OPPEGÅRD/AKERSHUS: Nå er det klart at det er tidligere Oppegård-ordfører Thomas Sjøvold som er Høyre i Akershus sin fylkesordførerkandidat til valget i 2023. Han sto som nummer to på lista til nominasjonskomiteen, og har beholdt samme plass etter nominasjonsmøtet mandag denne uken.

– Tusen takk for tilliten, Akershus Høyre. Jeg gleder meg til å drive med politikk på regionalt nivå og til å være med å gjøre nye Akershus til landets beste fylke, skriver Sjøvold på sin egen facebookside.

Anette M. Solli fra Bærum er toppkandidat og fylkesrådslederkandidat og Lise Hagen Rebbestad fra Lillestrøm står som nummer tre. Unge Høyres kandidat Anine Norén fra Frogn har fått femteplassen.

Sjøvold får også følge av flere av sine politikerkolleger fra Nordre Follo; Hans Gunnar Melgaard (22.plass), Daad Gjerde (29.plass), Heidi Sundkøien (31. plass), Knut Oppegaard (34. plass), Ingard Moe (42. plass), Simen Lockert Rohde (44. plass). Sverre Strand Teigen fra Ås står på 48. plass, og Rubina Mushtaq Rikheim fra Ås på 55. plass.

Ung ordførerkandidat

Her ser du Thomas Sjøvold i 2014. Han er da 38 år gammel, og ble dette året enstemmig nominert som Høyres ordførerkandidat i daværende Oppegård kommune. Sjøvold hadde på dette tidspunktet allerede vært aktiv politisk i 20 år, og startet sin karriere i Unge Høyre, før veien gikk via utvalg for miljø og plan, og til partiledelse i Høyre lokalt i Oppegård. På dette tidspunktet fortalte Sjøvold til ØB at han ikke tok noe som helst på forskudd, men at han skulle jobbe hardt for å bli ordfører i Oppegård. Det ble han også. 

Enige om makten

Høyre, KrF og Fremskrittspartiet kom til enighet i 2015 etter intense forhandlinger, og det ble et borgerlig styre i gamle Oppegård. Her er Sjøvold fotografert rett etter at det ble klart at han er Oppegårds nye ordfører.

Maktskifte

Ildri Eidem Løvaas har her overlevert ordførerkjedet til Thomas Sjøvold. Etter mange år som ordfører i Oppegård, ble det Sjøvolds oppgave å føre Oppegård videre.

Fire år

Thomas Sjøvold tok over som ordfører etter nå avdøde Ildri Eidem Løvaas. Han ble sittende i ordførerstolen i fire år. 

I tospann

Sammen med varaordfører Siv Kaspersen, ledet Sjøvold det politiske Oppegård. Kaspersen flyttet i 2017 til Islamabad i Pakistan for å jobbe ved den norske ambassaden der.

Mot kommunesammenslåing

I 2019 var det høyt spill om den nye storkommunen, og Ås med ordfører Ola Nordal (t.h.) valgte å trekke seg ut av en potensiell sammenslåing mellom de tre kommunene. Oppegård med Thomas Sjøvold og Ski med ordfører Tuva Moflag, valgte å fortsette samtalene. Dette endte til slutt opp i det som vi i dag kjenner som Nordre Follo kommune.

Makta glapp

Thomas Sjøvold er her fotografert i forbindelse med et medlemsmøtet for Høyre i rådhuset på Kolbotn. Her er det klart at Høyre nå måtte inn i oposisjonstilværelsen.

Overlot ordførerkjedet

Den 17. oktober 2019, overlot Thomas Sjøvold ordførerkjedet til den første ordføreren i Nordre Follo. Høyre ble største parti i valget, men makten ble, etter en lang runde med frem og tilbake, til slutt værende hos Arbeiderpartiet med samarbeidspartiene.

Nå er det altså fylkespolitikken og den regionale politikken som gjelder for Sjøvold.

Ikke sluttet helt

Sjøvold er i dag inne i sin femte periode i kommunestyret, men allerede etter valget i 2019, gjorde han det klart at han ikke kom til å stille til neste kommunestyrevalg i Nordre Follo.

ØB var i kontakt med kontakt med Sjøvold i forbindelse med at nominasjonslisten forelå. På spørsmål om hvorfor han nå har takket ja til å stille til fylkestingsvalget, svarte han:

– Jeg må innrømme at jeg egentlig ikke er sikker på hvordan min oppfatning har endret seg. Trolig er det en kombinasjon at jeg er så glad i Høyre (jeg har forsøkt å slutte en gang før, da gikk jeg ut av kommunestyret, men kom tilbake som lokalforeningsleder etter et års tid). Denne gangen har jeg aldri sluttet helt, selv om fra ordfører til opposisjon, langt på vei føles sånn.

På spørsmål om det er spesielle saker som engasjerer på fylkesnivå, svarte han:

– Jeg har alltid likt lokalpolitikk fordi det er nært og man kommer veldig tett på innbyggerne og konsekvensene av de avgjørelsene man tar, men samtidig har jeg jo sett at det er mange sammenhenger hvor man må tenke større enn en kommune. Det synes jeg er spennende.