Gå til sidens hovedinnhold

Tiden er inne for å få lys på sykkelen

Høsten nærmer seg og kveldene blir mørkere for hver dag som går. – Nå er det på tide å få lyktene på sykkelen. Uten lys på sykkelen setter du deg selv og andre i fare, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

En sykkel uten lys en mørk kveld setter både syklisten selv, bilister og gående i fare siden de blir vanskeligere å oppdage.

– Så få lys på sykkelen og pass på at du bruker lykten riktig. Det er viktig for sikkerheten til både deg selv og de du møter på veien, mener Sødal.

Sykkel-lys er påbudt i mørket, men det er ingen regel som sier noe om lysstyrken og hvordan lykten skal stilles inn. Vegtrafikklovens paragraf 3, aktsomhetsparagrafen, er det som regulerer dette.

– Det viktigste er å ikke blende medtrafikantene dine, slår NAF-rådgiveren fast.

Les også

Rett under av- og påkjøringen til E6 ved Taraldrud ligger et gammelt alunskiferdeponi. Nå er Statens vegvesen pålagt å rydde opp i den radioaktive forurensningen. Da må veien stenges

Lykt er viktig

Derfor er det viktig med en lykt som ikke lyser for sterkt og at den stilles inn slik at lysstrålen treffer i veien foran deg og ikke blir rettet mot møtende biler, sykler og fotgjengere. Kraftige LED-lykter som kan blende andre trafikanter egner seg kun til sykling på stier og veier uten møtende trafikk.

– Husk også at lykten skal være festet på sykkelen. Lykt på hjelmen erstatter ikke dette, sier Nils Sødal. – Lykt på hjelmen vil også øke faren for å blende andre i trafikken, fortsetter han.

Ekstra viktig med lys på elsykkelen

Elsykler er veldig populære. De har høyere fart og da er godt lys desto viktigere for å bli sett. Mange elsykler har integrerte lys som tennes automatisk, men slett ikke alle er utstyrt med det.

– Skal du kjøpe elsykkel nå, så pass på at du også kjøper med deg sykkellykter hvis det ikke er integrert på sykkelen. Det er like viktig å bli sett som å se, avslutter Nils Sødal.

Kommentarer til denne saken