
– Nå ligger jeg på firer´n. Tidligere lå jeg på toer´n. Jeg har fått vite at jeg har et snitt på fire i matte, norsk, restaurant- og matfag samt gym. I naturfag har jeg to. Men det er vanskelig, sier Martin med et skjevt smil.
Martin er tilbake på Prosjekthuset som praksiselev et par ganger i uken. Dette var noe han selv ønsket.
– Læreren min sa at vi måtte finne oss en praksisplass hvor vi ikke skulle få betalt. Selv om Prosjekthuset ikke hører innunder restaurant- og matfag, så fikk jeg lov til å være her. Jeg måtte finne noe jeg liker, sier han.

Ville selv

Martin forteller om en trøblete skolegang, men at han selv ville endre seg.
– Jeg hadde lyst til å snu. Så jeg snakket mye med foreldrene mine om dette. Men jeg måtte virkelig jobbe for det. Det er ikke noe ferie å være her på Prosjekthuset, sier han.
Leder av Prosjekthuset, Per Øivind Gundersen, kan ikke skryte nok av sin tidligere elev.
– Han er et veldig godt forbilde for elevene som går her. Og han prater med ungdommen på deres måte. For oss som jobber her er det fantastisk å ha Martin her. Han har vært der selv, og kan fortelle om sine erfaringer.
Martin selv trives godt blant de 32 elevene som er fordelt utover fem ukedager.
– Vi har mye moro sammen. Samtidig som det er mye læring. Og så synes jeg det er fint å kunne fortelle dem at jeg får det til å fungere nå. Det tror jeg de liker, sier Martin.
Martin startet sitt forhold til Prosjekthuset gjennom SLT-tiltak i kommunen (Samarbeid om Lokale kriminalitetsforebyggende Tiltak). Det første kurset han var med på het “Gøy uten rus”. Så har han fulgt opp med flere tiltak etter det.
– I dag er han en gutt som vi setter stor pris på, og som gir mye av seg selv her på Prosjekthuset, sier Gundersen.